25.07. 21:29h

Okrugli stol „Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije – suradnjom do očuvanja identiteta“ u Osijeku

zajjOve godine Zajednica protjeranih Hrvata obilježava 30. obljetnicu svog postojanja nizom događanja. Među njima je i okrugli stol koji će se zahvaljujući i Kulturnom centru Osijek održati 4. rujna 2021. u prostorijama Eurodoma u Osijeku s početkom u 11 sati. Organizatori su Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata iz Zagreba i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Pokrovitelj je Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Moderatorica događanja i voditeljica projekta je Ivana Andrić Penava.

Na okruglom stolu koji nosi naziv  „Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije – suradnjom do očuvanja identiteta“ bit će više sudionika. Započet će prikazivanjem filma „Nepodobni građani“ Vojvođanskoga građanskog centra iz Novog Sada, koji je nastao u okviru projekta „Neispričane priče“ zahvaljujući Željku Stanetiću, direktoru Centra i autoru filma, i Jeleni Dukarić, programskoj asistentici Centra, a bavi se protjerivanjem hrvatskoga stanovništva iz Vojvodine tijekom 1990-ih. Potom će publikaciju „Dosije – zločini nad Hrvatima u Vojvodini“ predstaviti autorica i istraživačica Jovana Kolarić iz Fonda za humanitarno pravo iz Beograda. O „ Izazovima memoriranja i komemoriranja stradanja Hrvata u Vojvodini 1991. – 1995.“ govorit će ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. „Mogućnosti promicanja i čuvanja baštine hrvatske nacionalne zajednice u Petrovaradinu“ bit će tema izlaganja dr. sc. Darka Polića, upravitelja Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“ iz Petrovaradina, Mirka Turšića, predsjednika Hrvatskoga kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ Petrovaradin i prof. povijesti Ivane Andrić Penava, predstavnice Zavičajnog kluba Petrovaradinaca „Jelačić“ koji djeluje u Zagrebu u okviru Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i voditeljice istraživačko-povijesne sekcije HKPD-a „Jelačić“ Petrovaradin. Ispred Zavičajne udruge Kukujevci govorit će Tatjana Rigo (predsjednica) i Jelena Dodig (tajnica udruge i predsjednica Skupštine Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata) o projektu obnove crkve Presvetog Trojstva u Kukujevcima i o primjerima i mogućnostima prekogranične suradnje Zajednice općenito. Potom slijedi predstavljanje knjige preč. Marka Kljajića, svećenika, publiciste i kroničara iz Srijema, „Kako je umirao moj narod – Antimemoari 1 i 2“. Knjiga „Antimemoari 1“ dopunjeno je izdanje prve knjige preč. Kljajića „Kako je umirao moj narod“ tiskane 1996. godine, a koja pored obilja podataka o spomenicima duhovne, vjerske i materijalne kulture Hrvata u Srijemu, svjedoči o njihovom stradanju na područja Srijema tijekom 1990-ih. „Antimemoari 2“ nastavak je priče o „hrtkovačkom sindromu“ u kojoj se uz tekstove objavljivane u medijima, nalaze i priče iz Kljajićeva 40-godišnjeg župnikovanja u Srijemu ispričane riječju i slikom.

Glavna zadaća događanja „Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije – suradnjom do očuvanja identiteta“ jest obilježiti obljetnicu postojanja Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i upoznavanje javnosti s pravcem njezina djelovanja ubuduće, ali i izmjena iskustava čiji je cilj dobivanje konkretnih smjernica kako prekograničnu suradnju s Hrvatima u Republici Srbiji, a napose s onima u Vojvodini, proširiti i poboljšati.

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima