Četrnaesti Tovarnički jesenski festival

Objavljeno: 25.10.2019. Pregleda: 42

tovarnicki jesenski festival1Na samo nekoliko kilometara od Šida, s druge stranice granice u Vukovarsko-srijemskoj županiji smješteno je naselje Tovarnik, rodno mjesto jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika Antuna Gustava Matoša. U selu danas živi nešto više od 1.000 stanovnika, koji se uglavnom bave poljoprivredom. U želji da im pruže priliku da izlože svoje poljoprivredne i tradicijske proizvode i na taj način postanu prepoznatljivi diljem Hrvatske i regije, Općina Tovarnik je prije 14 godina prvi put organizirala manifestaciju Tovarnički jesenski festival. Danas je ovaj događaj poprimio šire razmjere, a manifestaciju svake godine posjeti više tisuća posjetitelja.

Ove godine manifestacija je održana 27. i 28. rujna. Prvoga dana održan je drugi po redu gospodarski forum na temu proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja, a glavni dio programa festivala održan je u subotu. Toga dana održana je Međunarodna izložba rakija, likera i pekmeza,  bundeva i tikava, te raznih poljoprivrednih i tradicijskih proizvoda. Ovaj festival ujedno je i poticaj poljoprivrednim proizvođačima da se, osim proizvodnjom žitarica, okrenu baviti i drugim poljoprivrednim kulturama.

Poticaj poljoprivrednicima

U sklopu festivala održana su razna natjecanja: za najbolje skuhani pekmez, za najbolje skuhani grah, za najdužu tikvu, a posebna atrakcija festivala je natjecanje za najtežu bundevu. Ovogodišnja najteža bundeva imala je čak 580 kilograma.
„Ova naša manifestacija je veoma važna za našu općinu. Prema našoj procjeni kroz Tovarnik je tijekom dva dana prošlo oko 7.000 posjetitelja. Prilika je to da naši poljoprivrednici prodaju svoje proizvode, pokažu što rade, sklope nova poznanstva, dogovore se za sljedeću proizvodnju i distribuciju svojih proizvoda. Mi ih kao općina potičemo kroz 11 mjera. Plan nam je da se naši poljoprivrednici ne bave striktno žitaricama nego da se okrenu povrtlarstvu, ratarstvu, voćarstvu ili vinogradarstvu. Nadamo se da smo kroz ovu manifestaciju u tome uspjeli. Prvobitno kada je manifestacija bila zamišljena, bio nam je cilj da poljoprivrednici prodaju svoje proizvode. Sada je ona poprimila šire razmjere tako da smo ove godine imali izlagače iz Virovitičko-podravske županije, Vukovarko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, te izlagače iz Srbije i Slovenije. Festival je jedinstven na ovom području i mislim da smo ostvarili cilj i uspjeli potaknuti ne samo poljoprivrednike iz naše općine, nego i ljude susjednih zemalja da nam se priključe i daju svoj doprinos u njegovom održavanju”, kaže načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković.

Potpora gospodarstvenika

U Tovarniku uspješno radi Agro-Tovarnik tvrtka koja ima razvijenu ratarsku kooperaciju, no posao su proširili i na voćarstvo i povrtlarstvo. Svake godine financijski pomažu održavanje manifestacije.
„Obrađujemo 3.500 ha zemlje, a u ugovorenom odnosu je još 6.000 ha. Imamo 150 zaposlenih. Iz velikog sustava Vupik iz Vukovara smo izašli prije 15 godina i od tada samostalno radimo. Koristimo poticaje države bez kojih bismo teško poslovali, ali kada gledamo objektivno, ključ uspjeha je samo rad i dobar odnos s ljudima. Koristimo i projekte EU, ali na posljednja tri projekta nismo prošli. Postoje stroga pravila i dosta nelogičnosti, ali mi se ne obaziremo previše na to nego se trudimo da radimo kako bismo pridonijeli boljem životu društvene zajednice i razvoju naše općine”, kaže ravnatelj Agro-Tovarnika Miroslav Knežević.
Tijekom razgovora posebno ističe značaj festivala kao međunarodne manifestacije.
„Mi se družimo s ljudima u Srbiji i drugim državama regije, jer nas u gospodarstvu politika ne zanima. Drago mi je što je festival dobio na značaju i što je svake godine sve veći broj gostiju iz susjednih zemalja, jer sve to doprinosi boljem promoviranju naše općine.”

Doprinos vrijednih žena

A da su mještani Tovarnika itekako vrijedni dokazuju i žene okupljene u udruzi žena Tovarnik. Udrugu su osnovale 1998. godine kada su se vratile iz progonstva. Kroz svoje aktivnosti (koje su uglavnom humanitarnog karaktera), skrbe za mještane lošeg socijalnog statusa i redovito na sajmovima diljem Hrvatske izlažu svoje rukotvorine i tradicijska jela i slastice.
„Osim toga, organiziramo razne radionice i preventivna zdravstvena predavanja za žene u našem mjestu. Izrađujemo i razne ručne radove, izlažemo ih na sajmovima gdje ih prodajemo. Tako sakupljamo sredstva za rad naše udruge. Moram naglasiti da imamo veliku podršku naše Općine Tovarnik i naše načelnice Ruže Veselčić-Šijaković, koja nam često izlazi u susret”, ističe predsjednica udruge žena Zlata Opačić.
Na ovogodišnjem festivalu predstavile su svoje rukotvorine, a u ponudi na njihovom štandu našle su se domaće lepinjice. Također i ove godine osvojile su prvu nagradu u kuhanju domaćeg pekmeza.
„Mi smo majstorice u pravljenju pekmeza. Pekmez se peče kao nekad što su ga naše bake pripremale u kotlovima i na drva. To je sasvim drugačiji ukus nego kad se on pravi na neki drugi način, a ujedno je i prilika da se posjetitelji potaknu i vrate starim tradicijskim prirodnim jelima.”
Manifestaciju su zajednički organizirali Općina Tovarnik i Odbor za provedbu festivala, a u kulturno-umjetničkom programu, osim sudionika iz Hrvatske, svojim izvedbama su se predstavili i članovi HKD-a Šid, koji su tijekom proteklih godina sa susjednom općinom u Hrvatskoj ostvarili uspješnu suradnju.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima