Četvrti Hollywin u Subotici

Objavljeno: 06.11.2016. Pregleda: 29

hollywinVečer uočih Svih svetih, u ponedjeljak, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici organiziran je četvrti Hollywin, odnosno Noć svetaca. Hollywin ili „svetost pobjeđuje“ program je u kojem se u duhovnom ozračju bdijenja upoznajemo sa životima svetaca Katoličke crkve. Nakon svete male Terezije, majke Terezije iz Kalkute i svetog Antuna, ove godine mladi iz župe Marija Majka Crkve i glumci Dječjeg dramskog odjela Bunjevačko kolo priredili su predstavu o životu i utemeljitelju reda propovjednika sv. Dominika Guzmana. Dramski tekst za predstavu napisala je dominikanska sestra Jana, a režiju je uradila Nevena Mlinko.

Redovnici dominikanci i redovnice dominikanke, koje između ostalog djeluju i u Subotici, ove godine proslavljaju 800 godina od utemeljenja reda, te je to organizatorima bio dobar povod približavanja njihovom svjetonazoru, povijesti, učenju i posvećenom životu. O dominikanskom redu govorio je mladomisnik fra Ivan Marijo Tomić i časni brat Ante Augustin Kazoti. Fra Tomić pojasnio je da svaki svetac vidi potrebe svoga vremena i u tom vremenu odgovara potrebama, odnosno Bog ga poziva da preko njega djeluje i na taj način promijeni svijet. Istaknuo je i da je dominikanski red dao veliki broj svetaca, kao što su sv. Dominik, sv. Albert Veliki, sv. Toma Akvinski, sv. Katarina Sionska... Fra Tomić svjedočio je i o svome pozivu. „U svome životu sam vidio mnoge laži koje su mi prijetile, a Bog je istina, a istina je veritas. To je geslo našega reda. Kad sam osjetio poziv, prenio sam skelu, budući sam Bosanac, s prava na teologiju.“ U duhovitom tonu nastavio je svoje svjedočanstvo i časni brat Kazoti:

„Zašto bijeli habit? Zašto dominikanci? Pa ljudi Božji, ja sam iz Splita, navijam za Hajduk! Trenutačno se ne mislim rediti za svećenika nego ostati časni brat. Časna braća u kući vode računa o svemu onome što svaka majka vodi računa u svojoj obitelji da bi naša subraća svećenici imali vremena pripremiti kvalitetnu propovijed i ispovijedati.“

Župnik Marije Majke Crkve, vlč. Marinko Stantić izrazio je zahvalu Bogu za mlade koje je dobio s novom župom u kojoj je župnik tek tri mjeseca. Također im je dao komplimente da im lijepo stoje odore koje su nosili u predstavi i da razmisle o svome pozivu.

Bio je ovo događaj iznimne posjećenosti, s obiljem smijeha, radosti i veselja, jer kao što je na samom početku voditeljica Klara Dulić rekla, nije ovo vrijeme tugovanja nego nade. Nade da ćemo se s našim najmilijima susresti na rajskoj adresi.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima