18.07. 18:59h

Predstavljanje monografije „Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca” i topoteke „Baština Hrvata u Srbiji“ u Beregu

najava predstavljanje sokacke monografije u SontiTopoteka logo banerZavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizira predstavljanje monografije Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca u utorak, 10. ožujka 2020. godine s početkom u 18 sati u Šokačkoj kući u Beregu. Domaćin je Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Silvije Strahimir Kranjčević.

Knjiga je plod terenskog etnološkog istraživanja šokačkih Hrvata koje su obavili studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju pod mentorstvom prof. dr. sc. Milane Černelić uz organizacijsku podršku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Po mišljenju struke, ova iznimna monografija sačuvat će važan segment tradicijske baštine u vrijeme kada mnoge tradicijske vrijednosti gube bitku s modernim životom, a knjiga ih ipak štiti od zaborava.

Nazočnima će također, uz poziv na suradnju, biti predstavljen projekt virtualne arhivske zbirke Baština Hrvata u Srbiji na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka (https://hrvatisrbija.topoteka.net/).

Riječ je o projektu koji Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s ICARUS-om (Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja) provodi u cilju prikupljanja različite vrste arhivske građe, ponajprije fotografija iz obiteljskih zbirki koje svjedoče o baštini Hrvata u Srbiji, a koja će biti objavljena na platformi Topoteka i dostupna širokom krugu zainteresiranih korisnika.

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima