Zabranjeno održavanje okruglog stola u Gradskoj kući u Subotici

Objavljeno: 24.09.2014. Pregleda: 24

zkvh-logoZavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao organizator Znanstveno-stručnog okruglog stola „Identitetske sastavnice i prijepori bunjevačkih Hrvata“, koji je trebao biti održan u petak, 26. rujna 2014. godine u Plavoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, s nevjericom i zaprepaštenjem je primio k znanju odluku gradonačelnika da se isti u navedenom prostoru ne može održati.

 

Tim prije je za organizatora poniženje veće, jer se ovaj interdisciplinarni znanstveni skup imao organizirati temeljem ranijega dogovora o suradnji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Katedre za manjinske zajednice i kulture Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, institucija čiji su osnivači dvije države. Na skupu su svoje sudjelovanje najavili i poznavatelji bunjevačke kulturne i povijesne baštine iz Hrvatske i Mađarske, koji su svojim dosadašnjim znanstveno-istraživačkim radom uvelike pridonijeli boljem i svestranijem razjašnjenju identitetskih sastavnica i prijepora među bunjevačkim Hrvatima.

Napominjemo kako je zabrana održavanja znanstvenih rasprava, bez obzira na „osjetljivost“ teme, svojstvena manirama autoritarnih i nedemokratskih vlastodržaca. Za hrvatsku zajednicu u Srbiji, to ne treba čini nam se isticati, ova zabrana ima dodatnu težinu. Posebno zabrinjava što se nemogućnost održavanja skupa u prostoru državne institucije dogodila nakon što su u istom u studenome 2013. od strane predsjednika Srbije i gradonačelnika iznesene eksplicite tvrdnje upravo o identitetskim prijeporima ovdašnjih Hrvata.

Ovom gestom subotičkog gradonačelnika Hrvatima je u Srbiji, ukoliko žele nešto više doznačiti od plesa i tambura, još jednom rečeno gdje im je mjesto, a da će najviši diplomatski predstavnici Republike Hrvatske i visoki dužnosnici Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Hrvatskoga sabora, Hrvatske matice iseljenika i dr., ovoga puta biti ugošćeni u neadekvatnom prostoru. No, to nas neće obeshrabriti u našim nastojanjima za ravnopravnost ovdašnjih Hrvata.

Koristimo ovu priliku obavijestiti javnost da će se Znanstveno-stručni okrugli stol na temu „Identitetske sastavnice i prijepori bunjevačkih Hrvata“ održati u petak, 26. rujna 2014. u Pastoralnom centru „Augustinianum“ u dvorištu Subotičke biskupije (Trg svete Terezije 3, Subotica), s početkom u 10 sati.

Tomislav Žigmanov, v. r.

ravnatelj Zavoda

Obaveštenje o kolačićima