Uspješno realizirani projekti prekogranične suradnje

Objavljeno: 19.03.2023. Pregleda: 121

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini organizirao je u subotu, 18. ožujka 2023. godine, u Plavni prezentaciju realiziranih projekata Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija. Projekti su realizirani tijekom prošle godine s partnerima iz Hrvatske. To je bilo prvi puta da se na takav način direktno potiče suradnja partnera iz Srbije i Hrvatske i za to osiguravaju sredstva.
Kako je u uvodnom obraćanju istaknuo načelnik sektora u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Mislav Kovač, novi natječaj će biti objavljen uskoro, a sredstva su povećana za milijun kuna, pa će ove godine ukupan fond sredstava biti oko 530.000 eura.

Jedan od najboljih programa 

Jasna Vojnić zahvalila se Hrvatskoj i Ministarstvu za regionalni razvoj i fondove EU što su prepoznali potrebe Hrvata u Srbiji i prvi puta, ako se izuzme Hrvatska kuća, osigurali ovako veliki iznos sredstava za projekte.
„Hvala DSHV-u na inicijativi i koordinaciji. Podsjetit ću da su Hrvati u Srbiji nekoliko puta pokušali sudjelovati u prekograničnim projektima koji se finaciraju iz fondova Europske unije. Svaki puta je bilo bezuspješno i ovo je prvi puta da smo dobili sredstva za prekograničnu suradnju. Srbija se svaki puta hvalila da 30-40 projekata godišnje realizira kroz projekte prekogranične suradnje s partnerima iz Hrvatske, a u hrvatsku zajednicu je od tih projekata stiglo nula dinara", kazala je Vojnić govoreći o značaju posebnog programa prekogranične suradnje Srbija – Hrvatska.
Program prekogranične suradnje nastao je na inicijativu predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova. „Hvala vam što podupirete naše planove, naša nastojanja da poboljšamo uvjete u kojima radimo, institucionalne okvire i infrastrukturne sadržaje da i na taj način osjetimo podršku Hrvatske, koja je od ključne pomoći kada su u pitanju neke naše inicijative. Kao predsjednik DSHV-a, prije svega u razgovoru sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem pokušao sam vidjeti postoji li mogućnost da i druga proračunska sredstva budu dostupna nama, a ne samo preko Ministarstva vanjskih poslova, kroz distribuciju preko Središnjeg državnog ureda i Veleposlanstva Hrvatske, jer su ta sredstva, pokazalo se, nedovoljna za naše potrebe", kazao je Žigmanov.
On je podsjetio da je inicijativa naišla na pozitivan odjek kod ministice Nataše Tramišak, koja je, kopirajući program za Hrvate u BiH, napravila model za prekogranični program Srbija – Hrvatska.
„Ovim programom ne samo da smo osigurali dodatna sredstva već je ojačalo naše zajedništvo, stekli smo nove prijatelje, partnere, one koji će bolje razumijeti naš položaj, biti uvijek na raspolaganju", kazao je Žigmanov.
Svih 20 prekograničnih projekata je uspješno završeno, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije zadovoljni su realizacijom, a Kovač je kazao kako je prekogranični program Hrvatska – Srbija jedan od najboljih programa koje je realiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. „Slušamo i vas i mogu najaviti da će ove godine biti ponovno raspisan natječaj za koji smo osigurali više sredstava. Podsjetit ću vas da je prošle godine prvo bilo planirano dva milijuna kuna, pa smo to povećali na tri milijuna, a ove godine u proračunu imamo četiri milijuna kuna, odnosno oko 530.000 eura. Program je pripremljen, velikih izmjena u odnosu na prošlogodišnji natječaj neće biti. Vjerujem da ćemo uspješno provesti i ovogodišnji program i da ćemo se naredne godine moći pohvaliti s još više novca", kazao je Kovač.
On je najavio i program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija koji će biti financiran iz sredstava europskih fondova.
„Tu pričamo o energetskim projektima, zaštiti okoliša, zdravstvu, kulturnoj baštini, pa vjerujem da ima kvalitetnih projekata koje možete plasirati kroz taj program", kazao je Kovač.

Partnerska suradnja

Projekte koji su realizirani kroz prošlogodišnji program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, a ukupno ih je bilo 20, provodile su udruge, župe, medijske kuće, profesionalne institucije hrvatske zajednice sa svojim partnerima iz Hrvatske.
Partner Srijemskoj buskupiji bila je Općina Vrbanja, kroz ovaj projekt Srijemska biskupija obnovila je zgradu ordinarijata biskupije, koja je bila napuštena, a obnovljeni prostor osigurao je kvalitetnije uvjete za rad i okupljanje lokalnog hrvatskog stanovništva.
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bili su partneri u projektu putem kojeg su osigurana sredstva za tehničko-materijalno opremanje hrvatskih udruga kulture, a jedan od najvažnijih proizvoda tog projekta bila je izložba Živa baština na kojoj su prezentirana 22 elementa, s reprezentativnim katalogom, te prezentacija na internetskoj stranici ZKVH-a.
HKC Bunjevačko kolo iz Subotice u partnerskom projektu s OŠ Ivan Filipović iz Račinovaca osigurao je sredstva za kupovinu stolova, termoboksova i druge opreme za manifestaciju Veliko prelo.
Osječko-baranjska županija i Hrvatsko nacionalno vijeće bili su partneri u projektu Jačanje povezanosti Hrvata Bačke i Baranje. HNV je sredstva uložilo u kapitalni projekt izgradnje Hrvatske kuće.
Projekt Fondacije Antun Gustav Matoš i Općine Tovarnik bio je usmjeren na zajedničku proslavu 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša. Fondacija Antun Gustav Matoš sredstva je utrošila za adaptaciju prostora u Beogradu u kojoj je sjedište Fondacije.
Mjesna hrvatska udruga u Sonti kroz projekt prekogranične suradnje izgradila je ljetnu terasu u dvorištu Šokačke kuće. Partner im je bila Općina Vladislavci. U partnerskom projektu s Općinom Andrijaševci HKU Antun Sorgg iz Vajske opremila je i dogradila Šokačku kuću, a u cilju razvoja turističke ponude.
NIU Hrvatska riječ i Plava vinkovačka televizija zajednički su realizirale projekt Hrvatska rič iz Vojvodine, a kroz taj projekt kupljena je oprema za realizaciju emisije Hrvatska rič iz Vojvodine. Bio je to jedini projekt iz područja informiranja koji je prošao na ovom natječaju.
Župa sv. Josipa Radnika iz Đurđina obnovila je krovište župne kuće, a ova investicija provedena je kroz partnerski projekt s Općinom Satnica Đakovačka.
U zajedničkom projektu bili su TZ Grada Županje i UBH Dužijanca, a rezultat projekta je i kupnja opreme potrebne za programe Dužijance.
Fondacija za razvoj zajednice Cro-Fond u partnerstvu s Općinom Ernestinovo osigurala je sredstva za tehničko opremanje udruga. Uz sredstva ZKVH-a i ona koja su osigurana preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske više od 40 udruga dobilo je tehničku opremu.
Župa sv. Jakova u Plavni kroz projekt sa župom Pokrova presvete Bogorodice iz Petrovaca uredila je Pastoralni centar u kome je i održano predstavljanje prekograničnih projekata.
Družba kćeri milosrđa u partnerstvu s Gradom Valpovo osigurala je sredstva za kapitalni projekt proširenja vrtića. Izrađena je kompletna projektna dokumentacija i osigurana su sredstva za početak radova za novi vrtić za djecu jaslenog uzrasta, pa će kapacitet vrtića biti proširen za još tridesetak djece.
Udruga Bela Gabrić osigurala je sredstva za didaktički materijal, radne listove i udžbenike za osnovnu i srednju školu. Partner je bio Grad Ilok.
Udruga Marija kupila je novu opremu koja je unaprijedila emitiranje programa na svim frekvencijama za koje postoje dozvole za emitiranje. Projekt je realiziran u partnerstvu s Gradom Donji Miholjac. Tavankutska Osnovna škola Matija Gubec, u partnerstvu s Osječko-baranjskom županijom i Osnovnom školom Gorjani obnovila je sportski teren.
Kroz projekt prekogranične suradnje HKUD-a Vladimir Nazor i KUD-a Mijat Stojanović iz Babine Grede obnovljen je ulični dio krovišta na Hrvatskom domu u Somboru.
Župa sv. Katarine djevice i mučenice iz Sota je u partnerstvu sa župom sv. Mihaela Arkanđela iz Donjeg Miholjca obnovila prilaz ka crkvi i uredila Pastoralni centar.
Projekt prekogranične suradnje realizirali su i subotička župa sv. Jurja i župa Kraljice mučenika u Vukovaru, a kroz ovaj projekt kupljene su elektroničke orgulje za crkvu sv. Jurja.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Obaveštenje o kolačićima