Dalmatinske večeri u Subotici

Objavljeno: 24.05.2024. Pregleda: 34

U Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo u Subotici bio je u duhu Dalmacije, odnosno dvije večeri zaredom, 10. i 11. svibnja 2024. godine, organizirane su Dalmatinske večeri. Ovogodišnji gosti došli su iz Kaštel Sućurca i sa sobom donijeli dah mora, kazališta, pjesme, plesova i delicija ovoga kraja.
Prve večeri program je započeo kratkim filmovima koji su posjetitelje uveli u kaštelanski kraj, prekrasnu prirodu, vina i turističke destinacije ovoga dijela Dalmacije. Subotička publika imala je priliku vidjeti i predstavu Roko i Cicibela u izvedbi dramskog studija Ritam igre iz Splita, a u glavnim ulogama bili su Ivan Baranović i Monika Vuco Carev. Ova ljubavna melodrama s elementima komedije izašla je iz pera legendarnog Miljenka Smoje, a imala je vrlo jednostavnu poruku: da su za sreću dovoljni ljubav, vino i kruh.
Nakon predstave uslijedila je upravo degustacija vina iz kaštelanskih vinograda, te takozvana slatka Dalmacija na kojoj su predstavljene autentične slastice tamošnjeg kraja. Tako su na stolu uz dobro vino posjetitelji kušali i ušećerene bademe i naranče – arancine, rafiole, slastice sa smokvama... a sve to pripremile su učenice Strukovne srednje škole Braće Radić iz Kaštela.
Druga večer bila je u znaku folklora, te su se tako tijekom programa predstavili članovi KUD-a Putalj iz Kaštel Sućurca, a podrška su im bili i folkloraši HKC-a Bunjevačko kolo. Nastupila je i ženska vokalna skupina Kaštelanke koje su a capella zapjevale stare pjesme Kaštela, Zlarina, Korčule, Dalmatinske zagore.
KUD Putalj osnovan je 2015. godine s ciljem očuvanja bogate kulturne baštine, a društvo je raspoređeno u šest sekcija: odrasla i dječja folklorna skupina, mandolinski i tamburaški orkestar, imaju i školu gitare, školu mandoline i već spomenutu žensku vokalnu skupinu Kaštelanke.
Među plesačima bio je i predsjednik KUD-a Mili Jerčić, koji je za naš tjednik rekao kako se ovdje u Subotici osjeća kao doma.
‚‚Nakon 16 godina ponovno sam u Subotici i mogu reći da su me Subotica i ljudi ovdje ponovno dobili. Ovaj susret bih prokomentirao kao prvi korak za buduću suradnju za koju vjerujem da će se tek rasplamsati, jer puno toga imamo zajedničkoga. Iako su nam rekli kako ovdje nema niti mora, niti ribe, našli smo nešto drugo, a to je toplina u srcu ljudi", priča Jerčić i dodaje: ‚‚Donijeli smo dio onoga što imamo, od delicija, vina, tako i našu tradiciju. Ovo naše gostovanje je uz potporu Turističke zajednice grada Kaštela koji su pomogli s vinima, a cure iz škole su također pripremile delicije s kojima smo se predstavili".
Nakon folklora posjetitelji su imali mogućnost kušati i delicije slane Dalmacije, odnosno slane srdele i inćune, masline, sireve... a sve to uz kaštelansko vino i girice koje su se služile još tople.
Dalmatinske večeri, četvrtu godinu organizira HKC Bunjevačko kolo, a do sada su se svojim programom i delicijama uz goste iz Kaštela predstavili i gosti iz Omiša, Gata – Makarska, te s Hvara i Šolte.
Održavanje ove manifestacije potpomogli su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima