Započelo istraživanje o nastavi na hrvatskom jeziku u vojvođanskim školama

Objavljeno: 10.02.2010. Pregleda: 6

U srijedu 10. veljače Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ugostio je dr. sc. Petra Vukovića, docenta Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji boravi u Subotici. Naime, on radi istraživanje u okviru projekta „Hrvatski jezik u vojvođanskim školama", što ga realizira Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem, a uz suglasnost Pokrajinskog tajništva za obrazovanje.

Kao što je poznato, nastava na hrvatskom jeziku u vojvođanske - u prvom redu subotičke - škole uvedena je školske 2002./03. godine kako bi pripadnicima hrvatske nacionalne manjine bilo omogućeno ostvarivanje jednoga od osnovnih kolektivnih prava: prava na školovanje na materinskome jeziku. Te se godine nastava na hrvatskome počela izvoditi u prvome razredu osnovne škole, a kako je taj naraštaj učenika napredovao, hrvatski je postupno postajao i jezikom nastave u višim razredima, a 2007./2008. započela je i gimnazijska nastava.

petar vukovic u zkvh-2Međutim, važnim nam se činilo istražiti u kojoj mjeri nastava na hrvatskome u vojvođanskim školama osam godina nakon pokretanja postiže svoje osnovne ciljeve te na temelju toga osmisliti strateški plan za njezino daljnje razvijanje.

Metodologija istraživanja, što ju je osmislio docent Vuković, temelji se na teoriji jezičnoga upravljanja, koju od kraja 1980-ih razvijaju ponajprije Jiří Neustupný i Björn Jernudd. Samo se istraživanje sastoji iz dvaju dijelova: u prvom se prate i snimaju realne nastavne situacije, a u drugom se vode tzv. susljedni intervjui, tj. razgovori s nastavnicima i učenicima. Predmet intervjua bili bi opaženi jezični i komunikacijski problemi, tj. kako ih sudionici nastave percipiraju, kako ih vrednuju, kako planiraju njihova rješenja i kako ta rješenja izvode.

petar vukovic u zkvh-3Na temelju interpretacije tako dobivenih podataka doći će se do odgovora u kojoj mjeri nastava na hrvatskome omogućuje učenicima ovladavanje hrvatskim standardnim jezikom, a zatim i predložiti neka rješenja za strateško planiranje njezina daljnjega razvijanja.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
  • Prelo na salašu u Đurđinu
  • Predstavljanje knjige Fragmenti – Izbor intervjua 2003. – 2022.
  • XIV. Gupčev bal
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima