Blagoslov žita u Đurđinu

Objavljeno: 18.05.2021. Pregleda: 50

blagoslov žitaBlagoslovom žita u Đurđinu u nedjelju, 25. travnja 2021. godine, na „Markovo", započeo je program proslave ovogodišnje žetvene svečanosti Dužijanca. Tim je povodom u crkvi sv. Josipa Radnika održana sveta misa koju je predvodio mons. dr. Andrija Anišić, uz koncelebraciju đurđinskog župnika Dražena Dulića i župnog vikara u Horgošu Tomislava Vojnića Mijatova.

Dio propovijedi sv. mise bio je posvećen sv. Marku, svečaru toga dana, te je vlč. Vojnić Mijatov, među ostalim, rekao:

„Kako savršeno slijediti dobrog pastira (Isusa Krista) najbolje dokazuje današnji svečar – sveti Marko, jedan od četverice evanđelista. Marko gotovo nije ni poznavao Isusa, već je vijest o životu Mesije primio od apostola Petra, čije je propovijedi zapisivao i na temelju toga sastavio svoje evanđelje. On kad propovijeda o događajima Isusova života, to čini jednostavno i da svakome bude jasno. Marko je bio veliki evangelizator, svjedok, i to ga je koštalo života. Na kraju je bio mučenik za Krista. Kada Marko govori o Isusu, on uvijek govori o njemu kao ljubljenome sinu Božjem, po kome je u svijet došlo kraljevstvo Božje. U središtu njegova života jeste radosna vijest Isusa Krista, sina Božjega. I sveti je Marko, slušajući glas pravoga pastira – Isusa Krista, postao i sâm pastir koji je u potpunosti u službi Bogu. Nikakve sumnje, muke, nevolje nisu ga ponukale da napusti 'Božju njivu'. I ono 'sjeme' Božje riječi koje je palo u Markovo srce nikada nije prestalo rasti i donositi obilate plodove".

Po završetku svete mise uslijedila je procesija od crkve do njive (na kojoj će 10. srpnja biti održan jedan od najvećih događaja DužijanceTakmičenje risara), gdje je mlado žito blagoslovio đurđinski župnik Dražen Dulić.

Nakon ovog čina nazočnima se obratio direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata Dužijanca, koje je i organizator svih događaja koji čine ovu manifestaciju, Marinko Piuković:

„Nakon mise i čina blagoslova započeli smo proslavu ovogodišnje Dužijance, program vrlo bogat i sadržajan. Planiramo puno toga u ovom vremenu, ovakvom kakvom jeste, punom izazova. Nismo sigurni da ćemo moći sve održati, ali vjerujemo da će to biti ostvarivo više nego prošle godine".

Na koncu je pozvao nazočne da uberu strukove žita kako bi krasili njihove domove do svog sazrijevanja, što je većina i učinila.

Uz brojne župljane đurđinske župe sv. Josipa Radnika, te ostale vjernike, svetoj su misi i blagoslovu žita prisustvovali članovi Organizacijskog odbora Dužijance, konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ivan Rukavina i član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za kulturu Vojislav Temunović.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima