Bogat program za djecu u okviru „XV. Dana Balinta Vujkova“

Objavljeno: 18.10.2016. Pregleda: 35

dani balinta vujkova 2Od 6. do 8. listopada u Subotici su održani petnaesti po redu Dani Balinta Vujkova. Kao i svake godine, posebna pažnja se posvećuje djeci, a ove godine je bilo dva programa. Zahvaljujući organizatorima - Hrvatskoj čitaonici i Gradskoj knjižnici Subotica, uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, da Dani Balinta Vujkova započeli su i završili programom za djecu.

Prvoga dana, u četvrtak, 6. listopada, je u dvorani HKC Bunjevačko kolo priređen program Narodna književnost u školi koji je okupio okodani balinta vujkova za djecu 400 djece koja idu u vrtić i školu na hrvatskom jeziku ili slušaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. To su bila djeca iz četiriju vrtića i sedam osnovnih škola iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta, Đurđina, Žednika i Sonte.

dani balinta vujkova za djecu 2Ovom prigodom predstavljene su dvije nove knjige Hrvatske čitaonice. Nova knjiga iz opusa Balinta Vujkova Šta na srcu to na jeziku koja sadrži 38 do sada neobjavljenih pripovjedaka koje je odabrala Bernadica Ivanković i prva knjiga epigrama Svi na noge, svi u trk Ivana Balenovića koju je ilustrirao Marinko Lebović. Obje knjige su dobile i naše školske knjižnice.

Posebna poslastica bila je predstava Vrijeme je za bajku Dječjeg kazališta Mihaljevića iz Osijeka. Crvenkapica, bajka koju svi dobro poznajemo, mogla se vidjeti u jednoj novoj izvedbi.

XV. Dani Balinta Vujkova završeni su projekcijom filma Vlak u snijegu u subotu, 8. listopada, u Art kinu Lifka. Film je snimljen po istoimenom romanu Mate Lovraka koji je inače obvezna lektira za treći razred.

 

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima