Subotička Danica za 2022. godinu

Objavljeno: 23.12.2021. Pregleda: 246

Katoličko društvo Ivan Antunović objavilo je tijekom došašća novo izdanje Subotičke Danice, za 2022. godinu. U najboljoj tradiciji kalendara-godišnjaka, Danica je, kako kaže u uvodniku njezin urednik Josip Štefković, „Pomalo tradicionalna, nema u njoj nikakvih instant poučaka. Ipak, ona ima lijepi broj svojih čitatelja, mnogi ju drže poučnom i korisnom. Zato, neka je hvala i svima onima koji su Subotičku Danicu kroz povijest stvarali i uređivali. Hvala i ovogodišnjim suradnicima Subotičke Danice. Pokoljenja će ih pamtiti, a Svevišnji, za njihov doprinos, obilato nagraditi. Za Danicu se još uvijek radi za vatikansku valutu: Bog plati.“ 

Na početku ovogodišnjega izdanja, mons. dr. Andrija Anišić priredio je papino apostolsko pismo o sv. Josipu. U rubrici Duhovnost o. Mato Miloš piše o Blaženoj Djevici Mariji u životu i duhovnosti karmelićanke sv. Elizabete od Presvetog Trojstva, a mons. Stjepan Beretić o novim blaženicima Poljske, ove godine beatificiranima kardinalu Stefanu Wyszyńskom i redovnici Elżbieti Różi Czacka. Još jedan karmelićanin, o. Zlatko Žuvela, u istoj rubrici piše na temu Pravednik će cvasti kao ljiljan. I zauvijek će cvasti pred Gospodinom. Meditativnim tekstovima čitateljima se i ovoga puta predstavila Nataša M. Firanj, kao i vlč. Daniel Katačić koji promišlja o otajstvu „čudesne razmjene“.
Rubrika o našem kandidatu za sveca, o. Gerardu, donosi temu koju je obradio njegov subrat o. Mato Miloš: Smijemo li slugu Božjega o. Gerarda Tomu Stantića zvati mistikom našeg vremena?

Rubrika Narodno blago posvećena je podunavskim Šokcima. Ruža Silađev piše o proljetnoj prehrani Šokaca u Sonti nekada, a Sonja Periškić-Pejak o mladencima, zaboravljenom božićnom monoštorskom običaju. I u rubrici Korisno Danica predstavlja članak koji tematizira Monoštor: Marija Šeremešić predstavlja monoštorsku kuhinju. U Štivu za trenutke odmora predstavlja se dvama tekstovima Alojzije Firanj.
Malu Danicu je uredila Katarina Čeliković, dok je priloge mladih Subotičke biskupije – aktualije, razgovore, meditacije i vijesti – uredila Larisa Skenderović. U rubrici Obitelj, koju je uredio bračni par Vesna i Ladislav Huska, priređeni su razgovori s obitelji Tanje i Ivana Vukova, te obitelji Ane i Petra Gakovića. 

U rubrici Kultura mons. dr. Andrija Anišić donosi vrlo zanimljiv prikaz portreta i spomen-ploča biskupa Ivana Antunovića, u kojem će čitatelji, između ostaloga, saznati je li konačno pronađena portretna fotografija Antunovića. Davor Bašić Palković predstavlja knjišku produkciju Hrvata u Srbiji u godini na izmaku.
Daničini autori se prisjećaju i naših velikana: Marjan Ostrogonac piše o dominikancu Tomi Verešu, a Zvonimir Orčić o Nesti Orčiću, akademskom kiparu i restauratoru. Na ove se tekstove naslanja rubrika Povijesni kutak, u kojoj vlč. Dražen Skenderović piše o Deszőu Bajsai Vojnitsu, župniku subotičkih župa sv. Roka i sv. Terezije, a Etuška Barić i Mariška Patarčić-Kubatov o crkvi u Gari. Mons. Bela Stantić piše o 50. obljetnici subotičkog Josephinuma, mons. Andrija Anišić o zlatnom jubileju redovničkih zavjeta s. Zrinke Glavaš, a Szilárd Balcsák o 50 godina svećeništva mons. Józsefa Nagya. Tomislav Vojnić Mijatov piše na temu Odgoj na hrvatskom jeziku – neiskorišteno blago našeg naroda

Tu su i rubrike koje predstavljaju radosti naših krajeva zbog redovničkog i biskupijskog mladomisnika i našeg đakona, te sjećanje na dva preminula svećenika i jednu redovnicu. Kronikom T. Vojnića Mijatova završava se ovaj kalendar. Hvale je vrijedno reći da je i ovoga puta Danica oplemenjena pjesmama (većinom) bačkih pjesnika: Ivana Andrašića, s. Blaženke Rudić, Anite Đ. Marjanović, Željka Šeremešića, Katarine Firanj, Željke Zelić-Nedeljković, Ivana Pašića, Ivana Dodiga, Ivana Tumbasa, Kate Kovač, Marka Kljajića, Ljiljane Bačlije, Ljubice Gurinović, Marice Mirkut, Tomislava Žigmanova, Katarine Čeliković, Zlatka Gorjanca i Pavke Domić.
Subotička Danica može se nabaviti u svim crkvama u Subotičkoj biskupiji.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov.)

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima