Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2016. - Večer eksperimentalnog filma

Objavljeno: 09.01.2017. Pregleda: 34

ciklus hrvatskog filma„Želja nam je bila da ljubiteljima filma pokažemo od svega po malo, pa smo se poslije igranih i dokumentarnih filmova odlučili ovoga puta prikazati i nekoliko eksperimentalnih filmova koji su djelo Milana Bukovca, jednog od najistaknutijih predstavnika hrvatskog eksperimentalnog filma. U pitanju je, također, relevantna grana hrvatske kinematografije i jednako je važna poput ostalih filmskih žanrova“, rekao je filmski redatelj i jedan od organizatora Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini Branko Ištvančić u povodu treće, završne večeri toga programa za ovu godinu koja je održana u subotu 10. prosinca u Art kinu Lifka.

Publika je imala prilike vidjeti četiri Bukovčeva ostvarenja: Back home (1995.), slikovnu entropiju koja u osam minuta interpretira cijelu povijest kulture i čovječanstva, Sonatu za Ernesta G (1997.) koja se bavi problemom organizacije cjeline, vremenom, prostorom i paralelnim događanjima; Tour retour (1999. – 2000.) kao „animirani kraj drugog tisućljeća“ te Mind games (2003./2004.) posvećen prerano preminulom kolegi redatelju Darku Verniću Bundiju.

„Prava definicija eksperimentalnog filma zapravo i ne postoji, jer je u pitanju preširoko područje i goleme su granice ove vrste filmova. Dio eksperimenta može biti u animiranom filmu pa sve do igranog filma koji nema pretenzije pričanja određene priče. Ipak postoje određene zakonitosti koje bi trebale biti vezane uz svaki eksperimentalni film: većinu funkcija i aktivnosti poput režije, kamere i montaže mora obavljati ista osoba (autorsko djelo), film mora biti niskobudžetni i nikako ne bi smio biti narativan“, kaže Milan Bukovac, gost filmske večeri u Subotici, autor koji je u dosadašnjem radu nagrađen brojnim domaćim i inozemnim nagradama. Osim Bukovčevih filmova, prikazan je i dokumentarni film Mihovil Pansini Brodovi ne pristaju (2008.) posvećen najvećem majstoru eksperimentalnog i amaterskog filma u Hrvatskoj, te Pismo – Letter (1992./93.), eksperimentalno video pismo poslano 7. listopada 1992. godine subotičkom redatelju Zoltánu Siflisu od strane njegovog kolege i prijatelja Ivana Ladislava Galete. Suradnik u nastajanju ova dva ostvarenja bio je Milan Bukovac.

Večer su organizirali Udruga za audio vizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Autorski studio – fotografija, film, video i Art kino Lifka uz potporu Hrvatskog audio vizualnog centra.

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima