Desetljeće „Ladnog špricera“

Objavljeno: 20.08.2021. Pregleda: 48

Ladan špricerU subotu, 17. srpnja 2021. godine, u porti katoličke crkve u Golubincima održan je koncert tamburaškog sastava Ladan špricer u povodu 10 godina njegovog postojanja i rada. Proslavljanje njihove obljetnice trebalo je biti održano prošle godine, ali je odgođeno zbog pandemije.
Ovo je prvi veći kulturni događaj u organizaciji HKPD-a Tomislav iz Golubinaca od početka epidemije koronavirusa, a u golubinačkoj udruzi se nadaju da će u narednom periodu uspješno realizirati sve aktivnosti i održati planirane manifestacije kako bi se nastavio rad Društva.

Rast uz tamburu

Tamburaški sastav Ladan špricer djeluje u sklopu HKPD-a Tomislav iz Golubinaca. Počeo je s radom prije deset godina, sasvim spontano, na inicijativu nekoliko entuzijasta, članova Velikog tamburaškog orkestra.
„To je bio period kada smo bili vrlo mlad tim i trebalo je puno vremena da se uigramo. Kako je rasla tambura, tako smo rasli i mi. Ubrzo su uslijedili brojni nastupi i koncerti na lokalnim manifestacijama, na koncertima naše udruge, a bilo je i televizijskih nastupa. Uslijedio je i naš čuveni nastup u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu gdje smo predstavljali našu udrugu, zatim naš koncert na Međunarodnom sajmu turizma u Berlinu gdje smo predstavljali nošnju, muziku, kulturu i tradiciju Golubinaca, ali i cijele Vojvodine. S godinama se mijenjao i sastav orkestra. Vrijeme je učinilo svoje i članovi su se mijenjali. Neki od njih su se školovali i usavršavali i postali pravi virtuozi na tamburi. Ali orkestar nije prestajao s radom i to nam je najbitnije“, istaknula je predsjednica golubinačke udruge Anita Žanić, koja je i sama članica sastava Ladan špricer od njegovog osnutka.
Spontani početci

Danas tamburaški sastav broji sedam članova. Aleksandar Žarković Sandi jedan je od inicijatora osnivanja tamburaškog sastava Ladan špricer. Ostao je u njegovom sastavu sve ove godine.
„Za Golubince se zna da su tamburaško mjesto, ali jedno vrijeme nije postojala nijedna manja ‘banda’ koja može odsvirati za neko slavlje i veselje nego su postojali veći orkestri koji su svirali programski. Ja sam više-manje samouk. Na probama folklora sam se družio s ostalom ekipom iz Ladnog špricera. Jednom prilikom smo na jednom druženju pokušali odsvirati nekoliko pjesama, nakon čega smo počeli organizirati probe. Tako je sve krenulo. Osim na manifestacijama, sviramo i na raznim slavljima i zabavama. Za mene osobno je dugogodišnje postojanje ovog sastava od velikog značaja. Ni po koju cijenu nikada nisam želio da to prestane. Vremenom je došlo do promjene sastava članova, ali mi je drago što sam uspio okupiti i tu prvobitnu postavu, koja se u povodu obilježavanja ove obljetnice predstavila publici“, kaže Žarković.
Kao gosti sastava Ladan špricer te večeri su se publici predstavili i magistar Ljubinko Lazić, izvođač narodnih tamburaških pjesama, Milan Prunić i profesor, suradnik golubinačkog tamburaškog sastava od njihovog osnutka Miša Blizanac.
„Želja mi je bila da pospješim vojvođansku tamburu i uopće tamburašku priču. Mislim da je pjesma važnija od svega ostalog, a mi tu pokazujemo kakvi smo susjedi, braća i prijatelji. Ja sam ovdje vidio nešto što je meni najvažnije. Moj rad je negdje uvijek uz djecu. Najviše radim s djecom s mentalnim smetnjama, ali me raduje kad vidim te male majstore, tamburaške virtuoze, koje iznjedri selo kao što su Golubinci«, istaknuo je Blizanac.
Osim izvedbi tamburaškog sastava i gostiju solista, publici su se te večeri predstavili i pjesnici iz Srijema – Stevan Vidović Brica i Milan Krković.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima