U Beogradu otvorena izložba o Frangešu Mihanoviću

Objavljeno: 16.05.2024. Pregleda: 113

U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu 15. svibnja 2024. godine otvorena je izložba posvećena Robertu Frangešu-Mihanoviću (Srijemska Mitrovica, 2. 10. 1872. – Zagreb, 12. 1. 1940.), poznatom hrvatskom kiparu rođenom u Srijemskoj Mitrovici. Riječ je o izložbi u produkciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koja je priređena krajem 2022. godine u Muzeju Srema u Srijemskoj Mitrovici, u povodu 150. obljetnice Frangešova rođenja.

Izložbu čine fotografije tridesetak djela ovog umjetnika koje je ustupio Nacionalni muzej moderne umjetnosti iz Zagreba (snimio: Goran Vranić), a autorica koncepcije postava je muzejska savjetnica Tatjana Gareljić.

Goste na otvorenju pozdravila je upraviteljica Fondacije Antun Gustav Matoš Katica Naglić, a izložbu je otvorila ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković. Kako je istaknula, Frangeš je ostavio veliko i značajno kiparsko djelo, smatra se utemeljiteljem modernoga hrvatskoga kiparstva. Bio je istaknut i kao medaljer a ujedno i kao likovni pedagog – utemeljitelj i profesor Umjetničke akademije u Zagrebu. Među ostalim, bio je član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti (danas Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti), Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije znanosti i umjetnosti u Pragu. Poput Antuna Gustava Matoša, čije ime Fondacija nosi, Frangeš Mihanović je primjer umjetnika koji povezuje hrvatsku i srpsku kulturu, kao i dva naroda.

„Izložbu realiziramo u okviru projekta Godine novog preporoda kojim se ukazuje na značajne osobe i događaje vezane uz Hrvate u Republici Srbiji kroz kulturu sjećanja kojom danas gledajući u prošlost gradimo svoju budućnost na dobrim temeljima“, rekla je ravnateljica Čeliković.

U glazbenom dijelu večeri nastupile su Ana Sokač (klavir) i Iva Sokač (violina).

Realizaciju ove izložbe pomogao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, a otvorenju izložbe, među ostalim, nazočila je i Davorka Velecki Čičak, opunomoćena ministrica Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu. /Prema: HR, DBP/

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima