22.05. 22:46h

ZKVH na „12. Danima Luke Botića“ u Kaštel Lukšiću i u Đakovu

12 dani luke boticaĐakovački kulturni krug u suradnji s Udrugom Opor-Botići iz Kaštela 12. puta organizira Dane Luke Botića, kulturnu manifestaciju koja nosi ime po velikom hrvatskom književniku Luki Botiću (1830. – 1863.), koji svojim životom i djelom i danas povezuje hrvatski sjever i hrvatski jug.
Otvorenje ovogodišnje manifestacije je u četvrtak, 19. kolovoza 2021. u Kaštel Lukšiću, Dvorcu Vitturi, u kojem će biti prigodan program. Bit će otvorena i izložba 150 godina bunjevačkih i šokačkih novina. U kaštelanskom dijelu programa sudjelovat će dr. Jurica Botić, Mirko Ćurić, Tomislav Žigmanov (Subotica), dr. Ivica Đurok i Ivana Ćurić (Tomislavgrad).
Đakovački dio programa započinje u subotu, 21. kolovoza 2021. u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera predstavljanjem monografije Olge Šram Cilika Dulić Kasiba (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica 2020.), koja sažima opus najvažnije slikarice hrvatske naive koja djeluje izvan Hrvatske. Monografiju će predstaviti urednica Katarina Čeliković iz Subotice, a bit će otvorena i prigodna izložba crteža Cilike Dulić Kasiba, fotografija i dokumenata te video prezentacija njenoga opusa.
U nastavku programa, u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera, predstavit će se knjiga hrvatske književnice Biserke Goleš Glasnović Karpatski listići (Hrvatsko-ukrajinsko društvo, Zagreb 2020). Izniman događaj bit će i predstavljanje knjige Lidije Bajuk Međimurska popevka (Naklada Ljevak, 2020), nastala nakon autoričinih višegodišnjih pomnih terenskih i arhivskih istraživanja prirodne i kulturne tradicije Međimurja. Završni dio programa u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera posvećen je sjećanju na Đuru Frankovića, hrvatskog etnografa, književnika, urednika, novinara i pedagoga iz Mađarske, prigodom pete obljetnice smrti (2016. – 2021.), o kojem će govoriti dr. Robert Hajszan iz Pinkovca (Austrija) i Mirko Ćurić. Moderatorica programa i ove godine bit će Vesna Kaselj.
Tradicionalno, program se nastavlja u klupskoj atmosferi đakovačkog Rock kluba King, gdje će se 21. kolovoza 2021, u 19 sati, najprije govoriti o novim pjesničkim zbirkama Franje Džakule i Vlaste Markasović. U 20 sati počinje program Pjesničke posvete Luki Botiću: pjesnička čitanja dvadeset slavonskih autora i autorica zastupljenih u Zborniku Dana Luke Botića V., u izboru Marice i Željka Kovača. Nazočna publika glasuje o najboljoj pjesmi 12. Dana Luke Botića, u čast Luke Botića koji je prvi dobitnik jedne književne nagrade u Hrvatskoj – Nagrade Nevenovih čitatelja 1854.
U 21 sat započinje glazbena poslastica, solistički koncert Lidije Bajuk, a u 22 će se proglasiti najbolje pjesme 12. Dana Luke Botića po izboru publike i dodijeliti priznanja.
U nedjelju, 22. kolovoza 2021., na smrtni dan Luke Botića, na Gradskom groblju u Đakovu u 9.30 tradicionalno će se položiti vijenci i zapaliti svijeće na grobnicu Luke Botića uz prigodno govorenje Botićevih stihova: Sjaj nam sunce domovini slatkoj.
No, ove godine to neće označiti završetak Botićevih dana jer će se 18. rujna 2021. u 18 sati u Općini Gorjani, u Kulturnom centru Lucije Karalić održati Znanstveno-stručni skup: 250. godina od rođenja Adama Filipovića Heldentalskog (Velika Kopanica, 2. IX. 1792 – Gorjani, 25. IX. 1871), hrvatskog svećenika Đakovačke i Srijemske biskupije, književnika i nakladnika.
Dane Luke Botića prati tradicionalni Zbornik, koji ove godine izlazi na 164 stranice, ispunjen književnim tekstovima, prikazima knjiga, esejima i stručnim tekstovima.
Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Đakovo, Osječko-baranjska županija i Grad Kaštela.
Organizatori su Udruga za revitalizaciju sela Opor – Botići i Đakovački kulturni krug, a suorganizatori Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU Đakovo, Općina Gorjani, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Panonski institut Pinkovac (Austrija), Naklada Ljevak, Rock klub King Đakovo.

Izvor: Đakovački kulturni krug

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima