Akademiku Gutmanu uručeno priznanje HNV-a

Objavljeno: 14.06.2022. Pregleda: 94

Priznanje HNV-a Dr. Josip Andrić za doprinos hrvatskoj kulturi za 2021. godinu dodijeljeno je akademiku dr. sc. Ivanu Gutmanu, prof. emer. Samoj dodjeli priznanja akademik Gutman nije nazočio, pa mu je priznanje uručeno u utorak u Hrvatskom nacionalnom vijeću.

„Teško je dobiti priznanje u vlastitoj sredini, u ovom slučaju od manjinske hrvatske zajednice vojvođanskih Hrvata. Meni se posrećilo da su se oni sjetili mene, na taj način su pokazali da me nisu zaboravili, tim što ne živim ovdje, a rođen sam u Somboru, gdje sam odrastao. Otišao sam iz Sombora raditi u struci; radio sam u Kragujevcu, ali sam kasnije napustio život u ovom podneblju. Veliki dio radnog vijeka sam proveo u Srbiji, član sam SANU-a, a uvijek sam se izjašnjavao kao Hrvat. Ljudi se moraju boriti za određeni posao i išao sam studirati kemiju. Netko tko je visoko rangiran u akademskom svijetu nema se na što žaliti, mada ima uvijek teških perioda, kao i onih lijepih, a kada se sve to zbroji – to je ljudski život. Zaljubljenik sam u grad Sombor i okolicu, dolazim svake godine i vozim bicikl po atarskim putovima. Znači mi mnogo i suradnja s Leksikonom podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. To je važan projekt, jer će sadržati sve što treba o ovdašnjim Hrvatima" kazao je akademik Gutman.

„Hrvatsko nacionalno vijeće svake godine dodjeljuje tri nagrade: za obrazovanje, kulturu i sveukupni doprinos ovdašnjoj hrvatskoj zajednici. Iako područje rada akademika Gutmana, fizikalna kemija, ne spada u jednu od predviđenih nagrada, smatrali smo da je važno nagraditi profesora Gutmana, koji nije samo veliko ime u hrvatskoj zajednici. On je zapravo veliko ime prema svome radu za čitavu Srbiju. HNV potencira da svaku izvanrednost nagradimo", kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Ivan Gutman rođen je u Somboru 1947. godine u obitelji Mirka i Katarine Gromilović. Dvostruki je doktor znanosti iz područja kemije i matematičkih znanosti. Istaknuti je član Srpske akademije znanosti i umjetnosti te nekoliko svjetskih akademija. Najcitiraniji je srbijanski znanstvenik u svijetu. Redoviti je suradnik Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima