Boris Ljubičić: Hrvatski identitet označen s dva kvadrata je artefakt preuzet iz stvarnosti

Objavljeno: 19.10.2011. Pregleda: 53

boris_ljubicic-izlozbasu-1Dva mala naizmjenična kvadratića na veoma jasan način govore o hrvatskom identitetu i omogućuju prepoznatljivost hrvatske autentičnosti, a identitet svih zemalja koje su nastale nakon početka devedesetih godina prošloga stoljeća ili još nastaju, ovisi o vizualnoj poruci, rekao je poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić tijekom otvorenja izložbe njegovih radova pod nazivom „New Look Croatia", u Modernoj galeriji „Likovni susret" u Subotici održanog 13. listopada 2011. godine.

Ljubičić je poznat kao autor općeprihvaćenog hrvatskog znaka kao i niza drugih grafičkih rješenja koja su prije svega usmjerena na identifikaciju Hrvatske kao države. Tu spada primjerice i znak Hrvatske radiotelevizije.

Vizualni identitet je ključna stvar u globalnom svijetu i proizvodi i brendovi koji ga nemaju se izgube, a isto je i s državama, kaže Boris Ljubičić.

boris_ljubicic-izlozbasu-2Njegova umjetnička inspiracija proistječe iz činjenice da je Hrvatska postala samostalna država, kaže Ljubičić.

„Poslužio sam se jednim kamenim grbom koji se nalazi u crkvi svete Lucije u Jurandvoru, iz razdoblja XI. na XII. stoljeće i na tom prostoru je pronađena Baščanska ploča. Taj grb je bio zaboravljen, nitko o njemu nije vodio brigu i nema informacija o njemu. On je bio osnovica za pojam kvadrata."

Dizajner mora konzumirati ono što drugi misle i definicija da je dizajn način razmišljanja, nije mu prihvatljiva, kaže Ljubičić. On na svojim radovima ne nudi što sam misli nego stvarnost pretvara u artefakt koji nakon toga postaje opći pojam, skromno u svojoj dizajnerskoj veličini veli Boris Ljubičić.

Njegovi radovi proizvod su natječaja koji su raspisivani s ciljem grafičkog predstavljanja pojedinih događaja ili pojmova.

„Nikada nisam sam inicirao projekt. On je već postojao, a ja sam ga samo artificijelno odredio, dao mu sliku. Nakon toga su se iz njega iščitavale poruke. Radi se o tome da vizualni kod određuje poziciju jedne države u svijetu. Ja sam na svoja pleća, koja su možda za to i mala, uzeo taj veliki projekt i pokušao ga dovesti do razine na kojoj bi svakome bio prepoznatljiv, čitljiv i poznat."

Ljubičić je svestrani umjetnik i autor koji puno godina radi na planu dizajna i prisutan je u cijelome svijetu, podsjetila je ravnateljica „Likovnog susreta" Olga Šram.

boris_ljubicic-izlozbasu-3„Boris Ljubičić na posve osebujan način živi svoju umjetnost, godinama je prisutan u javnom životu sa svojim projektima, kao komentarima društvenih i političkih zbivanja. Konstantno je intrigantan, iznenađuje svojim velikim projektima, u kojima se prepoznaje visoka profesionalnost, inovativnost, originalnost, jasnost i ozbiljnost. Njegovo traženje sveobuhvatnih rješenja i širokih primjena karakterizirano je civilizacijskim i edukativnim pomakom u budućnost."

Sadašnji hrvatski vizualni identitet u sebi sadrži tradicionalne elemente, rekla je generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg.

„Elementi koje je uzeo doveli su nas u rang prepoznatljivog hrvatskog identiteta, kao što to imaju Japanci s krugom, Kanađani s javorovim listom ili kao Švicarci s bijelim križem. Hrvatska je prepoznata upravo zahvaljujući vlastitom dizajnerskom kodu. A taj kod je osmislio Boris Ljubičić."

Izložba je postavljena u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH uz zalaganje i izbor Generalnog konzulata RH u Subotici. Radovi se mogu pogledati do 3. studenog, u vremenu od 8 do 18 sati.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima