Tiskan zidni kalendar za 2014. hrvatskih institucija u Vojvodini

Objavljeno: 08.01.2014. Pregleda: 50

Kalendar2014-1Već treću godinu zaredom, u zajedničkoj produkciji NIU „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća, koncem mjeseca prosinca 2013. godine tiskan je zidni kalendar Hrvata u Vojvodini, koji je ove godine posvećen topografiji naše zajednice.

Ovaj atraktivni i likovno prepoznatljiv kalendar, djelo je Darka Vukovića iz Petrovaradina, a sadrži fotografije s različitim motivima i sadržajima iz svih prostora gdje Hrvati u Vojvodini žive. Tako su u kalendaru zastupljene fotografije hrvatskih domova iz Rume, Srijemske Mitrovice i Sombora, zatim kartografski prikazi Hrvatskoga sela (na prostoru današnjega Novoga Sada) te Hrvatske Boke u Banatu. Od sakralnih objekata, u kalendaru su objavljene fotografije Franjevačkoga samostana sa zvonikom iz Bača, subotička katedralna crkva svete Terezije Avilske te crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Morovića. Kao primjeri pučkoga graditeljstva, u kalendaru su objavljene fotografija salaša iz okolice Hrvatskoga majura te šokačka kuća nabijača iz Sonte. Također, kalendar donosi i fotografije rodne kuće bana Josipa Jelačića iz Petrovaradina te Grašalković palače iz Sombora.

Razlozi kojima su se vodili idejni tvorci ovogodišnjega zidnoga kalendara hrvatskih institucija iz Vojvodine bila je da se o topografskim sadržajima Hrvata u Vojvodini još uvijek malo zna unutar prostora hrvatske zajednice te da će se ovakvim popularnim prikazima to unekako nadomjestiti. U tom smislu, ovaj kalendar predstavlja ne samo prilog uspostavi i njegovanju kulture sjećanja među nama, nego i snažni prilog povijesnoj istini da je hrvatstvo u Vojvodini prisutno daleko ranije negoli nakon Drugoga svjetskoga rata. Naprotiv, topografija Hrvata u Vojvodini svjedoči i u prilog činjenici da njihova povijest na ovome prostoru ne samo da je dugostoljetna nego je i povijest topografskih preinaka i nestajanja kao naroda.

U kalendaru su označeni svi blagdani i praznici koji se slave i obilježavaju u Srbiji i Hrvatskoj, kao i praznici hrvatske zajednice u Srbiji.

Kalendar će biti podijeljen svim hrvatskim udrugama kulture u Vojvodini, a pojedinci ga mogu dobiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima