28.09. 08:37h

Znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu „Subotica u studenom 1918. godine“

Velika narodna skupstina 1918Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizira LVI. znanstveni kolokvij u četvrtak, 22. studenog 2018. godine s početkom u 17 sati u prostorijama Zavoda, na adresi Laze Mamužića 22 u Subotici.

Predavanje će održati Vladimir Nimčević, master povjesničar.

U povodu stote godišnjice završetka jedne epohe u povijesti čovječanstva, koju su na našim prostorima obilježili raspad jednog od najdugovječnijih carstava Europe Austro-Ugarske Monarhije i nastanak tzv. Versailleskog poretka, kome je pripadala i Kraljevina SHS odnosno Jugoslavija, ZKVH organizira predavanje na temu Subotica u studenom 1918. godine, koje je zamišljeno kao prinos potpunijem rasvjetljavanju jednog od važnijih trenutaka u povijesti Subotice.

U povijesnim procesima koji su pokrenuti rujna-listopada 1918. godine u Subotici, bunjevački Hrvati igrali su bitnu ulogu, koja je i dalje slabije rasvijetljena i izolirana povijesna cjelina podložna jednostavnim i uskim tumačenjima. Tome su uzrok ne samo oskudica i raspačanost relevantnih izvora, nego i dosadašnji metodološki pristup istraživanju povijesti Vojvodine, koji nije u potpunosti odgovarao na zahtjeve koji proizlaze iz multikulturalnog i nacionalnog karaktera sjeverne srbijanske pokrajine.

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 10. likovna kolonija u Šidu
  • XIII. Tavankutski festival voća
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima