Vojvođanski Hrvati u službenom posjetu Zagrebu

Objavljeno: 25.06.2012. Pregleda: 34

Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović primio je 11. lipnja 2012. godine u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu izaslanstvo Hrvata iz Vojvodine koje su činili predstavnici hrvatskih kulturno-prosvjetnih društava „Matija Gubec" iz Tavankuta i „Vladimir Nazor" iz Sombora, te ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg. Povod susreta bila je dodjela Povelje Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicije i kulture te njegovanje prijateljstva između dviju zemalja, a razgovaralo se i o konkretnim problemima s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji.

Nakon prijama i uručivanja priznanja, predsjednik Josipović održao je konferenciju za tisak na kojoj je izjavio:

„Danas su kod mene bili prijatelji iz Vojvodine, vojvođanski Hrvati, okupljeni u hrvatskim kulturno-prosvjetnim društvima 'Vladimir Nazor' iz Sombora i 'Matija Gubec' iz Tavankuta, a povod je bila dodjela Povelje Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicije i kulture te njegovanja prijateljstva između dviju zemalja. Informirali su me o svojim bogatim aktivnostima, o velikom broju članova, a osobito me veseli činjenica da imaju i puno mladih članova, što je dobar zalog za budućnost tih kulturnih društava i očuvanje hrvatskoga identiteta i tradicije u susjednoj i prijateljskoj Srbiji".

Predsjednik Josipović je još jednom zahvalio Hrvatima iz Vojvodine na snažnom i neumornom čuvanju svojega identiteta, usprkos nesklonim povijesnim okolnostima, te gradnji mostova prijateljstva između dviju susjednih država.

U ime Hrvatskoga kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec" iz Tavankuta Povelju Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicije i kulture u povodu 65. godišnjice osnutka i 50 godina organiziranoga likovnog slamarstva primio je predsjednik Ladislav Suknović, a u ime HKUD-a „Vladimir Nazor" iz Sombora Povelju je u povodu 75. obljetnice postojanja primio predsjednik Mata Matarić.

Ladislav Suknović, predsjednik HKPD-a „Matija Gubec" iz Tavankuta:
„Presretan sam što je naše Društvo dobilo Povelju Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicije i kulture u povodu 65. godišnjice osnutka i 50 godina od organiziranoga likovnog slamarstva. Ponovit ću ono što smo rekli i predsjedniku Josipoviću prigodom njezine dodjele - da Povelja ima puno veći značaj od simboličkog, jer je riječ o velikom priznanju svim našim članicama i članovima, osobito mlađim članovima HKPD-a 'Matija Gubec'. S obzirom da smo mi amatersko društvo, ovo je još veći motiv i poticaj za kvalitetniji, stručniji nastup na kulturnom tržištu Republike Srbije. Kada kažem 'kulturno tržište' to možda zvuči grubo, ali moramo priznati da se kulturne domene cijene i po kvaliteti kulturnog sadržaja koje nudimo. Također moram naglasiti i činjenicu da je upravo iz našeg Društva izišla poznata i priznata Galerija slika od slame, koja se na stručan način bavi i skrbi o slikama od slame, a one su poprimile sasvim drugu dimenziju nakon uvrštenja Tavankuta na turističku mapu Vojvodine. Sama činjenica da smo uvršteni na tu mapu kao kulturni 'brand', znači da je Vojvodina spoznala kvalitetu i važnost slika od slame u očuvanju naše baštine u vlastitom kulturnom segmentu. Osim toga, uručivanjem ove Povelje imamo se pravo nadati da će i institucije Republike Srbije na drukčiji način vrednovati naš rad i pružiti nam potporu, uključujući i materijalnu, jer bez nje 'Gubec' neće moći kvalitetom pratiti visoko postavljene zadatke, a Tavankut, zahvaljujući mladoj i kvalitetnoj kulturnoj eliti, može iznjedriti mnoge programe i projekte."

povelja - predaja portreta-mMata Matarić, predsjednik HKUD „Vladimir Nazor" iz Sombora:
„Uručivanje Povelje Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicije i kulture u povodu 75. obljetnice našeg postojanja za mene i Društvo koje predstavljam uistinu jest povijesni događaj. Riječ je o najvećem priznanju koje predsjednik jednog kulturno-umjetničkog društva može primiti i ponijeti svojim članovima. Presretan sam i zbog srdačnog dočeka ovdje, što je također stimulacija za daljnji rad. Sve ovo značajno je prvenstveno jer smo do jučer bili provincija koja nije bila važna nikomu, ni Zagrebu kao hrvatskoj metropoli, a ni Beogradu kao srpskoj metropoli. Dakle, bili smo usputna postaja, mnogima nepoznata. Ohrabruje činjenica da se to mijenja, da manja mjesta imaju taj pozitivni naboj i mogu napraviti nešto kvalitetno i značajno te steći ovu vrstu priznanja. U ime Društva i u svoje ime još jednom zahvaljujem predsjedniku Republike Hrvatske na dodjeli ovog iznimnog priznanja."

Tekst: Zlatko Žužić

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Šesta Književna Panonija u Budimpešti 30. 11. - 1. 12.
  • Nazor – čuvar tradicije somborskih Hrvata
  • Večer ikavice u Stanišiću
  • Godišnji koncert HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
  • Božićni koncert u Monoštoru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima