Topoteka „Baština Hrvata u Srbiji“ predstavljena na 6. danima Icarusa

Objavljeno: 27.03.2021. Pregleda: 52

ICARUS 2021Međunarodna konferencija, 6. dani ICARUS-a u Hrvatskoj, pod nazivom Archive – borders, identities, reflections, ove je godine održana virtualno, 25. i 26. ožujka. Konferencija se trebala održati na Filozofskom fakultetu u Rijeci u ožujku 2020., što je globalna pandemija pomaknula u 2021. godinu i promijenila organizacijski format skupa. Ovo međunarodno okupljanje organizirali su Icarus Hrvatska, Filozofski fakultet u Rijeci, konzorcij ICARUS (International Center for Archival Reaserch) s drugim partnerima.

Djelatnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković imala je izlaganje na temu „Topoteka 'Baština Hrvata u Srbiji' – markeri etnokulturnog identiteta“ u kojem su predstavljeni sadržaj, ciljevi i rezultati ove virtualne arhivske zbirke. Topoteka je otvorena krajem 2019. godine kao dvadeseta, a prva u Srbiji i plod je iznimne suradnje s Icarusom Hrvatska i predsjednicom Vlatkom Lemić. Riječ je virtualnoj platformi ICARUS centra kojom se javnosti predstavljaju fotografije, pisma, karte, razglednice i drugi dokumentarni materijali iz prošlosti i sadašnjosti koji tematiziraju baštinu Hrvata u Srbiji. Ova digitalna zbirka omogućava veću dostupnost građe za istraživanja i publiciranje tako stečenih znanja o hrvatskoj zajednici u Srbiji.

„Cilj nam je digitalizacijom građu o kulturno-povijesnoj tematici staviti u funkciju očuvanja kulturne baštine i njene popularizacije. Topoteka predstavlja prošlo i suvremeno stanje tradicije, obnovljene tradicije kao značajne markere etnokulturnog identiteta Hrvata u Srbiji. Administrator topoteke je Josip Bako, a nakon godine dana popunjavanja naša zbirka sadrži 956 elemenata (820 fotografija, 132 dokumenta i 3 objekta) i plod je dobre suradničke komunikacije sa stanovništvom, napose onim pojedincima koji u svom vlasništvu imaju veliki broj fotografija i dokumenata vezanih uz život i kulturu Hrvata u Srbiji.“, rekla je Katarina Čeliković.

kč icarus 2021

Topoteka „Baština Hrvata u Srbiji“ može se naći na internetskoj adresi https://hrvatisrbija.topoteka.net/. Popunjava se planski i kontinuirano uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Sudionici međunarodne konferencije predstavili su suvremene trendove i aktivnosti na digitalizaciji i zaštiti pisane baštine, razvoju i promociji kulturnih i znanstvenih mreža te tekuće arhivske i baštinske projekte i programe diljem Europe, s naglaskom na iskustva i mogućnosti hrvatskih ustanova i stručnjaka na ovom području i njihovo aktivno uključivanje u međunarodnu praksu i stručna događanja.

Ovogodišnji, dvodnevni 6. dani Icarusa u Hrvatskoj ponudili su kroz petnaest paralelnih predavanja, na hrvatskom i engleskom jeziku, sedamdesetak izlaganja te APE Radionicu - pogled prema pripremi podataka. Teme konferencije: Arhivi – jučer danas, sutra; Arhivi i digitalno doba; Na putu prema Time Machinu; Topoteka suradnička mreža; Digitalna transformacija baštine; Zaštita i dostupnost podataka; Na izvoru – arhivi i umjetnost; Digitalne platforme i suradnje; Arhivi, sjećanja, interpretacije; Kreativna interpretacija arhivskih izvora; Izgradnja zajedničke informacijske infrastructure; Razvoj publike u području baštine; Pogled u digitalnu humanistiku; Virtualno predstavljanje baštine te Specijalizirani arhivi i zbirke.

/ZKVH/

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima