„CROz kuhinje Vojvodine“ treći puta u Petrovaradinu

Objavljeno: 05.10.2020. Pregleda: 41

crozLjubitelji mirisa i okusa hrane, i svega onoga što ide uz nju (glazba, druženje, vino, a svatko bi dodao još po nešto) skupili su se 12. rujna 2020. godine u dvorištu Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Petrovaradinu na trećoj po redu manifestaciji CROz kuhinju Vojvodine. Ona je zamišljena kao prijateljski susret članova ovdašnjih hrvatskih udruga koji su vični (i) kulinarskim umijećima. Svaki posjetitelj ima priliku za sebe kupiti i kušati friško napravljen specijalitet koji želi, a same udruge, želeći se predstaviti što bolje, mame posjetitelje baš na svoj štand i stol. Da je ova subota bila korisno odvojen i iskorišten dan, pokazalo je više od stotinu posjetitelja manifestacije, koji su, uz uigranu ekipu organizatora i domaćina, petrovaradinskog Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić, više nego li je to bio slučaj prethodne dvije godine, propratili i novosadski mediji. Program je vodio Jelačićev dopredsjednik Vlatko Karnaš.

I kulinarstvo profilira hrvatske udruge

„Učinak je to koji smo i očekivali. Ovo je jedna od rijetkih manifestacija u kulturnom životu vojvođanskih Hrvata koja je uopće mogla biti organizirana van četiri zida i s ovakvim zavidnim brojem posjetitelja još od veljače ove godine. Koliko znam, u Srijemu je održana još samo jedna. I naši članovi, kao i posjetitelji, željni su druženja, a mi smo željni pokazati što sve ovdašnji Hrvati umiju, i to iskustvo podijeliti s drugima”, kazao je predsjednik Jelačića Mirko Turšić. 
On je rekao da hrvatske udruge imaju kapacitet promovirati se i profilirati i putem kulinarstva, za što je, smatra, ova manifestacija idealan početak. 
Članovi jedne udruge, KUD-a Mate Balota iz Rakalja iz Istre nisu mogli nazočiti, ali su istarske specijalitete pripremali članice i članovi Jelačića. Ekipa Kulturno-umjetničkog društva Hrvata Bodrog iz Monoštora marno je spremala pečenu ribu, prethodno primjerke koje će spremati ulovivši na području Rezervata biosfere Bačko Podunavlje. U povjerenju je glasnogovornica ekipe Anita Đipanov-Marijanović rekla da je prirodno da se šnite amura iz Dunava i njegovih ritova, koje se služe uz salatu od krumpira, ne mogu kušati bez vina monoštorske vinarije Bodrog, koja su bila predstavljena premijerno. Srijemskokarlovačka sekcija petrovaradinske udruge Jelačić se na ovoj manifestaciji predstavila samostalno, dokazujući tako da njezini članovi znaju i mogu još puno toga, osim sudjelovanja u radu zborova i orkestara, po čemu su do sada bili cijenjeni. Njezini članovi, uglavnom okupljeni oko zbora u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcima, pripremili su karlovački paprikaš, kao i svoju inačicu karlovačkoga kuglofa, slastice za čiju su slavu u velikoj mjeri zaslužni karlovački Nijemci. Služena su i srijemska vina iz karlovačke vinarije Probus

Kroštule ili sirotinjci?

„Volimo razmjenjivati kulinarska iskustva, volimo kada smo skupa i kad nam dolaze prijatelji, i to su razlozi zbog kojih se uvijek rado okupimo i družimo, uz naše specijalitete«, kazala je Marija Matanović iz Jelačića
„Ove nam godine, nažalost, nitko iz Hrvatske nije mogao doći, a bilo je planirano. Budući da Istrani nisu mogli stići, mi smo umjesto njih pokušali napraviti njihov specijalitet – njoki s umakom od tartufa, kao i kroštule, koje su njihova poslastica. Kroštule se prave i kod nas i zovu se sirotinjci“, objasnila je Matanović.
Među gostima su bili i Stjepan Glas, opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Katarina Čeliković, predstavnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Vuković, dopredsjednik za Srijem, Goran Kaurić, vijećnik i upravitelj petrovaradinske Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića i Darko Baštovanović, međunarodni tajnik. Mnogobrojni Petrovaradinci, Karlovčani, Novosađani i Kameničani, ali i gosti iz Udruge banatskih Hrvata, sekcije iz Starčeva, te posjetitelji iz Subotice, Beograda, Zrenjanina, Vrbasa i Bačkog Petrovca, došli su vidjeti i kušati, tako postati i ponijeti dio kulinarske kulture ovdašnje hrvatske zajednice, no najviše od svega – došli su družiti se. Najčešće su povjeravali jedno drugome, posebno oni stariji, misao da im je pozitivno ozračje pomoglo da iziđu iz svakodnevne rutine u kojoj su već dugo zbog pandemijske situacije. Poneki su zaigrali i zapjevali. 
Organizaciju ove manifestacije pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima