Blagdan sv. Marka u Đurđinu

Objavljeno: 01.05.2017. Pregleda: 39

blagdan svetog markaSveti Marko, pisac jednog od četiriju evanđelja, štuje se kao zaštitnik polja, vinograda i usjeva, zatim kao zaštitnik zidara, građevinskih radnika, staklara, pletača, pisara, odvjetnika, a njemu se utječe i protiv nevremena, tuče, munje… Blagoslov žita na blagdan sv. Marka drevni je obred Katoličke Crkve, taj obred revno njeguju i ovdašnji bunjevački Hrvati. Ujedno, tim obredom počinje i njihova najveća kulturna manifestacija Dužijanca.

Ovogodišnje slavlje Blagoslova žita održano je u utorak, 25. travnja, u Đurđinu. Slavlje je započelo svetom misom u mjesnoj crkvi Svetog Josipa Radnika koju su predvodili mons. Andrija Anišić i vlč. Miroslav Orčić. Poslije svete mise održana je procesija od crkve do njive, uz pjevanje Litanija Svih svetih. Blagoslov žita bio je na njivi na kojoj se planira održati ovogodišnje Takmičenje risara ali i pojedini drugi sadržaji iz programa Dužijance 2017.

Dužijanca se ove godine održava čak 107. put. Manifestacija traje do kraja kolovoza, a u sklopu nje i ove je godine planirano više od 20 programa u Subotici i okolnim selima u kojima Hrvati žive u značajnijem broju. Organizator manifestacije je Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima