Deb'o četvrtak uz dobre fanke u DSHV–u

Objavljeno: 06.03.2014. Pregleda: 38

Debo cetvrtak2014-1Demokratski savez Hrvata u Vojvodini na koncu pokladnog razdoblja održao je skup poznat pod nazivom Deb'o četvrtak, pravi brend ove stranke, ali i hrvatske zajednice. Veliki broj članova, gradskih dužnosnika, istaknutih predstavnika zajednice, skupa je navečer 27. veljače 2014. godine u domu stranke slavilo ovaj dan, ali i izvrsne fanke.

Druženje je prije četrnaest godina započelo kao skromno okupljanje članova i simpatizera DSHV–a. No nakon četiri godine događaj se pročuo, pa se pokazala potreba za ozbiljnom organizacijom, rekao je za program Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice predsjednik stranke Petar Kuntić.

Debo cetvrtak2014-2„Ovo je manifestacija u DSHV–u koja je postala pravi brend subotičkog dijela stranke. Jer, kada se spomene Deb'o četvrtak, asocijacija je odmah na proslavu u DSHV–u. Ovaj događaj, osim toga što okuplja našu zajednicu, jača i multietničnost na ovome prostoru, jer, kao što se vidi, ovdje su i zvani i nezvani, iz drugih naroda, iz većinskog, potom političari iz drugih političkih opcija, iz vlasti i oporbe. Svi smo na jednom mjestu i svi se družimo.“

Deb'o četvrtak ima i ulogu objedinjavanja zajednice, jer se bački Hrvati sve manje okupljaju i druže na tradicijskim događajima poput Velikog prela, ili prela u Tavankutu, Đurđinu i Somboru, a to je uglavnom iz egzistencijalnih razloga, tvrdi Kuntić. Druženja ipak nedostaje pa je Deb'o četvrtak prilika za to, a pored svega i animozitet spram Hrvata se smanjuje, dodaje.

Debo cetvrtak2014-3Dijeta možda nije glavni razlog okupljanja na Debelom četvrtku, ali zajednica tu pokazuje svoju vitalnost, rekao je u prigodnom govoru gradonačelnik Subotice Jenő Maglai.

„Ne trebamo se odricati svoje prošlosti i onih običaja koje su naši stari djedovi i pradjedovi prakticirali. To nas na poseban način osnažuje, kao i cijelu zajednicu. S druge strane, naša djeca i unuci moraju iz toga učiti. Mislim da je bitno da i poslije ovoga 14. Debelog četvrtka, još puno godina proslavljate ovaj dan, da okupite sve svoje prijatelje i simpatizere i ljude koji vam u budućnosti mogu pomoći u jačanju zajednice i u stvaranju perspektive očuvanja na ovome tlu na kojem živite već stoljećima“, rekao je Maglai.

Konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Neven Marčić istaknuo je kako ovakva druženja znače zajedništvo, a samim time i pozitivne korake.

Ovaj se dan u bunjevačkih Hrvata proslavlja uz krafne ili fanke, dok se primjerice u Somboru i u okolici, kod Šokaca pekla gibanica „debela k'o noga“, dok se u Srijemu peče prisnac.

Debo cetvrtak2014-4Ovisno o tradicijskim običajima svoga podneblja, posljednji četvrtak pred korizmu je prigodno obilježen u prostorijama mjesnih organizacija DSHV-a i u Somboru, Sonti, Vajskoj i Srijemskoj Mitrovici. Uz fanke, gibanicu ili prisnac.

Kuharica Marija Čović, sa svojim suradnicama, ispekla je i za ovaj Deb'o četvrtak između tisuću i tisuću i petsto fanaka. Točan broj nije bilo moguće utvrditi, jer dok se s brojanjem stiglo do pola, jedan dio je već nestao.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Nada Sudarević

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima