Božićni običaji u Novom Slankamenu

Objavljeno: 06.03.2019. Pregleda: 72

jaslice novi slankamenŽupljani župe svetog Mihovila Arkanđela u Novom Slankamenu u dvorištu svoje crkve napravili su nesvakidašnje betlehemske jaslice koje su izazvale pozornost mještana, a posredstvom fotografija objavljenih na facebooku i velikog broja ljudi koji nisu Slankamenci. Ideja za izradom ovih jaslica rodila se prije tri godine kada su župljani pravili veliki adventski vijenac u njihovoj crkvi. Početkom rujna ove godine idejni tvorac ovih jaslica, tutor crkve i član Upravnog odbora mjesnog HKPD-a Stjepan Radić Darko Peka predložio je da se tzv. velike jaslice izrade ponovno što su slankamenski župnik i župljani sa zadovoljstvom prihvatili.

 

 

Foto: facebook stranica Crkva i Župa Svetog Mihovila Arkanđela Novi Slankamen

Tu ideju spremno je prihvatila i župljanka Elizabeta Rukavina, koja je zahvaljujući svom umijeću i „zlatnim rukama“ izradila predivne lutke (malenog Isusa, Blaženu Djevicu Mariju, sv. Josipa, pastira, ovcu i magarca) koji stoje na slavu i čast Bogu, a svim Slankamencima na ponos.

Bez skupih ukrasa

Kako navode župljani Novog Slankamena, izradom jaslica „velikog formata“ a od materijala kao što su drvo, kukurozovina, mahovina i slama, htjeli su ukazati kako Božić nisu ni skupi darovi, ni bor, niti svi silni ukrasi na njemu, nego Isus Krist koji je rođen u trošnoj štalici pokraj vola i magarca.
„Kada su dogovori oko lutaka bili pri kraju, moj otac Miroslav i ja smo osmislili plan štalice, te prešli s riječi na djela. U toj misiji pridružilo nam se još nekoliko župljana te smo od autentičnih materijala – drveta, kukuruzovine, mahovine, slame, napravili štalicu. Imali smo veliku potporu našeg župnika preč. Berislava Petrovića koji je našu ideju sa zadovoljstvom prihvatio. Ove godine, osim stare ekipe, pridružilo nam se još nekoliko ljudi. Jako smo ponosni na njih“, kaže Darko Peka.
Za izradu jaslica bilo je potrebno uložiti dosta vremena i truda, ali se trud, kako kažu, isplatio.
„Željeli smo, i nadam se da smo uspjeli, svima pokazati da Božić nisu skupi darovi nego da je radost Božića rođenje našeg Spasitelja Isusa Krista rođenog na slami u jaslama među životinjama. Da smo uspjeli u tome, moglo se vidjeti po ozarenim licima naših župljana, posebno djece“, kaže Peka.

Stari i noviji običaji

Božićni običaji u Novom Slankamenu prakticiraju se od nastanka mjesta, krajem 18. stoljeća. Vremenom su se oni i mijenjali, a tzv. velike jaslice su novijeg datuma, nastale na prijedlog mlađih župljana. Još jedan božićni običaj Slankamenaca na kojeg su posebno ponosni je običaj betlemaša. Taj običaj seže duboko u prošlo stoljeće, a predstavlja potragu tri kralja za mjestom gdje se Isus rodio.
„Običaj betlemaša, ponekad i pod teškim okolnostima, nikada se u našem mjestu nije prekidao. Uvijek je održavan, nekada s manje a nekada s više grupa betlemaša. Betlemaši obilaze kuće. Kad uđu, pitaju: ‘Jel’ slobodno pjevati?’ Domaćin tada odgovara: ‘Jeste, samo izvolite’. Oni tada pjevaju staru božićnu pjesmu: ‘Oj, Betleme, grade slavni od Boga’. Betlemaši simboliziraju biblijski događaj kada tri kralja, vidjevši zvijezdu na Istoku i doznavši da se Mesija rodio, svraćaju Herodu i raspituju se za Djetešce kako bi mu se mogli pokloniti i prinijeti darove. Tako četiri betlemaša odjevena u narodno ruho, opasana sabljama, hrvatskom trobojkom s kapama na glavi s inicijalima Kralja kojeg predstavljaju, pohode kroz selo. Oni nose mali betlem u kojem se nalazi Djetešce Isus, koga svi ukućani dođu vidjeti. Oni zatim otpjevaju pjesmu ‘Domaćin sjedi za zlatnim stolom’, što simbolizira zadovoljstvo i zahvalnost Bogu zbog rodne godine. S betlemašima u grupi ide i mladić, odjeven kao djed koji nosi posudu za vino i vreću za orahe i jabuke, koje mu domaćin daruje. Nažalost, taj dio običaja vezan za djeda je posljednjih godina izblijedio“, kaže Peka.
Uloga mladih

Unatoč tome što u Slankamenu danas živi mali broj Hrvata, župljani ovog mjesta se trude da mjesni običaji Hrvata ne izblijede. U tomu veliku ulogu imaju mlađa pokoljenja.
„Najviše se okupljamo tijekom većih blagdana, jer su neki od nas u gradu na fakultetu a neki imaju puno obveza. No, i dalje se trudimo održati neke od običaja vezane za Hrvate u Slankamenu. Uz pomoć starijih, spremni smo za akciju kako na vjerskom tako i na kulturnom polju. Tako je bilo i u slučaju izrade jaslica, kićenja i spremanja crkve. To se odnosi i na aktivnosti u Hrvatskom domu kako u organiziranju maskenbala tako i drugih kulturnih aktivnosti. Kultura i hrvatski identitet u Slankamenu živi od davnina, pa tako i običaji, te se nadamo da ćemo ih očuvati zbog budućih pokoljenja“, navodi Peka.
S tim se slažu i stariji župljani.
„Mladi su ti od kojih zavisi ostanak i opstanak Hrvata na ovim prostorima, a samim time i očuvanje hrvatske kulture i identiteta u selu. Njihov rad i zalaganje bit će primjer i nama starijima da zajedno njegujemo svoju kulturnu baštinu i običaje. Uvijek je bila potrebna pokretačka snaga, a to su upravo naši mladi“, kaže crkveni tutor i član Upravnog odbora HKPD-a Stjepan Radić Miroslav Peka.
S njim se slaže i tajnik Udruge Ivan Gregurić.
„Sudeći po sjećanjima naših starih, betlemaši obilaze kućanstva u našem mjestu bez prekida od pedesetih godina prošloga stoljeća. Iznimno je važno da se ti običaji nastave, prevashodno zbog očuvanja hrvatske tradicije i identiteta“, kaže Gregurić.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima