Božić među Hrvatima u Vojvodini

Objavljeno: 28.12.2014. Pregleda: 59

Boz koncert Bereg2014Brojnim manifestacijama – izložbama, koncertima, radionicama, raznim priredbama dočekan je i proslavljen Božić među Hrvatima u Vojvodini i ove, 2014. godine. U Subotici i Somboru priređene su radionice za izradu božićnjaka te organizirane i izložbe božićnjaka, u mnogim mjestima upriličeni su božićni koncerti i priredbe…

„Kraljice Bodroga“ u karmelićanskoj crkvi pjevale pjesme došašća

Pjevačka skupina Kraljice Bodroga KUDH-a „Bodrog“ iz Monoštora održala je 6. prosinca koncert u Karmelićanskoj crkvi u Somboru. Anđeo Gospodnji, Zdravo budi Marijo, Zdravo Djevice Bogorodice, Anđel Gabrijel iz neba dio je programa jednosatnog koncerta na kome su Kraljice Bodroga pjevale pjesme došašća i adventa, koje se pjevaju u narodu, a neke od njih samo u Monoštoru. Koncert je održan u okviru Glazbenih večeri u Karmelu, koje su počele 29. studenoga i koje su trajale do Božićnog koncerta 26. prosinca. „Svaki čovjek je po sebi dobar, ali je ta iskonska dobrota nekada sakrivena. Probudimo plemenite osjećaje u sebi i sami ćemo se zbog toga bolje osjećati. Čovjek oduvijek teži za trajnom srećom i mirom i uvijek to pokušava na svoj način, odbacujući Boga. Ali Bog prilazi čovjeku. Prilazi nam tako blizu da ga možemo opipati“, kazao je obraćajući se posjetiteljima prior Karmelićanske crkve Stjepan Vidak. (Z. V.)

Izlozba bozicnjakaSU2014-2XVIII. izložba božićnjaka

Izložba božićnjaka u vestibulu Gradske kuće, koju je po XVIII. put uoči Božića organizirao Etnološki odjel „Blaško Rajić“ pri Katoličkom društvu za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunovic“ otvorena je 9. prosinca uz veliki broj posjetitelja. Izloženo je 36 božićnjaka od 30 izlagača, koji su izrađivali svoj kolac na radionicama organiziranim u subotičkim Dječjim vrtićima „Marija Petković – Sunčica“ i „Biser“ u Keru i Aleksandrovu, te u Maloj Bosni i Tavankutu. Izložbu je u ime Društva „Ivan Antunović“ otvorio mons. Bela Stantić. U osvrtu na izložbu istaknuo je da dok pravimo božićnjak u svojoj obitelji ne obnavljamo samo tradiciju pravljenja ovog božićnog kolača, nego postižemo nešto puno više – slavimo Božić u obitelji kao stvarnost.

Izlozba bozicnjakaSU2014-1 Uz riječi pozdrava prisutnima se obratila pročelnica Etnološkog odjela „Blaško Rajić“ pri Društvu, Jelena Piuković naglasivši važnost njegovanja izvornosti: „U današnje vrijeme žurbe, kupovine skupih stvari želimo se radovati figurama od tijesta koje smo sami ručno napravili i ukrasili naš božićnjak.“ Otvorenje izložbe uveličao je dječji zbor župe Isusova Uskrsnuća uz pratnju tamburaša župe i Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“. Djecu je pripremila Emina Tikvicki. Uz izložene božićnjake, na otvorenju su se mogle pogledati i dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo“ i Likovno-slamarskog odjela Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta te pojedinih samostalnih izlagača. (J. Dulić Bako)

Radionica Bozic SO2014Radionica u Hrvatskom domu u Somboru

HKUD „Vladimir Nazor“ organizirao je 12. prosinca radionicu izrade figurica za božićni kolač – božićnjak. Dvadesetak djevojaka i djevojčica, pa i po neki dječačić, učili su od starijih ne samo kako se prave figurice već i koja se figurice prave za božićnjak i koja je njihova simbolika. Radionicu je vodila Marija Čuvardić, koja je i sudionica izložbe Slike od slame i božićnjaci bunjevačkih Hrvata koja je bila u tijeku u Etnografskom muzeju u Zagrebu. „Božićnjak je uvijek kružnog oblika, a može biti veći ili manji. Gornji dio ukrašava se figuricama koje se prave od brašna i vode, dok je donji dio kolača ukiselo umiješeno tijesto. Od figurica se prave Marija, Josip, Isus, Tri Kralja, ovce, volovi, ptice, ruže, kvočka s plićima, krmača s odojcima, grožđe, bure, zvijezda repatica. Sve figurice imaju svoju simboliku. Pet ruža simbolizira pet Isusovih rana, ptice su začeprkavale tragove kada su Marija i Josip s malim Isusom ušli u Egipat, magarac, ovce i volovi su grijali Isusa u štalici, kvočka i duge životinje simboliziraju bogatstvo u dvorištima, zvijezda repatica obasjala je mjesto rođenja Isusa pa su kraljevi i pastiri pohitali da ponesu darove i poklone se Kralju. U centralno mjesto stavlja se Sveta obitelj. Na Božićnjak se ne stavlja konj, jer kada je trebao Mariju ponijeti da se porodi rekao je – samo još malo da se napasem, i zato njemu nema mjesta na božićnjaku“, objasnila je polaznicima radionica Marija Čuvardić. A onda su vješte i one malo manje vješte ruke tijekom trosatne radionice pokušale napraviti svoje figurice za božićnjak, a koliko su toga naučili imali su prigodu pokazati na izložbi božićnih kolača, 14. prosinca. Dobru učiteljicu u svakom slučaju su imali, jer je samo dan poslije radionice u Hrvatskom domu Marija Čuvardić na Božićnom sajmu, koji je organizirala Udruga žena Zlatne ruke Somborke nagrađena za izradu Betlehema i za božićni kolač. (Z. V.)

Tavankucani Biograd Bozic2014Tavankućani na Božićnom sajmu u Biogradu na Moru

A na poziv Turističke zajednice grada Biograda na Moru HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta sudjelovalo je 13. i 14. prosinca na drugom ovogodišnjem Božićnom sajmu u Biogradu na Moru. Na Božićnom sajmu bili su postavljeni bogati štandovi izlagača koji su nudili mnoštvo ukrasa, božićnih aranžmana i prigodnih darova, a sajam je prepoznatljiv i po brojnim gastronomskim specijalitetima i slasticama. Tavankućani su se predstavili svojom tradicionalnom turističkom pričom, prijatelje na moru počastili su zamedljanom rakijom, kolačima i jabukama, brandom Tavankuta. Neizostavna je bila i mala postavka suvenira od slame. Na tavankutskom štandu posebno je mjesto zauzeo i božićnjak, koji je tijekom Božića krasio i ured gradonačelnika. Osim turističkog predstavljanja, Tavankućani su posjetitelje zabavljali tamburaškom glazbom. (I. D.)

Koncert Lemes materice2014Koncert u Lemešu povodom Materica

Izložbom božićnjaka i kulturno umjetničkim programom pod nazivom U susret Božiću, Hrvatsko bunjevačko kulturno umjetničko društvo „Lemeš“ je 14. prosinca uspješno priveo kraju ovogodišnje manifestacije i još jednom zaželio svim ljudima dobre volje uz glazbu i pjesmu sretne božićne i novogodišnje blagdane. Vrijedne ruke lemeških kućanica za ovu prigodu spremile su deset božićnjaka, a osim njih izloženo je još tri iz Sombora. Kulturno-umjetnički program otvorila je najmlađa skupina domaćina s par koreografija, a nastavljen je nastupom pjevačke skupine Hrvatskog prosvjetnog kulturnog društva „S. S. Kranjčević“ iz Berega. Lemešanka Kristina Kemenj, polaznica četvrte godine glazbene škole u Somboru, izvela je glazbene teme na tamburi, a sestre Ileš, Antonija i Elizabeta otpjevale su i recitirale pjesme i tekstove o Božiću. „Mali Nemeši“, dječji mješoviti zbor na čelu s Melindom Batalo Balázs, već nekoliko godina unatrag uveličava program pa je tako i ove godine pripremio niz skladbi božićne tematike na dva jezika. Mađarsko kulturno umjetničko društvo „Néméth László“ podiglo je atmosferu živom koreografijom Józsefa Balóa, a u istom stilu i tonu nastavio je i ansambl srednjeg uzrasta HBKUD-a „Lemeš“. Na koncu programa Tamara Brkić, koreograf i voditelj kroz program, je u ime svih sudionika i članova društva čestitala Materice i pozvala sve okupljene da zajednički pjevaju pjesmu U to vrijeme godišta i tako pošalju poruku mira cijelom svijetu. Sudionicima su zatim prema već ustaljenom običaju podijeljene crvene jabuke, da budu zdravi i rumeni i u novom ljetu. (Ž. Zelić)

Božićni koncert u Monoštoru

U Monoštoru je 14. prosinca, održan božićni koncert Radujte se narodi u kojem je sudjelovalo sedamdesetak djece i mladih koji su posjetitelje u prepunoj dvorani Doma kulture proveli kroz pravu božićnu bajku. Na sceni na kojoj je vjerno dočarana šuma pod snijegom, s borom, injem i pahuljicama koje padaju, čule su se božićne pjesme i recitacije iz ovih krajeva, vidjeli božićni igrokazi, ali i običaj iz okolice Dubrovnika – kolende. Na božićnom koncertu sudjelovala su djeca Predškolske ustanove „Vera Gucunja“ iz Monoštora, đaci od prvog do četvrtog razreda koji pohađaju nastavu izbornog predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u OŠ „22. oktobar“ u Monoštoru, djeca i mladež KUD-a Hrvata „Bodrog“, djeca župe svetog Petra i Pavla iz Monoštora, učenici OŠ „Moša Pijade“ iz Berega i recitatori UG „Urbani Šokci“ iz Sombora. Božićni koncert pripremio je KUD Hrvata „Bodrog“, a scenografiju i režiju uradila je Anita Đipanov. Na kraju programa djecu je obradovao i Djed Božićnjak, a za sve sudionike organiziran je tulum. (Z. V.)

Boz koncert Bereg2014-2Deseti put u organizaciji Kranjčevićevaca Božićni koncert u Beregu

HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega organiziralo je 20. prosinca, Božićni koncert. Koncert je održan poslije mise, u crkvi Svetog Mihovila. Sudjelovali su gosti iz Hrvatske KUD „Seljačka sloga“ iz Bogdanovca, SKUD „Izvor“ iz Stanišića, KUD Hrvata „Bodrog“ iz Monoštora, VIS „Antunić“ iz Sombora i domaćini HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega, i djeca iz Berega koja pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Sudionici programa izveli su božićne pjesme koje se pjevaju u ovim krajevima, gosti iz Hrvatske donijeli su dio tradicije iz Slavonije, a Monoštorci dubrovačke kolende. Kako što je i običaj, koncert je završen zajedničkom izvedbom pjesme Radujte se narodi. „Ovo je deseti put da organiziramo Božićni koncert u Beregu. Mnogi poznati umjetnici nastupali su ovoj našoj crkvi. Htio bih posebice istaknuti da je s nama osam godina obitelj Antunić iz Sombora“, kazao je osim ostalog organizator koncerta Željko Kolar. Publici i sudionicima programa prigodnim riječima obratio se i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić. (Z. V.)

Jeka Primorja Tavankut2014Božićni koncert zbora Jeka Primorja i Jose Butorca

Mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničke udruge „Jeka Primorja“ iz Rijeke i Joso Butorac 20. i 21. prosinca uljepšali su predblagdansko vrijeme subotičkoj i tavankutskoj publici. Božićni koncert održan je 20. prosinca u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, a zbor je nastupio i na Božićnom vašaru u Tavankutu dan prije, 19. prosinca te u mjesnoj crkvi Srca Isusovog u nedjelju 21. prosinca. U ime domaćina goste je prije koncerta pozdravio ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov koji je pojasnio kako je ovaj koncert dar svim Subotičanima kao plod suradnje dviju regija. Nazočnima se obratio i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, koji je rekao kako su se pozivu domaćina rado odazvali sa željom donijeti dašak domovine Hrvatima u Vojvodini. Naime suradnja između Primorsko-goranske županije i Tavankuta traje već pune dvije godine, iako se bliža suradnja intenzivirala nakon posjeta delegacije HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevačkih pisama“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata ovoj županiji u rujnu 2014. godine. Na sastancima je dogovorena konkretnija kulturna suradnja primorskih i bačkih bunjevačkih Hrvata. Gostovanje i nastup ovoga zbora i Jose Butorca u Tavankutu i Subotici, prvi je u nizu programa u okviru kulturne suradnje ove dvije regije.

Joso Butorac SU2014-2„Jeka Primorja“ je kao krovna umjetnička udruga nastala 1971. godine s ciljem promicanja amaterskog pjevanja na području grada Rijeke i cijelog Hrvatskog Primorja. Na stalnom repertoaru zbora nalaze se klasične zborske skladbe, suvremena djela, a osobito se njeguju skladbe temeljene na istarsko-primorskom melosu. Zbor redovito nastupa kao predstavnik Primorsko-goranske županije na raznim susretima, natjecanjima gdje je za svoj rad dobio mnoga priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Subotičkoj publici se zbor predstavio popularnim melodijama Istre i Kvarnera te božićnim pjesmama, a zborom je ravnao Igor Vlajnić. U drugom dijelu koncerta nastupio je Joso Butorac iz Novog Vinodolskog, dok je za klavirom bio Mladen Žmak. Tijekom njihovog nastupa redale su se poznate dalmatinske pjesme, poput Pismo ćali, Ostala si uvijek ista, Granada, Vilo moja, te je vrsni pjevač, Joso Butorac pozvao i publiku da zapjeva. Cijela vijećnica pjevala je Croatio iz duše te jubim, Vilo Velebita... S obzirom na to da je koncert održan u predblagdansko vrijeme u trećem dijelu koncerta skupa su nastupili zbor i solist, Josip Butorac, s božićnim pjesmama te je osim izvođača ponovno zapjevala i publika. Uz dobro poznate božićne pjesme Kirie eleison, Narodi nam se, Bijeli Božić... izvođači su nazočnima poželjeli sretan Božić i poručili „Božić bijeli začaran, radostan i svet, možda takav jedan dan zbliži cijeli svijet...!“ Možda ovo predblagdansko vrijeme nije zbližilo cijeli svijet, ali je zasigurno zbližilo Primorsko-goransku županiju i Vojvodinu. Sudionici koncerta su druženje nastavili u Tavankutu, gdje su se i ovoga puta Tavankućani pokazali kao izvrsni domaćini. Suorganizatori ovoga događaja bili su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, HGU „Festival bunjevački pisama“ i HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta. (I.D. i Ž. V.)

Carolije Monostor2014-Bodroski malisaniBožićne čarolije u Monoštoru

Posljednjeg vikenda pred Božić, u Monoštorskom Domu kulture priređen je blagdanski program pod nazivom Božićne čarolije. Za sve uzraste, 20. prosinca, bila je odigrana kazališna predstava Sedam Snježana i patuljak – suvremena bajka Tode Nikoletića, u izvedbi monoštorske dramske skupine, i u režiju Tatjane Kovač. Aplauzi, smijeh i oduševljenje publike dokaz su da je predstava uspjela, a redateljica Tatjana Kovač, također je bila zadovoljna izvedbom svoje dramske družine. U predstavi su glumila djeca, nastavnici, učiteljice, pa čak i direktorica škole, kao i monoštorske aktivistice na polju kulture.

Sljedeći dan bio je rezerviran za Božićni sajam koji je predstavio blagdanske čarolije kroz božićne kolačiće, darove, dekoraciju, ukrase, rukotvorine... Osim izlagača iz Monoštora, predstavili su se i sudionici iz Sombora i okolnih mjesta. Sajam je završio nastupom novoosnovanog dječjeg zbora Bodroški mališani, pod vodstvom Marine Kovač, kojima je ovo bio prvi javni nastup. Osim malih pjevača, prigodan program priredili su i učenici nižih razreda OŠ „22. oktobar“ Monoštor, a za kraj, manifestaciju je posjetio i Djed Božićnjak s vrećom darova za sve mališane. Organizatori Božićnih čarolija su UG „Podunav“ i UG „Nade“, uz potporu Mjesne zajednice Monoštor. (Z. M.)

Boz koncert SO2014-2Božićni koncert u Hrvatskom domu u Somboru

U Hrvatskom domu u Somboru 21. prosinca, održan je Božićni koncert U slavu Kristova rođenja i izložba božićnog kolača – božićnjaka. Na izložbi je prikazano tridesetak božićnjaka, pravih malih umjetničkih djela iz Sombora, Lemeša i Subotice. Dio božićne tradicije Nijemaca prikazala je Udruga Nijemaca „Gerhard“ iz Sombora. Božićni koncert osmislila je Rozmari Mik, vjeroučiteljica, a sudjelovali su članovi svih somborskih župa. Prigodne božićne pjesme izveli su članovi pjevačke skupine HKUD-a „Vladimir Nazor“, VIS „Antunić“, Mješoviti zbor i Ivana Butković, Trio „Presvetog Trojstva“, Zbor „Presvetog Trojstva i Svetog križa“ i velečasni Gabor Drobina, Mješoviti zbor „Presvetog trojstva“, djeca iz Karmela, a dvije pjesme na njemačkom recitirali su članovi Udruge Njemaca „Gerhard“ iz Sombora. Dvorana Hrvatskog doma bila je puna posjetitelja, koji su uživali u jednosatnom koncertu, koji se tradicionalno priređuje na Oce. (Z. V.)

Božićni koncert Šokadije

Članovi pjevačkog zbora i tamburaškog sastava KPZH !“Šokadija“ iz Sonte održali su tradicionalni Božićni koncert u crkvi sv. Lovre u Sonti. Koncert je održan na Badnju večer, pola sata prije polnoćke, koju je predvodio sonćanski župnik vlč. Josip Kujundžić.

Boz koncert KatedralaSU2014-mBožićni koncert u subotičkoj Katedrali

Veliki božićni koncert održan je 28. prosinca u subotičkoj katedrali bazilici svete Terezije Avilske. Na koncertu su sudjelovali Katedralni zbor „Albe Vidaković“, katedralni zbor „Svete Terezije“, katedralni dječji zbor „Zlatni klasovi“, Komorni zbor „Collegium musicum catholicum“, Komorni zbor „Pro Musica“ i Subotički tamburaški orkestar. Solisti na koncertu su bili Aleksandra Pletikosić – sopran i Franjo Vojnić Hajduk – tenor, sve to pod vodstvom dirigenata Krisztine Csikos i Miroslava Stantića. Raznovrsni program uključio je, pored djela od autora kao što su Haydn, Bach, Vidaković, za sada nepoznatu i po prvi put izvedenu numeru iz Tanzanije pod nazivom „Amezaliwa“ autora E. Kabuka… Ono što dodatno čini interesantnijom ovu numeru jest to što ju je izveo Subotički tamburaški orkestar. Ostatak programa također bio raznovrstan, o čemu svjedoči i činjenica da su bila izvedena djela iz Španjolske, Dalmacije, Francuske, Bačke, Mađarske, kao i tradicionalna božićna djela na engleskom jeziku. (I. U.)

Izvori: Hrvatska riječ, Croinfo, Bački Monoštor

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima