Božić među vojvođanskim Hrvatima

Objavljeno: 26.12.2015. Pregleda: 51

Izlozba bozicnjakaSO2015 1 mBrojnim manifestacijama – izložbama, koncertima, radionicama, raznim priredbama dočekan je i proslavljen Božić među Hrvatima u Vojvodini i ove, 2015. godine. U Subotici i Somboru priređene su radionice za izradu božićnjaka te organizirane i izložbe božićnjaka, u mnogim mjestima upriličeni su božićni koncerti i priredbe…

Adventski vijenacSM2015Adventski vijenac u Srijemskoj Mitrovici

U predvečerje prve adventske nedjelje djeca koja su inače tijekom cijele godine aktivna u župi Svetog Dimitrija, đakona i mučenika, ispred župne crkve u Srijemskoj Mitrovici prave veliki adventski vijenac, jedan od najomiljenijih znakova došašća. Ova lijepa tradicija usađena je mladim Mitrovčanima od malih nogu i s ponosom kažu da su gotovo sigurni da u Srijemskoj biskupiji ovako velikog vijenca, ali i zajedništva oko njegovog pravljenja gotovo da i nema. A tako je bilo i ove godine. Nakon večernje svete mise u subotu, 28. studenog, zasijale su lampice na još jednom velikom adventskom vijencu koji će krasiti župno dvorište sve do najradosnijeg kršćanskog praznika Božića.
Hrvati kao zajednica u Srijemskoj Mitrovici bogati su običajima, a jedan od svakako najljepših je upravo pravljenje adventskog vijenca. Ovi običaji usađeni su i djeci koja su vrlo aktivna u župi i samom pastoralnom radu, a veliku zahvalnost zbog toga duguju svojim roditeljima i svakako svome župniku pastoralnom suradniku u Srijemskoj Mitrovici vlč. Mariu Paradžiku: „Mislim da se djeca trebaju učiti od malih nogu svojoj tradiciji, svojoj kulturi i na kraju krajeva vjeri koja je više nego potrebna u životu svakog čovjeka. Mi se ovdje okupimo dan prije. Ove godine je to subota, u prvo predvečerje prve adventske nedjelje. Mladi ove župe dođu ovdje i prave jedan adventski vijenac koji je nešto malo veći nego što je to uobičajeno. Naše okupljanje ne odnosi se samo na posao i rad, nego i na druženje koje traje tijekom cijelog tog dana. Djevojke peku palačinke, kuhaju čaj i vino i na kraju, kada je adventski vijenac gotov, druženje se nastavlja u našim prostorijama uz razgovor i gledanje nekog filma. Gotovo sam siguran da ovakvog adventskog vijenca u Srijemskoj biskupiji i zajedništva oko njegovog pravljenja nema“, kaže vlč. Mario Paradžik.
Vrijeme adventa i došašća, vrijeme je kršćanskih priprava za najradosniji blagdan kršćana, Božić: „Na svojem adventskom vijencu na kojem su četiri svijeće koje nam simboliziraju sve veće i veće svjetlo, kako ih palimo iz tjedna u tjedan, trebamo sebi stvoriti duhovni osjećaj. A to je doista Krist, onaj koji je potreban u današnjem svijetu. A u ovo vrijeme to svjetlo Kristovo potrebno je u srcu svakoga čovjeka“, ističe vlč Paradžik. (Suzana Darabašić)

Adventski vasarTAAdventski vašar u Tavankutu

Tavankutska Osnovna škola Matija Gubec tradicionalno organizira Adventski vašar uoči blagdana svetog Nikole. Tako je i ove godine 4. prosinca, u predvorju osnovne škole održan prigodan program na kojem su sudjelovali učenici škole, od prvog do osmoga razreda, koji su na svojim radionicama izradili božićne ukrase te ih na vašaru izložili. Uz prigodne božićne pjesme i recitacije učenici su svoje roditelje uveli u predbožićno vrijeme. Poslije završenog programa djeca su svoje uratke prodavali svojim prijateljima. Ove godine programu su prisustvovali i gosti, ravnatelji trinaest srednjih škola Zagrebačke županjie, te Katarina Miljković koja obnaša dužnost u gradskoj upravi grada Zagreba kao pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje. Gosti su darovali školsku knjižnicu literaturom potrebnom za nastavu na hrvatskom jeziku. (I. D.)

RadionicaTA 1Radionica i izložba u Tavankutu

Osnovna škola Matija Gubec iz Tavankuta, u suradnji s HKPD-om Matija Gubec, već nekoliko godina organizira radionice izrade božićnih figura i izložbu božićnjaka. Ove godine je radionica trajala dva dana, tako su djeca i ostali zainteresirani imali prigodu naučiti ili već naučeno ponoviti, zahvaljujući demonstratoricama Jozefini Skenderović, Kseniji Horvacki, Mandi Prćić te nastavnici Kristini Kovačić i učiteljici Mirjani Perčić. Na blagdan sv. Nikole u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame organizirana je izložba na koje je bila postavljeno 15 božićnjaka koje su izradila djeca, ali i odrasli, a koju je otvorio župnik Franjo Ivanković. Nastavnica Josipa Kojić priredila je prigodan program s učenicama Lucijom Buza i Josipom Mačković.
RadionicaTA 2Tijekom programa vlč. Ivanković posjetiteljima je u kratkim crtama dočarao Božić: „Božić je najradosniji vjerski blagdan koji počinje došašćem, nastavlja se Badnjakom i traje do Sveta tri kralja. Vrijeme Božića uvijek nas iznova svojom porukom optimizma i vjere, radošću rođenja upozorava na obnovu života i Kristov pozdrav ‘Mir vama’, što nije mir propisan ugovorima i sporazumima, nego mir u čovjekovoj duši, utemeljen na miru sa samim sobom, s dugim ljudima i s Bogom. Ugođaj i ozračje Božića vraća nas u okrilje obitelji, ljubavi, prijateljstva, milosrđa i istinskih životnih vrijednosti. Kao da se pomiče naš unutarnji sat i uspostavlja pravi red stvari. Ljepotom i slavljenjem Rođenja uvijek se vraćamo i nama samima.“
Djeca su također pojasnila značenje pojedinih figurica. Od njih se prave Marija, Josip, Isus, Tri Kralja, ovce, volovi, ptice, ruže, kvočka s plićima, krmača s odojcima, grožđe, bure, zvijezda repatica. Sve figurice imaju svoju simboliku. Pet ruža simbolizira pet Isusovih rana, ptice su začeprkale tragove kada su Marija i Josip s malim Isusom ušli u Egipat, magarac, ovce i volovi su grijali Isusa u štalici, kvočka i duge životinje simboliziraju bogatstvo u dvorištima, zvijezda repatica obasjala je mjesto rođenja Isusa pa su kraljevi i pastiri pohitali da ponesu darove i poklone se Kralju. U centralno mjesto stavlja se Sveta obitelj. (I. D.)

Sv Nikola Petrovaradin mProslavljen blagdan svetog Nikole biskupa u Petrovaradinu

Blagdan svetoga Nikole, biskupa (u nedjelju 6. prosinca) i ove je godine u crkvi Uzvišenja sv. Križa svečano proslavljen svetom misom i prigodnim igrokazom u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“. Dare duhovnih radosti Bog je prisutnoj djeci i roditeljima dijelio po rukama misnika vlč. Stjepana Barišića, a ugođaj i darove ovozemaljskih dobara iz ruku kostimiranoga svetoga Nikole, recitatora i članova dječjeg tamburaškog ansambla HKPD-a „Jelačić“ pod ravnanjem Marine Karavanić i Stevana Moše. Podijeljeno je više od četrdeset paketića.

Bio nam je Sveti Nikola

Hrvatsko nacionalne vijeće i sv. Nikola i ove su godine obradovali najmlađe. Sveti Nikola je obišao svu djecu koja pohađaju vrtiće na hrvatskom jeziku u Subotici, Maloj Bosni i Tavankutu i poslušao divne programe koji su mu mališani spremili. Događaju su pridonijeli i glumci dječjeg dramskog odjela HKC-a Bunjevačko kolo pod vodstvom Nevene Mlinko koji su vješto umnožili iščekivanje i veselje dolaska sv. Nikole. Sv Nikola2015 HNV m
Sveti Nikola nije zaobišao ni učenike, polaznike izbornog predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u cijeloj Vojvodini. Posredstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća slatke darove podijelio je i u školama u Sonti, Plavni, Vajskoj, Srijemskoj Mitrovici, Sotu, Monoštoru, Beregu i Bezdanu. Svugdje je bilo veselo i lijepo. Bio je to najljepši uvod u prosinačke blagdane i vrijeme darivanja koje će potrajati sve do Nove godine. Sv Nikola2015 HNV 2 m
No, baš kao i u reklami – i to nije sve!!! Sveti Nikola je posjetio i podijelio darove i najmlađim članovima HKUD-a Matoš iz Plavne, HKPD-a, Jelačić iz Petrovaradina, HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta i HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice.(B. I.)

Izlozba bozicnjakaSU 1Izložba božićnjaka u Subotici

Etnološki odjel Blaško Rajić Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović iz Subotice organizirao je XIX. izložbu božićnjaka, koja je 9. prosinca svečano otvorena u predvorju Gradske kuće. Prema riječima pročelnice ovoga odjela Jelene Piuković izložbenu postavku čini 36 izloženih božićnjaka koji su djelo izlagača iz Subotice, Male Bosne, Đurđina, Žednika i Tavankuta, nastalih na prigodnim radionicama u spomenutim župama, u župi Svetog Roka, i vrtićima Marija Petković Sunčica i Marija Petković Biser, te u Gradskom muzeju Subotica.
„Svake godine trudimo se kroz radionice uključiti što više odraslih osoba i djece, približiti im tehniku pravljenja božićnjaka i kroz dobru volju svih sudionika stići do ovako lijepih rezultata. Božićnjaci iz Bačke već su dobro poznati izvan državnih okvira. Prošle godine jedan se nalazio pokraj zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića prigodom njegove televizijske Božićne poslanice, a ove godine naš božićnjak koje je izradila Marija Vukov bit će izložen u Rimu na izložbi Stotinu jaslica“.
Izlozba bozicnjakaSU 3U okviru programa otvorenja izložbe nastupio je dječji zbor iz župe Svetog Marka iz Žednika, a prigodnim riječima odlično posjećenom auditoriju prvi se obratio msgr. Stjepan Beretić: „Srdačan pozdrav vrijednim rukama koje su više srcem nego rukama pripravili ovu božićnu radost za sve nas. Pohvale i čestitke idu i svima koji su ovu lijepu izložbu složili, te svima koji su omogućili njezino održavanje“.
Riječi pohvale iznio je i Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša: „Hvala svima koji su svojim majstorstvom učinili ova prekrasna djela i siguran sam kako bismo s vašim božićnjacima trebali otići još puno dalje od Zagreba i Rima, i pokazati ih cijelome svijetu“.
Izlozba bozicnjakaSU 2Na koncu svečanog programa izložbu je prigodnim riječima otvorila časna sestra Eleonora Merković, koja ove godine slavi 50 godina redovništva: „Posebno sam radosna što sam pozvana otvoriti ovu izložbu, koja mi je toliko draga i podsjeća me na moje djetinjstvo i radosti pravljenja božićnjaka u iščekivanju predstojećeg Božića“.
Na izložbi božićnjaka bili su izloženi i radovi članova likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo i likovno-slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec, a izložbena postavka trajala je do 16. prosinca. (D. P.)

Održana priredba za Materice i Oce župe svetog Roka u Subotici

Faljen Isus, gazdarice... čestitamo Materice! U prepunoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici održana je priredba za Materice i Oce župe svetog Roka. Okupile su se majke i očevi, majke i dide, bilo je tu i poneke tetke i strine, pa i drugih koji su željeli podijeliti radost ova dva važna blagdana koja na poseban način slavimo treće, odnosno četvrte nedjelje došašća. Kao i svake godine prvi su nastupili slatkišići iz vrtića Marija Petković Sunčica, koji su svakoga osvojili svojom jednostavnošću, iskrenošću i lijepim programom. Bilo je tu i pjesme i plesa, ali i recitacija.
Priredba Materice OceHKCBKNakon njih su nastupili mladi gajdaši Augustin Žigmanov i Zdenko Ivanković kojima se pjesmom pridružila Martina Čeliković. Oni su nas razgalili krasnim izvedbama narodnih pjesama. U nastavku programa predstavila su se djeca iz župe Svetog Roka raznih dobi. Nizale su se točke, a posljednja je bila predstava u kojoj je majka tri djevojčice čitajući im Bibliju ispričala prispodobu o milosrdnom ocu i izgubljenom sinu. Znate je svi jako dobro, a baš je bila aktualna jer je papa Franjo na blagdan Bezgrješnog začeća Marijina otvorio Sveta vrata bazilike Sv. Petra u Vatikanu čime je započela Godina milosrđa. Pa što ćete ljepše? Bio je ovo prekrasan program koji možda i nije bio najsavršeniji, ali je svakako bio najiskreniji i najveseliji. Iz srca i s puno ljubavi. (B. I.)

Ususret Bozicu Lemes2015 1U Lemešu za Materice U susret Božiću

I ove godine za materice HBKUD Lemeš priredio je literarno-glazbeni i folklorni program U susret Božiću 13. prosinca, na blagdan svete Lucije. U programu su sudjelovali Kristina Kemenj, te zbor Mali Nemeši pod vodstvom Melinde Batalo Balázs, HKPD S.S. Kranjčević iz Berega, te domaćini koreografijama Tamare Bakić, lokalni MME Németh László koreografijom Józsefa Báló i GKUD Sombor.
Ususret Bozicu Lemes2015 3
U sklopu programa organizirana je izložba molitvenika iz privatne zbirke Željka Zelića i izložba božićnjaka. Dodijeljene su zahvalnice za vrijedne ruke lemeškim kućanicama i djeci koja su pokazala umijeće izrade ukrasnih figura Katici, Gizi, Lidiji, Ivani i Valentini Ivanković, Bojani Relić, Doci Đurković, Dragici Horvat, Jelisaveti Galac, Kristi Tošaki te izlagačicama iz Sombora Mariji Čuvardić, Mariji i Lidiji Firanj.
Po starom običaju Materica akteri programa i publika darovani su rumenim jabukama ukrašenim kovanicama, simbolom zdravlja i blagostanja. Sliku betlehemske štale s motivima iz lemeške crkve za ovu prigodu uradili su Nikola Ivanković i Marko Vilić, dok je dekoraciju izložbenog prostora božićnjaka i molitvenika uradio Danijel Kanyó. (Ž. Z).

Bozicni koncert MonostorBožićni koncert u Monoštoru: Radost Betlehemske noći

Članovi KUD–a Hrvata Bodrog iz Monoštora priredili su 13. prosinca Božićni koncert Oj, pastiri, čudo novo. Program su priredila djeca i mladi članovi Bodroga, koji su kroz pjesmu i igrokaz dočarali Betlehemsku noć, noć Isusova rođenja. (Z. V.)

Održan božićni program u OŠ Pionir u Starom Žedniku

Toplina u srcu, ljubav u očima i osmjesi na licima najbolje će dočarati kako smo se osjećali na božićnoj priredbi u organizaciji Hrvatske nastave s elementima nacionalne kulture u Osnovnoj školi Pionir Stari Žednik. Uložili smo puno truda, volje, empatije i suradništva u izvedeni program i u prezentaciju za sve naše posjetitelje posebnog nam utorka (15. prosinca). Moram spomenuti kako je ovo prvo takvo okupljanje u našoj školi.
Bozicni program Zednik2015 1Uz drage nam roditelje, priredbi su prisustvovali i uvaženi nam gosti iz Subotice, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, Jasna Vojnić u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća te nastavnici Koordinacije Vojvodina. Hrvatsko nacionalno vijeće je učenike darivalo slatkišima. Ovako, u veselom raspoloženju, i s mnogobrojnim poklonima ispunjeno je svako dječje srce. Tijekom prosinca atmosfera u našoj školi bila je sasvim posebna i drugačija. Dani u susret najdražem nam blagdanu zbližili su nas još više i jače. Svatko od nas dao je svoj doprinos da budemo jedno veliko i iskreno srce. (Marta Vargek) 

Izlozba bozicnjakaSO2015 2 mIzložba božićnjaka i božićni koncert u Hrvatskom domu u Somboru

U Hrvatskom domu u Somboru 20. prosinca priređen je Božićni koncert i izložba Božićnih kolača – božićnjaka. Izložbu božićnih kolača organizirao je HKUD Vladimir Nazor, a Božićni koncert priredili su mladi i djeca iz somborskih župa, članovi Nazora, Njemačke udruge Gerhard i Mađarske građanske kasine. Na izložbi Božićnih kolača prikazano je desetak božićnjaka koje su napravile žene iz Sombora i Lemeša.
Među njima su bile i mlade članice Nazora Marija Firanj i Lidija Firanj. Pravljenje božićnjaka tradicija je u njihovim obiteljima, naučile su ih tome bake, pa potom majke, a sada one same bez ičije pomoći mijese i ukrašavaju božićnjak. Zanimljivo je bilo vidjeti i kolač koji se tradicijski služio na badnju večer poslije povratka s polnoćnice u njemačkim obiteljima. To je kolač koji se mijesi od kiselog tijesta uz dodatak kandiranog voća i marcipana i pravi se početkom adventa da bi za Božić bio najukusniji.
Bozicni KoncertSO2015 3 mTradicionalni Božićni koncert priređen je s porukom radosti koju u ovo božićno vrijeme dijelimo sa svim ljudima dobre volje – kraj nek' bude svakoj zloći, Sin će Božji nama doći. „Ovo je jedna lijepa tradicija, koja traje nekoliko godina, a u najvećem dijelu programa sudjeluju djeca. Pripremali su se za ovu večer oko dva mjeseca sa svojim vjeroučiteljima, ne samo za ovaj koncert već i za program koji će izvesti na Badnju večer. U njima je budućnost i najvažnije je da djeca dolaze u crkvu u uključuju se u u ovakve programe“, kaže predsjednik Pastoralnog vijeća Župe Presvetog trojstva u Somboru Darko Lovrić. Koncert je završen pjesmom Radujte se narodi koju su zajednički izveli svi sudionici programa, poželjevši tako svima sretan Božić. (Z. V.)

Božićni koncert u subotičkoj katedrali

26. Božićni koncert u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske održan je 20. prosinca, okupivši veliki broj sudionika i publike. U programu su sudjelovali: Katedralni zbor Albe Vidaković, Katedralni zbor Sveta Terezija, Dječji katedralni zbor Zlatni klasovi, Dječji zborovi župa Sv. Roka i Isusova uskrsnuća, Komorni zbor Collegium Musicum Catholicum i Subotički tamburaški orkestar. Koncertom su ravnali Miroslav Stantić i Marijana Marki. Uz pučke pjesme božićne tematike, na koncertu su izvedene i prigodne skladbe domaćih i stranih skladatelja među kojima i djela Ilije Okrugića te Šime Marovića. Kao vokalne solistice nastupile su: Emina Tikvicki, Antonija Piuković, Mónika Csapó i Tamara Štricki Seg. (HR)

Bozicni Koncert Lemes2015 4 mBožić u Lemešu

Marljivi i vjeri odani članovi HBKUD-a Lemeš odazvali su se i ove godine pozivu da okite borove u lemeškoj crkvi Rođenja BDM i tako kao Udruga daju još jedan prepoznatljiv pečat obilježavanju Božića u Lemešu kroz svoje djelovanje. Bilo je to prije svega veoma ugodno nedjeljno popodnevno druženje, 20. prosinca, na Očiće a zatim i nadasve korisno za cijelu vjersku zajednicu. Svjesni kako suštinu Božića ne čine marketinški oku ugodne sitnice, blještavilo i ukras, ali ostavljaju snažan dojam, višestoljetni ritual kićenja borova uljepšava blagdansko raspoloženje i postao je simbol zajedništva što se pokazalo i u Lemešu.
Bozicni Koncert Lemes2015 2 mNekoliko godina unatrag uglavnom ista ekipa koju čine Marko, Dario, Ivana, Sonja, Kristina, Daniel, Tanja, Dragana, Antonija, Elizabeta i Željko primaju na sebe obvezu za dekorativnim ukrašavanjem borova i cijeli posao već uhodanog tima bio je gotov za dva sata. Ne želeći da borovi odvlače pažnju i budu dio poganske zaostavštine okićeni su skromno i bez svjetlećih lampica. Nakon što je završio postavku Betlehema, lemeški kantor Željko Zelić zasvirao je najljepše božićne melodije na koje su zatim svi u glas razdragano odgovorili tekstom čime se dalo naslutiti da se vrijeme iščekivanja polako bliži kraju i posao je okončan mini koncertom. Kroz vrijeme došašća u Lemešu prikazano je dvadeset pjevanih misa zornica, adventski vijenac i ove godine darovala je Verona Štifelmajer, a velika ispovijed organizirana je 10. prosinca. (Ž. Z.)

Božićni domjenak Generalnog konzula Republike Hrvatske u Subotici

DomjenakGKRHSU2015 2Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša je sa suprugom priredio dva božićna domjenka 21. prosinca u prostorijama Generalnog konzulata. Kako je pojasnio, zbog malog prostora prvo je održan domjenak za predstavnike hrvatskih ustanova, organizacija, medija i udruga, a zatim za svećenike Katoličke, Srpske pravoslavne i protestantskih crkava.
„Ako želimo istinski sudjelovati u božićnom slavlju, onda se ne možemo ponašati tek kao gledatelji u kazalištu ili u kino-dvorani i uživati u lijepim prizorima na pozornici ili filmskom platnu. Trebamo biti svjesni da se niti jedan gledatelj ne može izvući iz obveze aktivnog sudjelovanja, te da smo i sami zaduženi aktivno igrati svoju ulogu. Koju ćemo ulogu igrati? Ulogu priprostih pastira koji prigibaju svoja koljena pred Isusom i njegovom majkom Marijom ili ulogu mudraca s Istoka koji novorođenom Kralju donose svoje darove? Kako se ponašamo prema svojim bližnjima, kako se ponašamo prema hrvatskoj zajednici, kako se ponašamo jedni prema drugima? Prepoznajemo li u svima Isusa kao svoga bližnjega? Neka ovogodišnje slavlje Božića pomogne da se radikalno zaokrenemo u našemu životnom promišljanju i stavu kako bismo shvatili i prihvatili da naše životno putovanje, ukoliko ono treba biti usmjereno prema Bogu, ne bi nas smjelo voditi u izgradnju i učvršćivanje naše lažne i samoobmanjujuće veličine nego u stvarnu ljudsku skromnost i poniznost, pa da u svome životu upravo slaveći Božić načinimo potrebite korake za budućnost Hrvata u Vojvodini“, poručio je čestitajući Božić generalni konzul Pleša.
DomjenakGKRHSU2015 3Na domjenku održanom za svećenike Katoličke, Srpske pravoslavne i protestantskih crkava „u kraju u kojem živimo svi zajedno i u nadolazećoj godini koja je za katolike godina božanskog milosrđa“ poželio je da to milosrđe zajedno živimo. „Živimo svoju svakodnevicu zapljusnutu osjećajem krize prouzročene materijalističkim i relativističkim mentalitetom. Medijski nam se nameće beznađe i ljudi se udaljuju jedni od drugih. Želja mi je bila u radosti pri organizaciji ovoga prijama i u susretu s vama samo jedna – otvorimo srce i dušu, kako bi upravo ta radost ispunila našu nutrinu, te da istinsku božićnu radost podijelimo jedni s drugima. Kristov mir želim neka zavlada u nama kroz praštanje, pomirenje i vraćanje povjerenja i taj mir neka izgrađuje naše zajedništvo. Ovdje u ovome prostoru upravo vi trebate biti pronositelji takvoga zajedništva, radosti i vjere“, poručio je Pleša, te je zaželio dobru međusobnu suradnju. (HR)

Božić u OŠ Ivan Milutinović i Matko Vuković u Subotici

Bozic Osnovne Skole 1Posljednji tjedan prije božićnih blagdana i početka raspusta bio je izuzetno užurban i bogat aktivnostima u OŠ Ivan Milutinović u Subotici. Sve je bilo u božićnom duhu u pripravi za ovaj najradosniji kršćanski blagdan. Planirano je uglavnom i ostvareno, a rezultati su vidljivi i za svaku pohvalu. Svi odjeli na hrvatskom jeziku ove škole sudjelovali su u radionici izrade božićnjaka koji je bio i natjecateljskog karaktera. U pomoć su im priskočile i njihove majke, tete, bivše i sadašnje učiteljice i nastavnice kao i druga ženska čeljad, a uradci koji su nastali u dječjim rukama ispečeni su u školskoj kuhinji.
Naravno, svi božićnjaci su izloženi na božićno-novogodišnjem vašaru koji je priređen 21. prosinca. No, oni nisu bili jedini eksponati, bilo je tu još i mnoštvo drugih božićnih ukrasa i kolača koji su se mogli kupiti po simboličnim cijenama. Božićnjaci se ipak nisu prodavali, jer su kasnije podijeljenji kao darovi svojim suradnicima, kao primjerice nama, točnije Hrvatskoj riječi, ali i Gradskoj knjižnici, te još nekim institucijama u gradu. Lijepa gesta. Ne zaboravimo i fantastičan božićni koncert u ovoj školi, a održan je u dvorani za fiskulturu 22. prosinca. Tamburaši, zbor nižih i viših odjela, solisti, instrumentalisti... bilo je prekrasno kao i sve ostale aktivnosti.
Bozic Osnovne Skole 3Učenici OŠ Matko Vuković iz Subotice su i ove godine priredili tradicionalnu božićnu priredbu kojom su obilježili kraj prvog polugodišta i adventa, ali i najavili dolazak Božića, najradosnijeg obiteljskog blagdana. Prisutni u dvorani za fiskulturu imali su nesvakidašnji ugođaj. Osim sad već obveznog igrokaza, bilo je tu i pjesama i plesa, što se može vidjeti i na fotografijama.

Božićni igrokaz u Plavni

Bozicni igrokaz Plavna2015Božićne jaslice, naziv je glazbeno-scenskog prikaza Rođenja Kristova i događanja koja su potom uslijedila, koji su mali Matoševci izveli neposredno prije mise polnoćke, 24. prosinca, u župnoj crkvi sv. Jakova u Plavni. Igrokaz je priredila i režirala Kata Pelajić, predsjednica HKUPD-a Matoš, a u uvježbavanju programa pomagale su joj Marica Andrić, Ilona Gurić i majke sudionika, koje su kreirale scenografiju i kostimografiju. Glazbeni dio pripremili su i uradili Andrija Kovač i Ljiljana Bikić. Djeca su gotovo besprijekorno naučila svoje uloge, a prekrasna kostimografija i sadržaj igrokaza oduševili su župljane. Dobro je što je predstava upriličena neposredno prije polnoćke te su i brojni gosti mogli uočiti pozitivnu i korisnu suradnju između mjesne kulturne udruge i župne zajednice. (Z. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima