Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u novim poslovnim prostorijama

Objavljeno: 08.01.2015. Pregleda: 23

ZKVH sjediste2015-mZavod za kulturu vojvođanskih Hrvata preselio se 27. prosinca 2014. godine u nove poslovne prostorije. Sjedište ove ustanove je sada u ulici Laze Mamužića broj 22 u Subotici, odnosno u drugom dijelu kuće u kojoj je smješteno Hrvatsko nacionalno vijeće. Preseljenju su prethodili obimni radovi na adaptaciji i uređenju prostora.

Prelazak u nove poslovne prostorije za Zavod znači trajno rješavanje pitanja sjedišta ustanove. To se pitanje nažalost moralo rješavati na ovaj način, budući da Autonomna Pokrajina Vojvodina kao osnivač Zavoda nije mogla ustupiti neki državni prostor, jer u Subotici ne posjeduje nekretnine, a Grad Subotica, budući da je Zavod pokrajinska ustanova, nije željela izaći ususret i dodijeliti prostor u svojemu vlasništvu. No, srećom je drugi osnivač Zavoda – Hrvatsko nacionalno vijeće, našlo način kako da osigura stalan prostor za sjedište, te je to u konačnici i realizirano.

ZKVH-1Za uređenje i adaptaciju prostorija, koje je za potrebe trajnog rješavanja sjedišta Zavoda kupilo Hrvatsko nacionalno vijeće i to sredstvima Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske u visini od ukupno 60.000 eura, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje osiguralo je sredstva u visini od oko 2,5 milijuna dinara (oko 20.000 eura), a dio sredstava osiguran je iz redovitih sredstava Zavoda, tako da je za adaptaciju i uređenje ukupno potrošeno oko 2,9 milijuna dinara.

Budući da je prostor bio u prilično zapuštenom i derutnom stanju, trebalo je obaviti značajne građevinske zahvate – obavljena je kompletna obrada zidova od skidanja tapeta, popravaka vlažnih dijelova, gletanja i saniranja popucalih stropova do završnog bojanja, obnovljena je kompletna drvenarija, kao i parket, te napravljena dodatna ulazna vrata, osposobljene su postojeće rolete na prozorima, postavljena je kompletno nova instalacija za etažno grijanje na plin, uz ugradnju novog plinskog kotla, postavljena je nova instalacija za električnu energiju, za umrežavanje računalne opreme i za telefonske veze. Također, dvije prostorije koje su prethodnom vlasniku služile za kupaonicu odnosno ostavu, potpuno su preuređene na način da je srušen zid između njih i podignut novi kako bi se dobio manji prostor za toalet i povećao prostor za čajnu kuhinju. Tu je urađena i kompletna vodovodno-kanalizacijska instalacija, kao i grijanje. Te su prostorije također do kraja opremljene odgovarajućom opremom. Na vanjskom dijelu objekta nije rađeno ništa, s obzirom na to da je u relativno dobrom stanju.

ZKVH-2Najveći dio ovih radova izvela je, u roku od 24 dana koji je dala u natječajnoj dokumentaciji, subotička tvrtka Expres servis d.o.o., s kojom je sklopljen ugovor o izvođenju radova i to nakon što je proveden zakonom obvezni postupak javne nabave male vrijednosti. Izvođenje radova, kao i prethodni postupak natječaja, provedeno je na temelju projekta koji je izradila tvrtka Notrh Engineering iz Subotice, i u kojem su do najsitnijih pojedinosti opisani svi potrebni radovi na adaptaciji, kao i potreban materijal. Na kraju ovoga posla možemo reći da smo zadovoljni učinjenim, budući da su svi radovi kvalitetno urađeni sukladno planu i u očekivanom roku.

Ovaj prostor, iako ne puno veći od prethodnoga, ima drugačiji raspored i kvadraturu pojedinih prostorija, pa će, primjerice, za manje manifestacije Zavoda, poput znanstvenih kolokvija i tribina, biti na raspolaganju nešto veća prostorija od one koju je Zavod imao na staroj adresi. Konačno će biti na raspolaganju i dostatan prostor za ustroj i smještaj zavičajne knjižnice, što je bila intencija od samoga početka djelovanja Zavoda. Dvorište koje je zajedničko s Hrvatskim nacionalnim vijećem, a koje je sada odijeljeno zidom, bit će jedinstveni prostor koji će se preurediti kako bi se i u njemu tijekom toplih dana mogle održavati razne priredbe.

ZKVH-3U pogledu financijskog aspekta preseljenja, u proračunu Zavoda će ubuduće ostajati gotovo šest tisuća eura godišnje, budući da se više neće morati plaćati najamnina. To će omogućiti Zavodu dodatna sredstva za realizaciju programskih sadržaja, odnosno, dodatne aktivnosti vezane uz kulturne događaje, izdavanje publikacija i slično.

U pogledu radnog vremena Zavoda, ništa se nije promijenilo. Djelatnici Zavoda su tu svakog radnog dana od 8 do 16 sati, s time da je od 9 do 13 sati takozvano uredovno vrijeme za stranke, što znači da u to vrijeme svatko tko je zainteresiran može doći u prostorije Zavoda bez prethodne najave. Za posjete izvan tog vremena očekujemo prethodni dogovor.

Službeno otvorenje i blagoslov prostorija bit će organizirano uskoro, kada se do kraja obavi smještaj u ovom prostoru, ali i kada uspijemo organizirati nazočnost predstavnika institucija koje su osigurale sredstva za ovaj kupnju i adaptaciju novog poslovnog sjedišta Zavoda. U svakom slučaju, javnost će biti na vrijeme obaviještena o tom, za Zavod svakako jako važnom događaju, i svi koji to budu željeli bit će dobrodošli!

Tekst i fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 10. likovna kolonija u Šidu
  • XIII. Tavankutski festival voća
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima