ZKVH na Danu hrvatske knjige u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu

Objavljeno: 24.04.2024. Pregleda: 131

U sklopu obilježavanja Dana hrvatske knjige, 22. travnja 2024., u Društvu hrvatskih književnika održan je prigodni program Od Matoša, preko Benešića do Gardaša i dalje…, koji su priredili Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne iz Mostara.

Program je vodio dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić, a na samom početku je u ime uzvanika i posjetitelja programa nazočne pozdravio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

Mirko Ćurić je pojasnio kako se u nazivu programa spominju tri velikana: Matoš, Benešić i Gardaš, po kojima ime nose tri književne nagrade koje su u tijeku: nagrada za kratku priču nadahnutu Matošem, nagrada za knjigu kritika Julije Benešić te nagrada za prozno djelo za djecu i mladež Anto Gardaš a u pripremi su prigodne manifestacije koje nose ime po njima, a koje su povezale Društvo hrvatskih književnika sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne jer su kroz ove manifestacije odradili nekoliko zajedničkih programa, zbornika, časopisa i knjiga. Predstavio je i Zbornike Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara s naglaskom na Zbornike 23 i 24 u kojem su se predstavili hrvatski književni kritičari i kritičarke iz Vojvodine i Bosne i Hercegovine.

U prvom djelu programa Branka Primorac, članica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Anto Gardaš, predstavila je ovogodišnju konkurenciju koja se sastoji od 34 naslova pristiglih na natječaj te objavila uži izbor nagrade u koji su ušle knjige: Pongrašić, Zoran: Kuja za vješanje (Knjiga u centru, Zagreb); Ramljak, Ozana: Kako je Bluno tražio ljubav (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb); Šojat, Ivana: Po zidovima crtam drveće (Naklada Ljevak, Zagreb); Tihi-Stepanić, Jasminka: Dan kada sam ubrala cvijet (Naklada Ljevak, Zagreb). Dobitnik ili dobitnica nagrade bit će objavljeni na svečanoj dodjeli na rođendan Ante Gardaša 21. svibnja 2024. u Osijeku.

Božidar Brezinščak Bagola je predstavio slovenske književne kritičare koji će biti dio programa 27. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara: Bože Senegačnika i Roberta Kureta, jer će središnji program biti posvećen odnosu hrvatske i slovenske književne kritike. Ova suradnja je nastavak prošle godine započete suradnje između Društva hrvatskih književnika i Društva slovenskih pisateljev. Izabrane kritike ovih dvaju slovenska kritičara te Božidara Brezinščaka Bagole bit će objavljene u novom izdanju Zbornika Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara.

U drugom dijelu programa, predsjednik DHK HB Ivan Baković, pjesnik i književni kritičar, profesor u mostarskoj srednjoj školi, govorio je o dosadašnjoj uspješnoj suradnji s Društvom hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata s naglaskom na zadnji broj časopisa DHK HB Osvit, u kojem je predstavljena književna kritika hrvatskih autora i autorica iz Vojvodine. Također je izdvojio zajednički projekt izdavanja Matoševe prve knjige Iverje koju su objavili Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne iz Mostara, prigodom 150. obljetnice rođenja, jer je prva Matoševa knjiga objavljena upravo u Mostaru 1899. S ponosom je predstavio Leksikon članova DHK HB u kojem je kao urednik prikupio biografije više od dvije stotine sadašnjih i preminulih članova DHK HB što je hvalevrijedan pothvat, objavljen prigodom 30. obljetnice utemeljenja Društva. Stoga je Mirku Ćuriću i Katarini Čeliković u znak zahvalnosti za uspješnu suradnju uručio prigodne zahvalnice.

Ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice Katarina Čeliković izrazila je zadovoljstvo što sudjeluje u programu priređenom na Dan hrvatske knjige, koju Zavod s puno entuzijazma i znanja promiče u Vojvodini od vremena utemeljenja prije 15 godina. Podsjetila je riječju i prigodnim filmom na povijest Zavoda te zahvalila svima koji su dali svoj prinos uspješnom radu, od prvog ravnatelja Tomislava Žigmanova do najmlađih suradnika koji se okupljaju oko brojnih projekata Zavoda. Posebno se osvrnula na bogatu nakladničku i časopisnu djelatnost te na zadnji broj časopisa Nova riječ u kojem je predstavljeno pjesništvo hrvatskih književnika i književnica članova DHK HB iz Mostara. Pozvala je oba društva hrvatskih književnika na daljnju suradnju i nove zajedničke projekte.

Dopredsjednik DHK Mirko Ćurić je, zajedno s Katarinom Čeliković najavio ovogodišnje 8. Dane Antuna Gustava Matoša koji su započeli u Subotici i Đakovu, a nastavit će se u Tovarniku, Plavni, Beogradu i Zagrebu te je pozvao književnike i književnice koji kane poslati priču nadahnutu životom i djelom velikog AGM-a na natječaj, da ga pošalju do kraja travnja. Dodjela Nagrada će biti u Tovarniku početkom lipnja 2024.

M. Ćurić


Obaveštenje o kolačićima