Vladan Čutura na 41. Zagrebačkoj slavističkoj školi u Dubrovniku

Objavljeno: 18.08.2012. Pregleda: 55

slavisticka skola2012-mOve je godine Zagrebačka slavistička škola (Hrvatski seminar za strane slaviste), kaoposebna aktivnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nainicijativu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata po prvi put osigurala jednu stipendiju zapolaznika iz Vojvodine na 41. po redu hrvatskom seminaru za strane slaviste. On će seodržati u Dubrovniku od 20. do 31. kolovoza 2012., a ovogodišnji stipendist iz Vojvodine jevanjski suradnik Zavoda, profesor hrvatskoga jezika i komparativne književnosti VladanČutura. Na ovaj način Zavod je ostvario dva svoja važna programska cilja - povećanjeintegracije ovdašnjih stvaralaca u hrvatski kulturni prostor te osnaživanje mladih osobaputem formalne edukacije.

Inače, Škola je započela s radom 1972. godine s namjerom da potiče i promiče poznavanjehrvatskoga jezika, književnosti i kulture, ponajprije među inozemnim studentimakroatistike/slavistike te među znanstvenicima i nastavnicima na stranim sveučilištima. Središnjije oblik djelovanja Škole organizacija godišnjega seminara koji svojim polaznicima nudikroatističke sadržaje, organizira lektorate i proseminare, prevodilačke radionice, tematskecikluse predavanja, kulturna događanja i sl.

U nastavnom dijelu ovogodišnjega programa polaznici će sudjelovati u radulektorata/proseminara gdje će moći poboljšati svoje znanje hrvatskoga jezika, odnosnoproučavati odabrane lingvističke, književne i povijesno-kulturološke teme. Uporišta supredavačkoga dijela seminarskog programa ciklusi predavanja: ovogodišnji je jezikoslovniciklus predavanja posvećen vremenskim značenjima u hrvatskome jeziku, a unutar književno-znanstvenoga ciklusa opisat će se i interpretirati poetička uporišta hrvatske književnosti uprvom desetljeću XXI. stoljeća te naznačiti sociokulturni kontekst u kojemu se ta književnostdogađala.

Obaveštenje o kolačićima