Deseta obljetnica HKUPD-a „Stanislav Preprek“

Objavljeno: 18.10.2015. Pregleda: 50

ObljetnicaPreprek2015 1

Hrvatsko kulturno umjetničko prosvjetno društvo Stanislav Preprek iz Novog Sada proslavilo je 10. obljetnicu od osnutka, svečanošću koja je održana 10. listopada 2015. godine, u predvorju Izvršnog vijeća AP Vojvodine. Naime, osnivačka skupština udruge održana je 10. rujna 2005. godine. Udruga je nastala kako bi se njegovala i očuvala kulturna baština, kao i nacionalni identitet Hrvata u Novom Sadu.

„Danas slavimo 10 godina postojanja i nadamo se da ovo neće biti jedini veliki rođendan ove udruge“, kazao je predsjednik udruge Marijan Sabljak. „Posebno sam zadovoljan što se proslava održava u Izvršnom vijeću AP Vojvodine, što je odraz multikulturalnosti i višejezičnosti u gradu u kojem živimo.“

ObljetnicaPreprek2015 2Sabljak je istaknuo kako je uspjeh udruge to što je opstala pod raznim uvjetima i s relativno malim brojem članova. „Naša su vrata otvorena svakome, a pogotovo mladim ljudima i njihovim novim, svježim idejama. Jedna od najvećih želja društva je da imamo i sekciju za djecu kako bismo njima prenijeli ljubav prema materinjem jeziku i očuvanju nacionalnog identiteta“, rekao je Sabljak.

Obilježavanje ovoga jubileja bila je prigoda da se prikaže stvaralaštvo članova udruge u proteklih deset godina postojanja. Udruga, inače, ima literarnu i dramsku sekciju, kao i žensku pjevačku skupinu. Čast otvoriti program imala je upravo ženska pjevačka skupina Prepreka, koja nas je glazbom odvela do Podravine, Međimurja i Dalmacije. Imali smo prigodu čuti i pjesnike, članove Preprekove književne sekcije čije su pjesme objavljenje u zbirkama pjesama Preprekovo proljeće. Treba spomenuti kako je istoimeno Preprekovo proljeće jedna od najpoznatijih manifestacija koju ova udruga organizira. Pjesme su čitali: Anamarija Kaluđerović, Marko Kljajić, Bosiljko Kostić, Branka Dačević, Dubravka Herget, Jelena Pinter, Mladen Franjo Nikšić, Marijan Piljić, Mladen Šimić, Zlatko Urbanek.

ObljetnicaPreprek2015 3

A proslava ne bi bila proslava bez gostiju. Tako je monolog Đuka Begović izveo glumac iz Amaterskog kazališta Belišće Ivica Koprivnjak. Također iz Hrvatske imali smo prigodu poslušati i pjesnika iz Čepina Franju Kopeckog. Sa sjevera Bačke, Novosađani su ugostili pjesnike Katarinu Firanj, Antuna Kovača i Katu Kovač. Program, koji je trajao skoro tri sata, upotpunio je pjevački zbor hrvatske udruge Jelačić iz Petrovaradina. Na kraju programa Marijan Sabljak je podijelio zahvalnice svakom članu udruge za doprinos u proteklih deset godina.

Izvor: Hrvatska riječ (A. K.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima