U Šibeniku predstavljene aktivnosti ZKVH i kulture vojvođanskih Hrvata

Objavljeno: 14.03.2011. Pregleda: 49

Predavanjem o povijesti i sadašnjosti te otvorenjem izložbe „Paralelni procesi" u petak, 11. ožujka, u Šibeniku je prvi puta nakon 1990. godine predstavljen jedan dio kulturne scene vojvođanskih Hrvata.

Prvo je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić" ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov održao predavanje na temu „Hrvati u Vojvodini u povijesti i sadašnjosti" pred brojnom i zainteresiranom publikom. Pozdravljajući goste iz Vojvodine ravnatelj knjižnice Milivoj Zenić je rekao da ovakvi programi ne samo da obogaćuju kulturne sadržaje u Šibeniku, već omogućuju i bolje upoznavanje s Hrvatima izvan Hrvatske te stvaraju pretpostavke za kvalitetnije povezivanje.

sibenik izlozba 2Uslijedilo je, zatim, u Galeriji svetog Krševana otvorenje izložbe radova mladih hrvatskih akademskih likovnih umjetnika iz Vojvodine pod nazivom „Paralelni procesi", u okviru koje su predstavljeni radovi Vere Đenge, Lee Vidaković, Gorana Kujundžića i Srđana Milodanovića.

U ime domaćina, gostima je zaželjela dobrodošlicu v. d. ravnateljica galerije akademska slikarica Antonija Modrušan, iskazavši zadovoljstvo što je došlo do realizacije ove izložbe u Šibeniku, putem koje se prikazuje jedan dio likovne scene hrvatske kulture u Vojvodini.

sibenik izlozba 1Pedesetak nazočnih u galeriji pozdravila je i članica Gradskog vijeća Šibenika zadužena za kulturu Živana Podrug, istaknuvši pri tom kako je grad Šibenik grad kojemu je stalo do kulture te kako je uvijek bio otvoren i za prikazivanje umjetničkog stvaralaštva Hrvata koji žive izvan Hrvatske. Na kraju je svojeg obraćanja izrazila nadu da će i u buduće u gradu Šibeniku biti sličnih kulturnih manifestacija.

O izložbi je govorila autorica, povjesničarka umjetnosti Olga Šram, koja je naglasila kako se na izložbi predstavljaju četvero mladih autora iz Vojvodine, koji kroz pojedinačne istraživačke projekte izgrađuju osobne jedinstvene opuse kao aktivne sastavnice aktualne vojvođanske multikulturne umjetničke scene. Izložba će u Galeriji svetog Krševana u Šibeniku biti otvorena do 26. ožujka ove godine.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima