Čovjek koji nije mogao šutjeti nagrađen na prestižnom festivalu

Objavljeno: 07.06.2024. Pregleda: 45

Hrvatski kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića Čovjek koji nije mogao šutjeti osvojio je Zlatnu palmu u sklopu programa kratkih filmova (Short Film Competition) na prestižnom Filmskom festivalu u Cannesu. Ovo je prva Zlatna palma za hrvatski film od osamostaljenja te države. Film su producirali Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, a realiziran je u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije.
Radnja filma temelji se na istinitom događaju iz 1993. godine, slučaju otmice u Štrpcima kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica oteli iz vlaka 19 putnika bošnjačke nacionalnosti a zatim ih likvidirali. Ovom zločinu svjedočilo je oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim jedne osobe: umirovljenog časnika JNA Tomislava (Tome) Buzova koji je putovao u posjet sinu u Podgorici. Suprotstavljanje paravojnim snagama Buzov je platio životom. Vlak je na stanici u Štrpcima stajao 13 minuta, a točno toliko traje i Slijepčevićev film.
Primajući prestižnu filmsku nagradu Slijepčević je Zlatnu palmu posvetio mirnom otporu nasilju i svima kojima Tomo Buzov i taj herojski čin može poslužiti kao inspiracija.
U filmu igraju: Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina i drugi.
Inače, Tomo Buzov bio je Hrvat rodom iz Kaštela Novog koji je živio u Beogradu. Godine 2016. na zgradi na Novom Beogradu u kojoj je živio postavljena je spomen-ploča u znak sjećanja na njegov humani i hrabri čin. Prema pisanju Danasa, ploča je dva puta vandalizirana.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Foto: HAVC

Obaveštenje o kolačićima