Bački Hrvati u „Noći kazališta“ u Hrvatskoj

Objavljeno: 30.11.2011. Pregleda: 42

Projekt „Noć kazališta" jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima koja se održava svake godine, treće subote u studenome. Pokraj niza već gotovih predstava, „Noć kazališta" svoj program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava, čitanja i uprizorenja tekstova suvremenih europskih autora, okrugle stolove i susrete s izravnim uključenjima putem interneta. Ove je godine šest zemalja preuzelo organizaciju „Noći kazališta „, to su: Slovenija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Slovačka, Crna Gora i Srbija.

Ovogodišnja manifestacija „Noć kazališta" održala se u 27 gradova diljem Hrvatske i u 70 institucija, a 119 predstava pogledalo je 40 tisuća posjetitelja.

U okviru ove manifestacije u Vinkovcima je u Gradskom kazalištu 19. studenoga, publiku komedijom „Oporuka" oduševila dramska sekcija HKUD-a „Vladimir Nazor" iz Sombora. Predstavu je po motivima opere Giacoma Puccinija napisao Vanča Kljaković, a adaptirao Ivica Janjić. Radnja komedije smještena je u Slavoniji, a događa se sedamdesetih godina prošloga stoljeća. U predstavi je na komičan način prikazana ljudska pohlepa za ostavštinom pokojnika, a rađena je pod redateljskom palicom Marije Šeremešić. Svoju izvrsnu glumu i ovoga puta su pokazali Zvonimir Lukač, Jolika Raič, Klara Oberman, Ivica Pekanović i drugi. U prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Vinkovcima upriličen je okrugli stol, gdje je predsjednik ovoga društva Mata Matarić predstavio 75 godina rada HKUD-a „Vladimir Nazor" iz Sombora.

Organizator ovogodišnje manifestacije u Vinkovcima bila je Hrvatska matica iseljenika - podružnica Vukovar, ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i Gradsko kazalište „Joza Ivakić" iz Vinkovaca.

Izvedeno je pet predstava za djecu, a pokraj Somboraca, predstavu za odrasle „Modna revija Mice Trofrtaljke" izvelo je kazalište „Mika Živković" iz Retkovca.

lemesani u noci kazalista 2011Jedan od gradova u kojem se također održavao program „Noći kazališta" je i Beli Manastir. HBKUD „Lemeš" iz Svetozara Miletića je bio pozvan gostovati na ovoj manifestaciji. Po preporuci predsjednika HKUD-a „Vladimir Nazor" iz Sombora Mate Matarića ukazana je čast dramskome odjelu HBKUD-a „Lemeš" da gostuje s predstavom „Stipanova princeza".

U „Noći kazališta" u Belom Manastiru posjetitelji su uživali u predstavi i dobro se zabavili. Dvorana Gradskog kazališta je bila popunjena do posljednjega mjesta, a publika je s oduševljenjem pratila program, te burnim pljeskom i smijehom nesebično nagradila glumce. Bila je to noć opuštanja, zabave i razmjene iskustava dviju skupina - Gradskog kazališta iz Belog Manastira i Lemešana. Tijekom večeri razgovaralo se o dojmovima s predstave i aktivnostima rada dviju skupina. Razmijenjeni su darovi i, naravno, razgovaralo se o uzvratnom posjetu.

Tekst i fotografije: Lucia Tošaki i Zlatko Gorjanac

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima