22.06. 13:37h

VIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva

VIII. seminar bunjevackog stvaralastva najavaHKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira VIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva koji će biti održan od 8. do 13. srpnja 2019. godine u Tavankutu. Seminar obuhvaća sljedeće teme: ples, tamburaške tradicijske melodije, tradicijski instrumenti Bunjevaca (gajde, frula), tradicijske vještine - izrada predmeta od slame. Prijavljeni polaznici se opredjeljuju za jednu od ove četiri oblasti. Ovogodišnja tema seminara bit će običaj bunjevačkih Hrvata Veliko prelo.


 1. I. PLESNI SEMINAR
  Polaznicima plesnog seminara prezentirat će se izvorni način izvedbe bunjevačkih plesova, vrste bunjevačke nošnje, pjesme Bunjevaca iz Tavankuta i okolnih mjesta, dječje igre.
  Polaznici će imati prigodu zaplesati i s nekima od plesača starijih generacijskih skupina, a ovaj vid izvannastavne aktivnosti pokazao se kao jedan od posebno atraktivnih.
  Uz plesna predavanja održat će se i prezentacija tradicijskog načina odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi. Polaznici plesnog seminara u okviru aktivnosti imaju predviđenu i prezentaciju i radionicu izrade ukrasa od slame.

  II. TAMBURAŠKI SEMINAR
  Na seminaru tamburaške glazbe obrađivati će se: Glazbena pratnja bunjevačkih pjesama i plesova, a teme predavanja su: Tambura kao narodni instrument Bunjevaca, Tehnika sviranja na tamburi, Tamburaški orkestar, Dirigiranje i rad sa orkestrom, Tamburaška literatura s akcentom na bunjevačkim zapisima, Tamburaška partitura, Tamburaški instrumentarij.

  III. OSNOVE IZRADE PREDMETA OD SLAME
  Seminar osnova izrade predmeta od slame temelji se na svladavanju temeljnih postupaka obrade slame te na izradi perlica i suvenira. Polaznici će se moći upoznati i sa najstarijim predmetima od slame iz zbirke HKPD Matija Gubec Tavankut.

  IV. TRADICIJSKA GLAZBALA
  Na predavanju o tradiciskim glazbalima obađuju se istrumenti koji se danas na terenu rijetko prakticiraju, a to su gajde i frula. Obrađivati će se osnove sviranja gajdi i frule te savladavanje tehnike sviranja određenih melodija.

  Tijekom trajanja seminara svaku se večer održavaju kulturni programi poput tamburaških, folklornih, filmskih večeri.

Na kraju seminara 14. srpnja 2019.god. u Tavankutu će se održati žetveni običaj Dužijanca te je to prigoda da zainteresirani mogu prisustvovati i u njemu sudjelovati.

Ciljna grupa sudionika seminara jesu: plesači, umjetnički voditelji, koreografi, asistenti, umjetnički vokalni voditelj, zborovođe, umjetnički instrumentalni voditelji, svirači, garderobijeri, osoblje administracije i logistike udruga, etnolozi, etnomuzikolozi, etnokoreolozi i drugi zainteresirani za bunjevačko tradicijsko nasljeđe koji žele posjetiti i boraviti nekoliko dana u sredini koja je njegova autentična lokacija.
Organizator: Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta, jedno od najstarijih društava na prostoru na kojem danas obitavaju Bunjevci, a koje želi u svoju sredinu pozvati, ugostiti i upoznati ljude koji se zanimaju za baštinu Bunjevaca.

Troškovnik i smještaj

Školarina je 25 eura. Smještaj podrazumijeva višekrevetne sobe u prostorijama udruge i mjesne škole, i dvokrevetne sobe u privatnom smještaju. Cijena punog pansiona je 15 eura po danu. Prijavnica za seminar dostupna je na internetskoj poveznici https://tinyurl.com/prijavnicaseminar

Projekt se održava uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.
Seminar su do sada financijski i logistički pomogli: Općina Subotica, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulture vojvođanski Hrvata iz Subotice, Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba te Hrvatskog sabora kulture iz Zagreba.

Moglo bi Vas zanimati...

 • 2024
  Najave i kalendar
 • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
 • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
 • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
 • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
 • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima