26.02. 04:50h

XLVII. Znanstveni kolokvij o zaštiti prava nacionalnih manjina u EU

kolokvij EUU prostorijama Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Subotici u petak, 7. travnja 2017. godine, s početkom u 19 sati Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatsko akademsko društvo u Subotici (u okviru projekta „Položaj i prava hrvatske nacionalne zajednice u Republici Srbiji u procesu EU integracija“) u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem priređuju XLVII. Znanstveni kolokvij.

Tema kolokvija je Zaštita prava nacionalnih manjina u Europskoj uniji – Srbija u procesu europskih integracija, a uvodničar je Darko Baštovanović, MA politikologije i MA Europskih studija.

Europski kontinent sam po sebi predstavlja stjecište različitih kultura. Europska Unija kao ideja nije nastala samo zbog ekonomskih i političkih razloga, već je ona i produkt želje da se osigura trajni mir i omogući suživot različitih kultura i da se osigura poštivanje ljudskih prava. Migracijski procesi i kretanje ljudi, kako iz europskih zemalja tako i izvan europskog prostora, doveli su do toga da Europa postane kontinent različitosti, ponajprije etničkih i religijskih. Iako je danas Europa obuzeta nadilaženjem granica i integracijskim procesima, teško je ne primijetiti određenu dozu straha koju sa sobom nose migracijski procesi. Danas kada euroskepsa sve više raste, a pogrešne predodžbe o EU kao ogromnom birokratskom nefunkcionalnom aparatu postaju mainstream i opće prihvaćena odrednica, teško se sagledavaju i pozitivne strane europskih integracija i beneficije koje donosi članstvo u velikoj europskoj obitelji. Situacija je slična danas i u Srbiji. Djelomično priznanje etnokulturnih identiteta u uvjetima u kojima dominiraju slabe institucije i nerazvijene manjinske politike u fragmentiranom društvu dovelo je do toga da u Srbiji bude sve izraženija etnička distanca, kako između većinskog i manjinskih naroda, tako i između više manjinskih zajednica. Poštivanje ljudskih prava i zaštita manjinskih zajednica bit će jedan od glavnih uvjeta uspješne integracije Srbije, pogotovo kada se ima u vidu da su matice pojedinih naroda članice EU.

Darko Baštovanović, MA politologije (2014.) i MA Europskih studija (2017.). Od 2012. aktivni član Vojvođanske politološke asocijacije sa sjedištem u Novom Sadu. Od 2014. suradnik je Centra za regionalizam iz Novog Sada na programima vezanim za nacionalne manjine, multikulturalizam, međuetničke odnose i europske integracije, a na iste je teme objavio desetak znanstvenih i stručnih radnji u srbijanskoj i hrvatskoj periodici. Predsjednik je Povjerenstva za praćenje povreda prava nacionalnih manjina pri Hrvatskom nacionalnom vijeća.

                                                                                                                                                                                                Izvor: ZKVH

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima