30.05. 09:03h

Predstavljanje monografije „Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca” i topoteke „Baština Hrvata u Srbiji“u Sonti

najava predstavljanje sokacke monografije u SontiTopoteka logo banerZavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice organizira predstavljanje monografije Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca u utorak, 11. veljače 2020. godine s početkom u 18 sati u Šokačkoj kući u Sonti. Domaćin je Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija.

Knjiga je plod terenskog etnološkog istraživanja šokačkih Hrvata koje su obavili studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju pod mentorstvom prof. dr. sc. Milane Černelić uz organizacijsku podršku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Po mišljenju struke, ova iznimna monografija pod nazivom Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca sačuvat će važan segment tradicijske baštine u vrijeme kada mnoge tradicijske vrijednosti gube bitku s modernim životom, a knjiga ih ipak štiti od zaborava.

Nazočnima će također, uz poziv na suradnju, biti predstavljen projekt virtualne arhivske zbirke Baština Hrvata u Srbiji na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka (https://hrvatisrbija.topoteka.net/).

Riječ je o projektu koji Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH), u suradnji s ICARUS-om (Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja) provodi u cilju prikupljanja različite vrste arhivske građe, ponajprije fotografija koje svjedoče o baštini Hrvata u Srbiji, a koja će biti objavljena na internetskom portalu i dostupna širokom krugu zainteresiranih korisnika.

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Revija nošnji
  • XVII. festival dječjeg stvaralaštva Dužijanca malenih
  • Dužijanca malenih
  • Djeca su ukras svijeta
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima