Blagdan Velike Gospe u Plavni

Objavljeno: 30.10.2018. Pregleda: 50

blagdan velike gospe PlavnaZahvaljujući mjesnom HKUPD-u Matoš, u Plavni se uspješno čuva običaj gosponoša vezan za blagdan Velike Gospe. Tim povodom i ove godine su tri mlade Plavanjke obukle šokačku nošnju staru oko 100 godina te nosile Gospin kip na blagdanskoj misi koju je predvodio župnik Josip Štefković.

Gosponoše su ove godine bile Andreja Andrić i Dora Sabo, a Katarina Bereš je ispred njih išla i nosila cvijeće. Gosponoše su obučene u bilo ruvo: imaju dvije podsuknje i gornju šlinganu suknju, kecelja je isto šlingana, oplečak je s taclijanima (to su čipke na rukavima), prsluk je od dereklija i preko toga je tanka marama koja se zove tilandla. Oko struka je pojas rađen zlatovezom i imaju svijetloplave svilene trake, male djevojke koje ne mogu nositi Gospin kip imaju crvene trake, po tome se razlikuju. U kosi djevojke imaju vinčić od bilih cvitića napravljenih od neke vrste papira i svile. Gospino postolje je ukrašeno dereklijama, čaršapima i vezenim otarcima.
Nekada davno gosponoše su Gospin kip nosile na Veliku Gospu, Tijelovo, Proštenje, Uskrs, samo što su onda haljine bile malo drugačije, bile su jednostavnije, dugačke i svilene a zvale su se roklje, a one su se nosile do polovice 50-ih godina prošlog stoljeća. Od onda su se počele nositi kao što su i danas od čistoga bijeloga pamuka šlingane. Onda se je Gospin kip nosio u procesiji oko cijele crkve, bilo je ukupno šest gosponoša, tri su imale plave trake s jedne strane a tri s druge. Isto tako je bilo i s malim gosponošama, odnosno djevojčicama koje su nosile cvijeće i svijeće, tri su imale crvene trake s jedne strane, a tri s druge. Danas se kip nosi samo u crkvi.
Kako je na selima sve manje mladih, a pogotovo Hrvata, lijepo je vidjeti da udruga Matoš iz Plavne radi na očuvanju tradicije prenoseći je na nove naraštaje. Veliko hvala izrekla je predsjednica Matoša Marica Andrić djevojkama koje su pristale obući se u nošnju za Veliku Gospu:
„Nije bilo ni malo jednostavno ujutro uraniti, češljati se, obući nošnju i po ovoj vrućini ići u crkvu, nositi Gospin kip. Mi se svi žalimo vruće nam je, a možete zamisliti samo kako je njima.“
„Nama je to velika čast i zadovoljstvo!“, odgovorila je jedna od gosponoša.

Izvor: Hrvatska riječ (A. Š.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima