Colleen Smith posjetila HNV - Interes za ostvarivanje manjinskih prava

Objavljeno: 14.03.2017. Pregleda: 39

collen smith u hnv uU okviru posjeta nacionalnim vijećima nacionalnih manjina u Srbiji, Hrvatsko nacionalno vijeće je 7. ožujka posjetila politička časnica u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Colleen Smith, gdje je razgovarala s predsjednikom HNV-a Slavenom Bačićem. Cilj sastanka bio je upoznavanje s hrvatskom nacionalnom zajednicom u Srbiji kao i s radom HNV-a na ostvarivanju manjinskih prava te zajednice.

„I Sjedinjenje Američke Države imaju puno nacionalnih manjina, te u velikoj mjeri podržavamo ostvarivanje manjinskih prava. Srbija ima dobre zakone u tom području, a svrha našeg posjeta je da se upoznamo s ostvarivanjem manjinskih prava“, izjavila je Colleen Smith.

Po riječima Slavena Bačića, na sastanku je bilo rijeci o političkoj reprezentaciji manjina, bunjevačkom pitanju, pitanjima informiranja, vraćanja latinice u službenu uporabu, integracije manjina u društvo, nedostatka stvarnih nadležnosti nacionalnih vijeća te u tom smislu i utjecaja koje vladajuće partije nastoje ostvariti u nacionalnim vijećima kada ulaze u izbore za vijeća. „Svakako je pozitivno to što se međunarodni faktori, odnosno njihovi predstavnici ovdje u Srbiji, interesiraju za položaj manjina. To im dakako nije na listi prioriteta, ali je dobro da imamo otvorena vrata za komunikaciju. A prióri, to ne znaci neku garanciju, ali i upoznavanje s činjenicama i održavanje kontakata način su da utječemo da se neka otvorena pitanja rješavaju«, izjavio je Bačić nakon sastanka.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima