Božićne izložbe i priredbe u vojvođanskih Hrvata

Objavljeno: 12.01.2014. Pregleda: 52

Bozicnjaci Klara2013-mUsusret najveselijem kršćanskom blagdanu Božiću, tijekom adventa 2013. godine, hrvatske udruge u Vojvodini priredile se brojne manifestacije – izložbe, koncerte, priredbe… kojima su predstavile dio svoje kulturne baštine vezane uz božićno vrijeme, a na kojima su svoje umijeće prikazali folkloraši, zborovi, recitatori, umješne žene koje su pokazale na izložbama božićnjaka kako ih one i danas znaju umijesiti...

Izlozba bozicnjakaSU2013-1Izložba božićnjaka u Subotici

U Vestibulu Gradske kuće u Subotici 9. prosinca 2013. godine otvorena je XVII. izložba božićnjaka, u organizaciji Etnološkog odjela „Blaško Rajić“ Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“. Izložbi su prethodile razne radionice za izradu božićnjaka, što na župama, školama, tako i u vrtićima i domovima. Sve su organizirane s ciljem da se ovaj lijepi i jedinstveni događaj naših starih ne zaboravi. Na izložbi su izloženi božićnjaci iz Subotice, Sombora, Male Bosne, Đurđina, Tavankuta i Bácsálmása, a otvorio ju je dugogodišnji pročelnik Etnološkog odjela Grgo Kujundžić, koji je ovom prilikom svoje mjesto i službeno predao novoj pročelnici Jeleni Piuković.

Izlozba bozicnjakaSU2013-2Na izložbi je govorio i predsjednik „Antunovića“ koji je na dirljiv način opisao značaj božićnjaka u obitelji i Crkvi, te poručio mladima i djeci da jednoga dana, kada oni budu mame i tate, ne dopuste da njihov Božić bude bez božićnjaka. Na istime mjestu ujedno je postavljena prodajna izložba slamarskog odjela HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta i HKC-a „Bunjevačko kolo“ iz Subotice. (Ž. V.)

Izlozba Bozic Tavankut2013Božićna izložba u Tavankutu

Tavankutske kulturne udruge HKPD „Matija Gubec“ i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i ove su godine tijekom mjeseca prosinca organizirale božićnu izložbu, na kojoj su izloženi suveniri i ukrasi od slame s obilježjima karakterističnim za Božić, kao i posebnu skupinu božićnih aranžmana dizajnerice Sande Benčik. Od 2012. godine kao rezultat projekta „Baština koja živi“ pokrenuta je i radionica izrade božićnjaka, odnosno ukrasa za božićnjak, te je ove godine kao rezultat radionice izrađeno jedanaest božićnjaka, čiji su autori bili različitih dobnih skupina, od djece do odraslih. Jozefina Skenderović, jedna od voditeljica radionice izrade božićnih figurica, otvorila je ovogodišnju izložbu, napominjući kako je važno da se ovaj lijep običaj izrade vrati u naše obitelji. (I. D.)

Bozicni program Lemes2013-1Božićni program u Lemešu

Božićnjak je kvasni kruh urešen kao Betlehem. Želja kućanica je bila da ovako dočaraju u svojoj kući rođenje Spasitelja. Ove godine na izložbi, koja je upriličena 14. prosinca, bilo je najviše izloženih božićnjaka od kada se održava ova izložba. Po prvi puta je izložen jedan božićnjak iz Stanišića, Somborci tradicionalno dolaze na izložbu u Lemešu, a čak deset Lemešanki se potrudilo da svoje božićnjake pokažu svojim sugrađanima. Ovako velik broj božićnjaka izmamio je pozitivne komentare. Svaka najava kulturno-umjetničkog programa, kojeg je vodila Tamara Brkić, popraćena je stihovima iz pjesmarice Blaža (Blaška) Rajića izdane 1908. godine. Ovogodišnja tema večeri bile su pjesme koje se pjevaju u adventu. Program su otvorili oni koji se najviše raduju Božiću – djeca, bunjevačkim dječjim „sigrama“.
Bozicni program Lemes2013-2Naši sugrađani, članovi ME „Németh László“, prikazali su skeč „Susret pred Božić“, njihova članica
Marija Farkas Odri otpjevala je jednu božićnu pjesmu uz pratnju citri, a folklorni odjel je publiku obradovao plesom Dunántúli ugrós“. Pjevačka skupina „Šokice i Šokci“ iz Bačkog Brega izvela je četiri božićne pjesme. Dječji ansambl Muzičkog društva „Musica viva“ izveo je tri skladbe na njemačkom jeziku. Mali pjevači župnog dječjeg zbora „Mali nemeši“, potpomognuti članovima velikog crkvenog zbora, pjevali su na hrvatskom i mađarskom jeziku.
Publika je uživala u lijepim pjesmama i ovim koncertom bila nagrađena za vjernost tijekom cijele godine. Djeca su bila darivana jabukama jer su Materice u nedjelju. Jabuke je dijelio predsjednik udruge
Marko Vilić. Božićni sajam u Lemešu održan je 20. i 21. prosinca ispred Doma kulture. (Lucia Tošaki)

Bozic Monostor2013-1Blagdansko ozračje u Monoštoru

Iako oskudijevamo u snježnom bjelilu, svi polako osjećamo duh dolazećih blagdana. Da bismo što ljepše i ugodnije proslavili ovo vrijeme, u Monoštoru je 15. prosinca organiziran Božićni sajam. Ovo je četvrti put da se sajam organizira, s tim što je ovogodišnji bio najveći po posjećenosti i sadržajima u programu. U rano poslijepodne posjetitelji iz Monoštora, Sombora, Bezdana i drugih mjesta mogli su razgledati i kupiti raznorazne blagdanske đakonije. Na stolovima su se našli najrazličitiji božićni kolači, medenjaci, razne druge slastice, kao i domaće vino i liker od kupine, zamedljane rakije, med, a za one gladnije tu su bili i kulen, slanina, čvarci... Osim hrane, izloženi su bili i dekoracijski predmeti, ručni radovi i proizvodi tradicijskih obrta – kugle za bor izrađene od čipke, kape, šalovi, minđuše, prstenje, dekoracijski mali borovi od prirodnih materijala, božićni aranžmani, satovi, saksije, ukrasi, crjepovi u dekupaž tehnici, dekoracijske kutijice i druge sitnice, krpare, grnčarija... U prostoriji tzv. TV dvoranele priređena je izložba slika autora Gorana Vilova. Izloženo je 14 slika, rađenih akrilnim i uljanim bojama. Tijekom sajma predstavljeni su proizvodi tradicijskih obrta, s ciljem da se mladi zainteresiraju za neki od njih, te da pronađu način da se samozaposle i pomognu u očuvanju istog. Ova aktivnost je dio projekta UG „Podunav“, koju je podržao Grad Sombor, kroz program Lokalni akcijski plan za mlade.
Predvečer, kad su se i mladi počeli okupljati, počeo je kulturno- umjetnički program u kojemu su sudjelovali mališani – članovi dječje skupine KUDH-a „Bodrog“, učenici OŠ „22. oktobar“ iz Bačkog Monoštora i najmlađi sudionici – djeca iz predškolske ustanove „Vera Gucunja“ iz Sombora.
Anita Đipanov iz KUDH-a „Bodrog“ za ovu je prigodu pripremila s djecom meditacije, igrokaze i pjesme uz glazbenu pratnju, dok su učenici 3a razreda s učiteljicom Mirjanom Balaž pripremili predstavu „Djed Mraz i patuljci“. Djeca iz predškolske ustanove izvela su recitacije, nakon kojih je uslijedio gromoglasan pljesak. Na kraju božićnog programa došao je Djed Božićnjak, izazvavši oduševljenje među djecom koja su htjela popričati s njim i provjeriti je li im donio željene darove.
Organizatori ovogodišnje priredbe bili su: Mjesna zajednica Bački Monoštor, UG „Podunav“, UG „NADE“, KUDH „Bodrog“, uz potporu škole, vrtića, Kulturnog centra Laza Kostić – koordinatori za kulturu, i monoštorskih poduzetnika, koji su pomogli Djedu Mrazu u pripremi darova. (
Z. M.)

Bozicni koncert Bereg2013-1Božićni koncert u Beregu

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega organiziralo je 16. prosinca božićni koncert pod nazivom „Božić u Beregu“. Koncert je održan u crkvi svetog Mihovila poslije svete mise koju su služili župnik iz Berega Davor Kovačević i župnik iz Petrovaradina Stjepan Barišić. Organizatori su pripremili koncert kojega se ne bi postidjele niti puno veće sredine, jer je u programu bilo stotinjak sudionika.
„Ovaj smo božićni koncert organizirali ususret božićnim blagdanima sa željom da kršćanska i druga srca predstojeće praznike provedu u dobrom raspoloženju s obiteljima“, kazao
je Marin Katačić, predsjednik „Kranjčevića“.
Bozicni koncert Bereg2013-5Prigodne božićne pjesme izveli su gosti iz Hrvatske pjevačke skupine KUD-a „Tamburica“ iz Velimirovca i muška pjevačka skupina „Baje“ Katoličko glazbenog društva „Sveta Cecilija“ iz Ivanovca, te HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina, Vokalno instrumentalni sastav „Antunići“ iz Sombora, HBKUD „Lemeš“ iz Lemeša,
Nikola Čutura, orguljaš iz Bezdana, kao i domaćini HKPD „Silvije Strahinmr Kranjčević“. Koncert je završen pjesmom „Radujte se narodi“ u zajedničkoj izvedbi svih sudionika.
Koncertu je nazočio i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici
Dragan Đurić. „Hvala HKPD-u ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ na trudu koji ulaže u očuvanje hrvatske tradicije. Drago mi je što sam nazočio i svetoj misi, jer je obred održan u baroknom crkvenom zdanju, to je važno i ne smije se zaboraviti kako je Crkva odigrala važnu ulogu u očuvanju hrvatske tradicije“, kazao je konzul Đurić. (Z. V.)

Božićni koncert zbora „Sveta Cecilija“ i Subotičkog tamburaškog orkestra

Božićni koncert zbora Sv. Cecilija održan je 19. prosinca 2013. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici skupa sa Subotičkim tamburaškim orkestrom. Koncert je započeo pjesmama iz Bačke koje s. Mirjam Pandžić, voditeljica zbora, brižno čuva od zaborava. Izvedene su i božićne pjesme i moteti iz Portugala, Austrije, Njemačke i Hrvatske koje je za tamburaški orkestar priredio Stipan Jaramazović, voditelj juniorskog sastava Subotičkog tamburaškog orkestra.
Bozicni koncert Sv. Cecilija2013-m Ovim koncertom s. Mirjam je ujedno zahvalila Bogu i ljudima za 40 godina svoje kantorske službe i slavljenja Gospodina pjesmom. Također su se članovi zbora Sv. Cecilije, skupa s njihovom voditeljicom, prisjetili 25. obljetnice smrti kantora Marka Stantića, koji je prije četvrt vijeka, pred Božić, u 80. godini života preminuo. Punih 39 godina, točnije od jeseni 1973. do 2012. godine, orguljašica u katedrali bila je s. Mirjam, koja je na ovome mjestu ostavila neizbrisiv trag. Prije 40 godina osnovala je katedralni zbor „Albe Vidaković“, 1984. godine povodom 20. obljetnice smrti svećenika i glazbenika Albe Vidakovića osnovala je dječji zbor „Zlatni klasovi“ iz kojeg je iznjedrila i smotru malih dječjih zborova Subotičke biskupije „Zlatnu harfu“, koju je vodila 22 godine.
Mnoge koncerte i običaje, koji su nam postali „normalni“ i obvezni uvela je upravo s. Mirjam. Prvi božićni koncert u Subotici održan je 28. prosinca 1990. u Velikoj vijećnici Gradske kuće, a prvi uskršnji koncert održan je 5. travnja 1991. godine u Sinagogi. Od 1986. godine, točnije od proslave 300. obljetnice doseljenja Hrvata-Bunjevaca u Bačku započela je suradnja katedralnog zbora „Albe Vidaković“ i s. Mirjam sa Subotičkim tamburaškim orkestrom i
Jelenom i Stipanom Jaramazovićem, ta plodna suradnja traje i danas. Upravo zahvaljujući ovoj suradnji i s. Mirjam u crkve je uvedena tambura kao instrument, osobito je to prisutno u ovo božićno vrijeme. Prvi puta misu polnoćnicu u katedrali bazilici svete Terezije Avilske u Subotici tamburaši su svirali 1986. godine. Ova tradicija ostala je sve do danas, te se proširila na mnoge druge crkve. Odlaskom u mirovinu s. Mirjam je osnovala zbor „Sveta Cecilija“ koji se okuplja i pjeva svake nedjelje na sv. misi u 9 sati u franjevačkoj crkvi u Subotici. (Ž. Vukov)

Bozicni koncert SO-2013Izložba božićnjaka i božićni koncert u Somboru

Deseti po redu Božićni koncert Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Vladimir Nazor“ iz Sombora održan je u velikoj dvorani Društva 22. prosinca 2013. godine. Tradicionalno, ovaj koncert se održava uvijek u nedjelju prije Božića, odnosno na Oce.

Koncertu je prethodila izložba božićnjaka, a izložili su ih sudionici iz Subotice, Tavankuta, Lemeša i Sombora.

Bozicni koncert A. Vidakovic2013-mBožićni koncert u subotičkoj katedrali

Božićni koncert združenih zborova održan je 22. prosinca 2013. godine, u subotičkoj katedrali bazilici sv. Terezije Avilske. Pokraj domaćina, katedralnog zbora „Albe Vidaković“, na ovome koncertu nastupili su i komorni zborovi – „Pro Musica“ pod ravnanjem Krisztine Csikós, Collegium Musicum Catoholicum, Sveta Terezija i dječji katedralni zbor „Zlatni klasovi“, kojim ravna Miroslav Stantić. Zborove i solistice Antoniju Piuković, Mariju Jaramazović i Reginu Zabos pratio je Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Marijane Marki. Za orguljama je bio mr. Kornelije Vizin, a s dječjim zborom je nastupio i Aleksandar Rukavina na harmonici.
Suradnja katedralnog zbora i Subotičkog tamburaškog orkestra traje već 24 godine, te je i ovaj Božić u katedrali na misi polnoćki bio uljepšan zvucima tambura. Na božićnom su koncertu, pokraj „Misse disparata“ i Božićnog korala za orgulje, izvedene i božićne tradicijske pjesme iz Bačke i Hrvatske, kao i božićne pjesme i moteti iz cijeloga svijeta.
Na kraju koncerta katedralni župnik mons.
Stjepan Beretić izrazio je radost zbog zajedništva koje je najljepši način slavljenja Božića.
Bozicni koncert A. Vidakovic2013-2-mPovodom toga da je više zborova zajedničkim snagama priredilo jedan veliki koncert, zborovođa katedrale Miroslav Stantić kaže: „Prošle godine u božićno vrijeme došao sam na ideju da i mi ovdje napravimo jedan zajednički koncert, s obzirom na to da ovakva praksa već postoji u većim gradovima. Katedralni zbor ‘Albe Vidaković’ već godinama surađuje sa Subotičkim tamburaškim orkestrom, te smo pozvali 'Pro Musicu', Collegium Musicum Catoholicum, zbor Svete Terezije, a ujedno se ovom prilikom priključio i dječji zbor ‘Zlatni klasovi’, koji intenzivno radi već godinu i pol dana. Nadam se da će ova ideja o zajedništvu zaživjeti i trajati godinama“, kazao je Stantić i dodao kako je na ovaj način imao želju uključiti i druge zborove, pa i one koji nisu crkveni, u slavlje Božića. (Ž. V.)

Bozicni koncert Jelacic2013-1-mHKPD „Jelačić“ održao Božićni koncert

Nakon veoma uspješnog nastupa mješovitog pjevačkog zbora HKPD-a „Jelačić“ na Promenadnom koncertu povodom božićnih blagdana koji je 26. prosinca održan na Trgu Slobode u Novom Sadu, članovi Društva priredili su u nedjelju, 29. prosinca cjelovečernji Božićni koncert u crkvi Imena Marijina u Novom Sadu. Zahvaljujući susretljivosti upravitelja navedene crkve i župe, vlč. gosp. Roberta Erharda i vlč. Marijana Vukova, koncert je drugu godinu zaredom opravdao očekivanja posjetitelja kojih je bilo više od stotinu.
„Nije maleni razlog nadahnuo brojne skladatelje širom svijeta da u čast Malenome, a opet najvećemu, posvete najljepše skladbe kojima i mi, vjernici, danas možemo najbolje izražavati svoju radost zbog neizmjernog čina Božje ljubavi prema čovjeku i ljudima, ostvarenog Kristovim dolaskom na ovaj svijet“ rekla je u uvodnoj riječi voditeljica programa, Gordana Jerković, ističući kako je „baš danas, kada Crkva slavi svetkovinu Svete obitelji kao uzora pravoga kršćanskog života, jedna velika obitelj (HKPD „Jelačić“) iz Petrovaradina poželjela dati svoj doprinos očuvanju i promicanju najljepših božićnih pjesama koje se u našim rimokatoličkim zajednicama iz svega glasa pjevaju“.
Bozicni koncert Jelacic2013-2-mPočetak koncerta obilježila je interpretacija vrlo svečane božićne skladbe „Slava Bogu“, petrovaradinskoga autora, opata Ilije Okrugića Srijemca, u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Društva. Potom su se redale i druge poznate tradicionalne zborne skladbe, poput „U to vrijeme godišta“, „Tiha noć“ i „Mala božićna kantata“ sa solistima: Etel Koči, sopranisticom i slavoljubom Kocićem, tenorom, zatim „Veselje ti navješćujem“, „Anđeo Božji stao je“, „Pristupite vjerni“ sa solistom Miroslavom Kljašnjom, basom, „Od istoka sunčanoga“, te solo popijevka „Oj, Djetešce moje drago“ koju je otpjevala sopranistica Etel Koči.
U međuprostorima trodjelnog nastupa pjevačkog zbora koji je uz pratnju orgulja pjevao sa kora crkve, svoj poklon Novorođenome dali su i članovi dječjeg i omladinskog tamburaškog orkestra HKPD-a „Jelačić“ sa skladbama: „Radujte se narodi“, „Veselte se kršćani“, „Tannenbaum“, „Tiha noć“, „Zvončići“. Naročito je ova posljednja skladba na njihovom repertoaru nastupa bila euforično ispraćena ritmičkim pljeskanjem sviju nazočnih.
U programu koncerta sudjelovao je i mali Vokalno-instrumentalni sastav društva „Jelačić“ koji je svojim skromnim nastupom dočarao običaj organiziranog čestitanja Božića po petrovaradinskim kućama na badnju noć. Četveročlani sastav u kojem je svirala i dvoredna dijatonska harmonika uveselio je publiku s popijevkama „Vesel’te se, braćo danas“ i „Veseli se, Majko Božja“.
Vrhunac programa bio je nastup svih sudionika koncerta koji su ispred Betlehema skupa otpjevali „Svim na zemlji mir veselje.“ U tom ozračju završena je posljednja ovogodišnja svečanost u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ koja je bila svojevrsnom glazbenom božićnom čestitkom Društva svojim članovima i sugrađanima. (www.jelacic.rs)
Bozicni koncert Jelacic2013-3-m

 

Priređeno prema napisima u tjedniku Hrvatska riječ
Fotografije: Hrvatska riječ i Društvo „Jelačić“

Obaveštenje o kolačićima