Znanstveni kolokvij ZKVH-a o zaštiti mjesnih govora

Objavljeno: 04.06.2018. Pregleda: 65

kolokvij o zastiti mjesnih govora etno kuca mali bodrog monostor 1Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizira LV. znanstveni kolokvij na temu Zaštita mjesnih govora vojvođanskih Hrvata u ponedjeljak, 11. lipnja 2018. godine, s početkom u 18.30 sati u Etno kući Mali Bodrog (Oslobođenja 32) u Monoštoru.

Uvodničarke su prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić, Filozofski fakultet u Osijeku, Odsjek za hrvatski jezik i književnost, Katedra za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju i izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odsjek za filologiju, Katedra za jezikoslovlje i književnost. One će govoriti o procesu zaštite mjesnih govora kao nematerijalnih kulturnih dobara u Republici Hrvatskoj i zašto zaštititi bačke mjesne govore i koje bi valjalo zaštititi.

Tema znanstvenog kolokvija je iznimno važna jer su dijalekti, mjesni govori sve ugroženiji pod utjecajem globalizacije, književnoga jezika (sredstva javnog komuniciranja, škola) a posljedica je zaboravljanje i sve manje korištenje izvornog mjesnog govora u svakodnevici.

Stoga je važno istraživati, zapisivati i snimati mjesne govore i sačuvati ih kao dio opće i nacionalne kulture te ih staviti na listu nematerijalne kulturne baštine. Na projektu izrade Kataloga nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini/Srbiji (NKBH/S) od 2012. godine radi Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata kada je osnovan neformalni Centar za popis nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini/Srbiji.

Na ovom će se znanstvenom kolokviju pokušati odgovoriti na pitanje može li se sačuvati monoštorski govor.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima