Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba gostovao u Vojvodini

Objavljeno: 22.06.2018. Pregleda: 40

Akademski zbor FER a u VojvodiniU sklopu festivala Musica sacra koji je organizirala Muzička omladina Novog Sada 26. svibnja u novosadskoj Sinagogi, gostovao je Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba. Pod vodstvom ravnatelja maestra Josipa degl’ Ivellija, ovaj zagrebački zbor bio je u uzvratnom posjetu Zboru manastira Kovilj, koji je, pored Zbora Sveučilišta u Novom Sadu, izveo svoj repertoar. Brilijantnom ugođaju pridonijela je i scenografija koja je prikazala reprodukcije poznatih umjetničkih djela inspiriranih kršćanstvom Istoka i Zapada. U tom duhu je, na početku koncerta, sudionike i slušatelje pozdravio vladika bački Irinej Bulović (uz upadljivo odsustvo službenika Katoličke Crkve).

Sudionici su imali prilike slušati poznata i manje poznata glazbena djela liturgijske i izvanliturgijske crkvene glazbe. Izbor organizatora koncerta da svi pjevači budu na pozornici pridonio je osjećaju preplitanja dviju tradicija skladanja i izvođenja, koje, uz svoje različitosti, demonstriraju i sklad. Uzrok toga sklada zasigurno je svečani način interpretacije, kao i spremnost da se (ne)poznavateljima jedne, odnosno druge glazbene tradicije obje predstave u svojoj punoći i uzvišenosti. Festival Musica sacra tako postaje gotovo jedinstvena prilika, barem u okvirima Novog Sada, da se zahtjevnoj i glazbenim ukusom prilično istančanoj publici u ovom gradu predstavi cjelina umjetnosti inspirirane kršćanstvom. A na takvu avanturu su, očito, spremni samo najbolji zborovi.
Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva osnovan je 2016. godine na inicijativu dekana FER-a Mislava Grgića. U svojem repertoaru daje naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja. Dodatno, repertoar Zbora uključuje i a cappella skladbe klasičnoga repertoara, od renesansne do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja. Članovi Zbora sadašnji su i bivši studenti i djelatnici Fakulteta, ali i ostali zainteresirani prijatelji i podupiratelji Fakulteta. U dosadašnjoj relativno kratkoj karijeri Zbor je imao preko pedeset nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu.

Gostovanje u Subotici

Nakon novosadskog koncerta, zagrebački zbor je nastupio 27. svibnja, na blagdan Presvetog Trojstva, u katedrali sv. Terezije u Subotici, gdje je pjevao ordinarij mise i liturgijske pjesme, uz glazbenu pratnju Miroslava Stantića. Nakon mise održao je i kraći koncert, što je postala lijepa tradicija zborova iz Hrvatske koji imaju kraća gostovanja u Vojvodini.

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima