„Biserna grana“ Futog 2017

Objavljeno: 04.12.2017. Pregleda: 34

biserna granaU organizaciji Kulturnog centra Mladost iz Futoga 7. listopada organiziran je X. Festival nakita i oglavlja Biserna grana iz Futoga pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i uz podršku Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama. Cilj festivala je prezentiranje folklornog bogatstva Srbije i zemalja u susjedstvu s akcentom na značaju očuvanja materijalnog folklornog naslijeđa kao bitnog obilježja kulturnog identiteta svakog naroda.

Član gradskog vijeća zadužen za kulturu Dalibor Rožić primio je sudionike Biserne grane naglasivši kako je Novi Sad multietnički grad u kojem žive mnoge nacionalne zajednice, njegujući svoj nacionalni i kulturni identitet. U ime Kulturnog centra Mladost Milan Stepanov se zahvalio Gradu na podršci koju pruža već čitavo desetljeće ovom festivalu. Stepanov je istaknuo kako Festival u središte stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje i oglavlja, a okuplja kulturno-umjetnička društva nacionalnih zajednica Vojvodine, Srbije te goste iz susjedstva. Kroz Festival Biserna grana a kroz jedno desetljeće prošlo je više od 20 kulturno-umjetničkih društava, dok su se ove godine, osim domaćih društava na festivalu predstavila i društva iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, pa je bogatstvo i raznolikost folklornog naslijeđa prikazalo ukupno 20 društava.

Svake se godine na ovom Festivalu predstavlja i hrvatska nacionalna zajednica iz Vojvodine. Tako su se ove godine predstavili članovi HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, HKC Bunjevačko kolo iz Subotice kao i nošnje iz kolekcije Nade Sudarević iz Subotice.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima