U Bačkoj Topoli predstavljena monografija o slikaru Stipanu Kopiloviću

Objavljeno: 02.04.2014. Pregleda: 24

Kopilovic BT2014-1U organizaciji Muzeja Bačke Topole i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, 27. ožujka 2014. godine obilježena je 90. obljetnica smrti slikara Stipana Kopilovića. Tom prigodom predstavljena monografija „Slikar Stipan Kopilović“ koju je izdao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. O slikaru i monografiji govorili su povjesničar umjetnosti Bela Duranci i književnik Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda.

 

Kopilovic BT2014-2Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja likovne baštine, koje je organizirao i podržao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji je 2011. godine i objavio ovu knjigu.

U okviru predstavljanja ove monografije, u Gradskom muzeju predstavljene su i dvije Kopilovićeve slike rađene u Bačkoj Topoli – Bačkotopolski park s crkvom naslikan 1922. godine i Bačka Topola zimi iz iste godine.

Kopilovic BT2014-4Knjiga je tek u drugom izdanju dobila obilježje prave monografije, tvrdi predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i dodaje da je ona sada osvježena u odnosu na prethodno izdanje, koje je svjetlo dana ugledalo početkom devedesetih godina. Prva knjiga o Stipanu Kopiloviću tiskana je u izdanju „Subotičkih novina”, a drugim izdanjem se, kako navodi Duranci u svom predgovoru, „ne mijenja ništa, jer se ništa novo nije doznalo, ali nam danas tehnika približava Stipana.”

Kopilovic BT2014-3Kopilovićevom smrću i povratkom njegove žene Terezije Miko s dvoje djece iz Bačke Topole u Mađarsku, sva zaostavština obitelji Kopilović, a s njom i dobar dio stvaralaštva, nestaju bez traga.

Stipan Kopilović prvi je impresionist naših prostora, iz vremena kada je u jugozapadnoj Europi ovaj slikarski izraz bio tek u začetku. Do sada se zna samo za 27 Kopilovićevih djela, međutim i pored malog broja slika, smatra se da je za povijest umjetnosti ostvario veoma bitan učinak, jer se tematikom odvojio od lokalnog izražaja i time je doveo do preokreta u likovnoj djelatnosti bačkih Hrvata. Slikao je tehnikom ulja, a nekoliko njegovih slika ukrašava i zidove bajmočke crkve.

Stipan Kopilović preminuo je u Bačkoj Topoli prije 90 godina, gdje je i pokopan.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
  • Koncert ansambla Hajo povodom 35 godina postojanja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima