25 godina Društva „Ivan Antunović“ iz Subotice

Objavljeno: 10.08.2015. Pregleda: 32

ObljetnicaKD Ivan Antunovic2015-1Na zajednički prijedlog hrvatskih svećenika Subotičke biskupije, umirovljeni biskup Matija Zvekanović je 4. studenoga 1989. godine, sa znanjem i pristankom biskupa dr. Jánosa Pénzesa, ustanovio Institut za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović, a konstituirajuća sjednica Skupštine Instituta održana je 26. ožujka 1990. godine u Subotici. Od utemeljenja Instituta, koji je od sredine 2013. preimenovan u Društvo, prošlo je četvrt stoljeća, što je bio povod da se taj jubilej, u sklopu ovogodišnje Dužijance i njezine Književne večeri, i proslavi. Proslava jubileja Društva održana je 6. kolovoza 2015. godine, u Svečanoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo u Subotici.

 

Svrha Društva je unaprjeđenje rada na istraživanju, skupljanju, proučavanju, čuvanju, njegovanju i objavljivanju crkveno-duhovne baštine Hrvata u Bačkoj. Tako je već 1990. godine Društvo obnovilo Razgovore, koje je od 1934. do 1941. godine organizirala Matica subotička. Organizirali su u proteklom razdoblju svečane akademije i stručne skupove posvećene velikanima iz redova bačkih Hrvata (Aleksa Kokić, Ivan Antunović, Albe Vidaković...), kao i književne večeri, izložbe... Objavili su 75 knjiga i sličnih publikacija, a zaslužni su za izdavanje glasila Bačkog klasja, mjesečnika Zvonik, kao i godišnjaka Subotička Danica. Među ostalim, osnovali su 1994. zbor Collegium Musicum Catholicum, a godinama su organizirali glazbenu manifestaciju – Koncert subotičkih zborova.

Na čelu današnjeg društva su stajali svećenici – isprva Lazar Ivan Krmpotić, od 1995. godine dr. Andrija Kopilović, a od 2013. Stjepan Beretić. No, kako je istaknuto na proslavi jubileja, nisu Društvo nosili predsjednici, već njegovi najzaloženiji članovi.

ObljetnicaKD Ivan Antunovic2015-3-mDobitnici nagrada društva
Dodijeljene su i Nagrade Društva Ivan Antunović, nekadašnje Antušove nagrade. Zaslužni pojedinac iz hrvatske zajednice ove je godine sestra Eleonora Merković koja slavi pedesetu obljetnicu redovništva. Druga nagrada, koja se dodjeljuje jednoj od zaslužnih hrvatskih institucija, pripala je Udruzi Naša djeca. Treća nagrada dodjeljuje se jednoj brojnoj obitelji, a ove godine to je obitelj Miroslava i Mirjane Šarčević, iz župe Isusova uskrsnuća.

Aktualni predsjednik mons. Stjepan Beretić, podsjetio je na povijest ali i govorio o aktualnom trenutku vezanom za rad udruge. „Društvo danas broji 79 članova i veliki broj suradnika. Uz prigodne manifestacije koje se priređuju svake godine različitim povodom, redovita godišnja događanja su Dani biskupa Ivana Antunovića, književna večer uoči dužijance, Zlatna harfa, izložba božićnjaka. Društvo djeluje u okviru privatnih prostorija i financira se isključivo putem projekata, dobrovoljnih priloga i članarine. Posjeduje bogatu arhivsku građu i biblioteku. Svoje aktivnosti realizira kroz pet različitih odjela.“

ObljetnicaKD Ivan Antunovic2015-2

Mons. Beretić je poželio da djelovanje Društva Ivan Antunović ne bude kritizersko, označeno napadima i vrijeđanjima. „Upravo suprotno, vjera nas obvezuje da se angažiramo u dijalogu. Ljubav prema Kristu ne odvraća nas od interesa prema drugim ljudima, poziva nas da ne isključujemo nikoga. Našem društvu želim, da se u njegovim redovima nađe još više mladih, jer su ‘mladi ljudi uvijek u potrazi za ljepotom u ljubavi’. Svjesni smo, da ‘ne možemo izbjeći svaku kritiku niti je moguće udovoljiti svima’“, kazao je Beretić.

U okviru proslave srebrnog jubileja Društva, nastupio je zbor Collegium Musicum Catholicum pod ravnanjem Miroslava Stantića koji je među ostalim praizveo skladbu Bački madrigal Albe Vidakovića, na tekst Alekse Kokića. A jednu glazbenu točku izveo je tamburaški sastav učenika hrvatskih odjela pod ravnanjem Ane Čavrgov.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima