07.03. 18:00h

Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

Hrvatski dom - Matica, Preradovićeva 11, Subotica Pregleda: 207

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizira 71. znanstveni kolokvij na temu Uloga kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav – rezultati realiziranog projekta u četvrtak, 7. ožujka (marta) 2024. godine u Hrvatskom domu - Matici u Subotici s početkom u 18 sati.

Predavač je dr. sc. Vladimir Stojanović, redoviti profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, na departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu.

O projektu

Pokrajinsko tajništvo za visoko obrazovanje i znanstvenoistraživačku djelatnost je u 2023. godini odobrilo u naslovu spomenuti projekt, uz suglasnost Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Istraživanja su provedena u sedam naselja koja nastanjuje šokačka zajednica u Bačkoj: Beregu, Monoštoru, Sonti, Baču, Vajskoj, Bođanima i Plavni. Nakon terenskog rada, brojnih razgovora s pripadnicima lokalne zajednice i napokon kroz istraživanje literature ustanovljeni su opseg, sadržajnost i raznovrsnost nasljeđa šokačke zajednice. S obzirom na to da je 2021. proglašen Prekogranični Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, nasljeđe zajednice bi trebalo zauzeti značajnu i važnu ulogu u prezentaciji svih vrijednosti duž ovog najvećeg riječnog koridora u centralnoj Europi. Cilj ovog projekta je otvoriti nove perspektive u vrednovanju nasljeđa šokačke zajednice, koje odgovara suvremenim ciljevima održivog razvoja u rezervatima biosfere.

O predavaču

Vladimir Stojanović je društveni geograf i redoviti profesor Univerziteta u Novom Sadu. Doktorirao je na temi održivog razvoja u specijalnim rezervatima prirode Vojvodine. Predaje na osnovnim, master i doktorskim studijima Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu (Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo). Bavi se proučavanjem odnosa zajednica lokalnog stanovništva i zaštite prirode u zaštićenim područjima. Sudjelovao je u više razvojnih, istraživačkih i znanstvenih projekata uključujući i istraživanje u postupku nominacije Bačkog Podunavlja za UNESCO rezervat biosfere (Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav). Dodatno je posvećen temama istraživanja zanemarenog i nedovoljno poznatog kulturnog nasljeđa u Vojvodini.

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima