U Subotici predstavljen novi CD „Kraljica Bodroga“

Objavljeno: 15.09.2014. Pregleda: 49

PredstavljanjeCD Kraljice-1Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavio je u Subotici svoje novo izdanje – drugi CD „Kraljica Bodroga“ pod nazivom Faljen Isus, Divice!, nakon što je nosač zvuka predstavljen u Monoštoru, sjedištu društva KUDH „Bodrog“ u okviru kojega djeluju „Kraljice“.Promocija je održana 15. rujna 2014. godine u kapelici Crne Gospe u franjevačkoj crkvi, a tom prigodom „Kraljice“ su uživo predstavile skladbe s ovoga nosača zvuka. Riječ je o CD-u koji sadrži petnaest pjesama posvećenih Blaženoj Djevici Mariji, tzv. marijanski pisama. One govore o radosnim i žalosnim trenucima iz Marijina života, kao i o pojedinim njenim djelima, koja su bila povodom stvaranju tekstova i pjesama u njenu čast. CD je izašao sredinom 2014. godine u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

PredstavljanjeCD Kraljice-2Recenzentica diska, etnomuzikologinja Tamara Štricki Seg ovom je prilikom istaknula kako marijansko pjevanje nije lako održati živim, s obzirom na to da se pjesme koje su na ovome nosaču zvuka ne nalaze na svakodnevnom repertoaru već se pjevaju samo u određenim prigodama.

„Od izuzetnog je značaja što su melodije 'počimalja' i 'rožalja' uspješno očuvane do današnjeg dana. Materijal koji se nalazi na ovom kompakt disku trajno je zabilježen posljednjih mjeseci 2013. godine u Subotici“, navela je ona.

Da tradicija pjevanja ovih pjesama neće biti lako zaboravljena govori podatak kako su u trenutku snimanja skupinu „Kraljice Bodroga“ činile žene dobi od 18 do 77 godina. „Upravo taj raspon je jedan od razloga zbog kojeg monoštorski Šokci, ali i ostali koji imaju prilike slušati ovaj disk, trebaju uvidjeti kako je vokalna tradicija i dalje živa, te da ju je i među mladim naraštajima važno poticati i njegovati. Spoj različitih generacija daje pravu sliku nekadašnjeg pjevačkoga života u Monoštoru, ali i tradicije koja i danas živi u srcima i glasovima članica ove ženske pjevačke skupine“, kazala je Tamara Štricki Seg.

PredstavljanjeCD Kraljice-3Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov ističe kako je ovo još jedan korak u očuvanju kulturne baštine svih Hrvata diljem Vojvodine.

„Ocijenili smo da njihovo pjevanje posjeduje određen visok stupanj vrijednosti. Zato smo s vodstvom KUDH 'Bodrog' iz Monoštora odlučili njihovo pjevanje trajno sačuvati putem kvalitetne snimke. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u djelovanju nastoji planski zastupiti sve subetničke dijelove hrvatskog naroda, kao i da programske aktivnosti imaju vidljivost, a samim tim i stanovitu beneficiju svi Hrvati, a ne samo oni u Subotici. Subotica jest kulturno i političko središte Hrvata, ali kao što znamo, ne žive svi Hrvati u Subotici“.

PredstavljanjeCD Kraljice-4

Ovo je drugi CD „Kraljica Bodroga“, koje djeluju pri KUDH-u „Bodrog“ iz Monoštora, a može se kupiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Prvi njihov CD Alaj piva Šokica objavljen je 2012. također u nakladi ZKVH-a i na njemu se nalaze izvorne narodne pjesme svjetovne tematike.

Priređeno prema tekstovima D. B. P. i Siniše Jurića

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • XIII. Tavankutski festival voća
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima