13.06. 12:03h

ZKVH u „Noći muzeja“: Izložba „Strossmayer – graditelj i mecena“

noc muzeja 2016 logo mU „Noći muzeja 2016.“, u subotu, 21. svibnja 2016. godine, od 17 do 24 sata, u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (Laze Mamužića 22, Subotica) moći će se pogledati izložba tematskih fotografija „Strossmayer – graditelj i mecena“. Izložba se priređuje u čast velikog jubileja, 200. obljetnice rođenja ovog velikana. Cilj izložbe je upoznati doprinos koji je ostavio biskup Strossmayer kao najznačajnija osoba druge polovine XIX. stoljeća, na širem panonskom prostoru.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ove godine sudjeluje u „Noći muzeja“ po šesti put, izložbom tematskih fotografija iz fundusa Muzeja Đakovštine iz Đakova, priređenih u suradnji sa Strossmayerovom galerijom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Zagreba. Izložba će se moći pogledati do konca kolovoza 2016. godine.

Izložbu će u 18,00 sati otvoriti Ivica Mandić, predsjednik Organizacijskog odbora Strossmayerovi dani Đakovo i Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Đakova, uz nastup Festivalskog tamburaškog orkestra HGU „Festival bunjevački pisama“ pod ravnanjem prof. Mire Temunović. Orkestar će, u povodu 260. obljetnice rođenja slavnog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta izvesti „Eine Kleine Nachtmusik“ („Mala noćna muzika“) KV. 525 I. stavak, koju je izvedbu priredio Vojislav Temunović, te „Veliko subotičko kolo“ Pere Tumbasa Haje, čija se 125. obljetnica rođenja obilježava ove godine.

Strossmayer je prije svega bio velik biskup, a to znači učitelj, pastir i svećenik svoje biskupije. Kao učitelj upućivao je i kleru i puku svoja duboko teološka i pastoralno praktična pisma i okružnice o najrazličitijim pitanjima, ne samo dogmatskim i moralnim nego i o političko-društvenim, kao npr. o državi, o političko-ekonomskom društvu, o hrvatskoj krvnoj obiteljskoj zadruzi, o ljudskoj osobi i slobodi, o kršćanskom braku i obitelji, o ropstvu i kapitalizmu, o bogatstvu i siromaštvu, o radnicima i radu, o ratu i pacifizmu.

JJStrossmayerStrossmayerovo životno geslo glasi „Sve za vjeru i za domovinu“, a ono ističe dva područja njegovog djelovanja. Smatrao je da on svoje djelovanje kao svećenik i biskup ne može i ne smije svesti samo na crkvene prostore, naprotiv, da mora biti uz narod pratiti ga i pomagati mu. Zato mu je bio mecena, donator, a u nekim vidovima i njegov vođa. Čak i onda kad se povukao iz politike, na mnogim područjima zamijenio tadašnju hrvatsku vlast koja je baveći se drugim stvarima mnogo toga zanemarila.

No, Strossmayer je bio graditelj i mecena. Kad se u prošlom stoljeću govorilo o „Meceni“, znalo se da je riječ o đakovačkom biskupu Strossmayeru. Doista, teško je naći koje crkveno ili kulturno-prosvjetno društvo odnosno instituciju ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje koje od biskupa Strossmayera nije dobilo neku potporu. Ne možemo ne spomenuti crkvene ustanove: brojne crkve, u prvom redu đakovačku katedralu, Biskupijsko sjemenište, Samostan časnih sestara u Đakovu, Kaptol sv. Jeronima u Rimu; zatim svjetovne ustanove: Jugoslavenska (Hrvatska) akademija znanosti i umjetnosti, Galerija slika, Hrvatsko sveučilište, Zemaljski arheološki muzej, srednja učilišta, prosvjeta, književna društva... Dobronamjerni su stekli uvjerenje da: „Strossmayer štogod je činio, sve je činio iz ljubavi. Iz ljubavi k Bogu i narodu postao je Strossmayer mecena”.

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Biserje tradicije
  • Revija nošnji
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima