Aktivnosti KPZH-a „Šokadija“ iz Sonte

Objavljeno: 12.03.2019. Pregleda: 46

KPZH Sokadija Sonta logoU okviru Projekta Visitus – obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe, sufinanciranog iz prekograničnog programa Interreg IPA CBC Croatia – Serbia, čiji je nositelj Grad Sombor, uz partnere – Općinu Erdut i Institut ekonomskih znanosti iz Beograda, Šokačku kuću u Sonti, koju vodi tamošnja hrvatska udruga Šokadija, nedavno su posjetile dvije skupine članica i članova Saveza slijepih iz Srbije i iz Hrvatske. Osobe oštećenog vida, slijepi i slabovidi iz Srbije i Hrvatske, sudjelovale su u prvoj promotivnoj turističkoj turi prilagođenoj ovoj grupaciji ljudi, organiziranoj u Apatinu i Sonti. Turistička ponuda na prostoru Zapadnobačkog okruga u narednih nekoliko mjeseci obuhvatit će ukupno 30 turističkih točaka u Somboru, Apatinu, Bačkom Monoštoru, Sonti, Bezdanu i Telečkoj. Organizirane turističke ture za slabovidne i slijepe osobe na području Zapadnobačkog okruga i Osječko-baranjske županije postat će ustaljena praksa, tako da će Šokačka kuća imati nove posjetitelje već u prvim mjesecima ove godine.

Kapitalni projekt

„Prošla nam je godina bila ispunjena uobičajenim aktivnostima, uz pojačan rad na osposobljavanju našeg kapitalnog projekta, Šokačke kuće, za finalno privođenje namjeni“, kaže predsjednik KPZH-a Šokadija iz Sonte Zvonko Tadijan.
„Pratio nas je i jedan veliki problem, vezan za pojačano iseljavanje mlađeg dijela šokačke populacije iz Sonte. Zbog toga konstantno gubimo članstvo, što se osjeti čak i u radu dječje folklorne sekcije. Tijekom godine smo trajno izgubili dio postava malih folkloraca, a takve gubitke je sve teže nadoknaditi, jer se u Sonti rađa sve manje djece. Sve planirane manifestacije u ovoj godini realizirali smo, a puno smo uradili i na našoj Šokačkoj kući. Iako još nije konačno dovršena, već je prepoznatljiva i postaje nezaobilazna točka na turističkoj mapi Apatina. Zahvaljujući suradnji s PMF-om iz Novog Sada postali smo i dio međunarodnog projekta Sinergija kulture i turizma: korištenje kulturnih potencijala u manje razvijenim ruralnim područjima, u kojega su uključeni subjekti iz područja turizma iz Italije, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Srbije. Za eventualne posjetitelje kuća je dostupna u svakom dijelu godine, a isto tako, na raspolaganju su im i kompetentne osobe koje puno znaju o prošlosti Sonte“, dodaje Tadijan.

Pripreme za Guinnessa

Tijekom posljednjeg mjeseca prošle i početkom ove godine u prostorijama Šokačke kuće članica Šokadijine likovne sekcije Ana Tudor skoro svakodnevno radi. Na svojem kapitalnom djelu, slici Kilometar Dunava, radi naložene sitne preinake tehničke naravi, kako bi udovoljila strogim prohtjevima prosudbenog tijela Guinnessove knjige rekorda. Sada od njih čeka još samo termin tehničke provjere projekta i posljednje naputke. Podsjetimo, autorica je na 1.000 metara platna, odnosno na najdulju sliku na svijetu, prenijela jedinstvene krajolike Dunava od izvorišta do ušća, te njegovu ugroženu floru i faunu.
Nije zapostavljen ni pomladak. Članicama i članovima Šokadijine dječje folklorne sekcije priređeno je prijenovogodišnje druženje uz pjesmu, plesanje, sokiće i grickalice u prostorijama Šokačke kuće. Tom prigodom uručeni su im i novogodišnji darovi. Organizirano je i tradicionalno novogodišnje druženje članova i simpatizera udruge, pa je 2019. dočekana uz pjesmu i tamburaše u Šokačkoj kući.

Izvor: Hrvatska riječ (I. A.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima