Susret povodom završenih etnoloških i kulturnoantropoloških istraživanja Hrvata u Vojvodini

Objavljeno: 12.12.2022. Pregleda: 104

Na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 9. prosinca 2022. godine priređen je susret studenata i mentora te suorganizatora etnoloških i kulturnoantropoloških terenskih istraživanja povodom završetka istraživanja Hrvata u Banatu koji su rezultirali znanstvenom monografijom Hrvati u Banatu: doseljavanje, tradicijska baština, identitet (2022) koja je objavljena u suizdavaštvu Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, FF Pressa i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici.

Na poziv glavne urednice monografije izv. prof. dr. sc. Marijete Rajković Ivete, predstojnice Katedre za migracije i manjinske zajednice, susretu su prisustvovali studenti/autori poglavlja, recenzentice monografije redovite profesorice u miru dr. sc. Milana Černelić i dr. sc. Jadranka Grbić, v. d. ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prof. Katarina Čeliković iz Subotice, a pridružio im se i pročelnik Odsjeka prof. dr. sc. Goran-Pavel Šantek.

Ovom monografijom zaokružuje se serija etnoloških i kulturnoantropoloških istraživanja Hrvata u Vojvodini (Bunjevaca, Šokaca, Srijemaca i Hrvata u Banatu). Istraživanja su započela znanstvenim projektom Identitet i etnokulturno oblikovanje Bunjevaca kojega je vodila prof. dr. sc. Milana Černelić s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske od 2008. do 2013. godine. Nakon završetka projekta nastavljena su terenska istraživanja koja su najvećim dijelom provodili studenti etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u okviru terenske nastave izvođene kroz kolegije Prakse terenskog istraživanja, pod vodstvom prof. dr. sc. Milane Černelić, te djelomično u okviru kolegija Identiteti manjinskih kultura i institucijskim projektima Filozofskog fakulteta pod vodstvom prof. dr. sc. Marijete Rajković Ivete. Istraživanja su provedena uz poticaj i veliku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, Republika Srbija.

Objavljivanje rezultata ovih istraživanja predstavlja važan doprinos poznavanju hrvatske zajednice u Republici Srbiji, a time i hrvatske kulture općenito.

Obostrana korisnost studentskih terenskih istraživanja (za studente u obliku stjecanja iskustva, za Hrvate u Vojvodini provedena istraživanja), bila je glavna tema prijateljskog susreta na koji su studenti došli u navijačkom raspoloženju nakon ulaska hrvatske nogometne reprezentacije u polufinale svjetskog prvenstva. Važno je naglasiti da su i studenti i profesori mentori, nevezano uz njihove studentske i nastavničke obaveze, priredili rezultate istraživanja u monografijama i časopisu Godišnjak za znanstvena istraživanja ZKVH-a. Katarina Čeliković je, zahvalivši svima koji su sudjelovali u desetogodišnjim istraživanjima, a sada konkretno i za istraživanja u Banatu, predstavila i Katalog Živa baština – nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji koji je nastao kao plod ovih značajnih sustavnih istraživanja.

Prof. Rajković Iveta je poželjela studentima, sada apsolventima i ponekim diplomiranim etnolozima i kulturnim antropolozima sreću u pronalasku posla u struci te da iskustva primijene u daljnjem radu. Susret je imao i svoju emotivnu notu napose s profesoricom Milanom Černelić koja je cijeli svoj radni vijek posvetila istraživanju i promociji tradicijske baštine Hrvata u Vojvodini.

ZKVH

Obaveštenje o kolačićima